Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

IISS: Στρατιωτικές δαπάνες – ρεκόρ το 2020. ΗΠΑ-Κίνα-Ευρώπη υπεραξοπλίζονται

Μπορεί το 2020 να θεωρείται ως μια από τις πιο δύσκολες και «μαύρες» χρονιές που έζησε η ανθρωπότητα στην μεταπολεμική εποχή λόγω της πανδημίας, ωστόσο παρά τον Ιό, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως εκτοξεύτηκαν, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» κάθε ρεκόρ, με τους αναλυτές να στρέφουν το βλέμμα τους προς την…Κίνα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ικανοτήτων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου IISS που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ειδικότερα, οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), που θεωρείται αυθεντία στο θέμα.

Η «κόντρα» Κίνας – ΗΠΑ στις δαπάνες

Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκατομμύρια δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκατομμύρια).

Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).


«Πολλές χώρες προσάρμοσαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους προκειμένου να ανακατευθύνουν χρήματα για βοήθεια στην κρίση ή σε μέτρα υποστήριξης της οικονομίας», σύμφωνα με το IISS. «Ωστόσο, πολλές άλλες μείωσαν απλώς ή ανέβαλαν την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών μάλλον παρά τις περιέκοψαν».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες

Και στην Ευρώπη, οι πολεμικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), κυρίως για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία που προβάλλεται ως αυξανόμενη απειλή.
Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη μακριά από τον στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS.
«Η δέσμευση παικτών κλειδιά», όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, «να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους το 2021 και πέρα από αυτό δείχνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις περικοπές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008», διευκρινίζει το Ινστιτούτο.


Το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4% στη βάση αυξανόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και της κούρσας για τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου