Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Oι Πραιτοριανοί του Χρυσοχοίδη περικυκλώνουν το ΑΠΘ

Σήμερα και εχθές στη Θεσσαλονίκη γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες στην προσπάθεια αστυνομικής παρέμβασης στους χώρους του ΑΠΘ. Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει την εισαγωγή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, πιεζόμενη από 4 μήνες συνεχόμενων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, η αστυνομική παρουσία στο πανεπιστήμιο συνεχίζεται, κάθε φορά με άλλες προφάσεις. Η προσπάθεια παρεμπόδισης φοιτητ(ρι)ών, μεταπτυχιακών και γενικότερα νέων κι εργαζόμενων της πόλης να μπει στο χώρο του ΑΠΘ γίνεται αυτή τη φορά με πρόσχημα τον συνωστισμό στα ενδεχόμενα πάρτι.

Εχθές το απόγευμα διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ συγκεντρώθηκαν περιμετρικά του ΑΠΘ αποκλείοντας τις εισόδους και κάνοντας «face control» ζητώντας πάσο/ταυτότητα σε όσους/ες περνούσαν από εκεί. Αυθόρμητα, περισσότεροι από 150 φοιτητ(ρι)ές μαζεύτηκαν στο χώρο του ΑΠΘ και πραγματοποίησαν πορεία γειτονιάς με αποτέλεσμα οι διμοιρίες να αποχωρήσουν από την Εθνικής Αμύνης - είσοδος Φιλοσοφικής ΑΠΘ - όπου ήταν συγκεντρωμένες. Αργότερα το βράδυ ΔΙΑΣ περιτριγύριζαν το χώρο του ασύλου και έκοβαν πρόστιμα ακόμη και για λίγα λεπτά μετά τις 00:30.
Σήμερα από το πρωί υπήρχε ισχνή αστυνομική παρουσία περιμετρικά του ΑΠΘ παρακολουθώντας τον κόσμο που διέρχεται ενώ το απόγευμα συγκεντρωμένες διμοιρίες στην Εθνικής Αμύνης επιδίωξαν να αποκλείσουν τις εισόδους προς το campus.
Φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στη είσοδο της ΣΘΕ στο ΑΠΘ και απαίτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από ΑΠΘ. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους φοιτητές που μαζεύονταν στο χώρο κόβοντας αναίτια πρόστιμα για «άσκοπες μετακινήσεις», βγάζοντας φωτογραφίες τα πρόσωπα τους και ζητώντας ταυτότητες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αστυνομική παρουσία στο πανεπιστήμιο και τα «face control» δε γίνονται για την αποτροπή κανενός πάρτι, αλλά λειτουργούν ως προθέρμανση για την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη από Σεπτέμβρη, για τον αποκλεισμό φοιτητ(ρι)ών από το πανεπιστήμιο, για ταξικούς φραγμούς, για πειθαρχικά και για πανεπιστημιακή αστυνομία. Η κίνησή της αυτή αν μη τι άλλο προδίδει το γεγονός πως η κυβέρνηση φοβάται το φοιτητικό κίνημα που μετά από τόσους μήνες συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο, ειδικά μπροστά στις κοινωνικές αναμετρήσεις με αφορμή το ν/σ Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ για δαιμονοποίηση του ασύλου και τρομοκράτηση των φοιτητ(ρι)ών δεν πρόκειται να περάσει. Να μην τολμήσει να πατήσει αστυνομική μπότα μέσα στο ΑΠΘ. Θα μας βρουν απέναντί τους!
Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό, στις φοιτήτριες, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους!
Να αποσυρθεί τώρα η αστυνομική παρουσία από το ΑΠΘ!
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
(φωτογραφία από Alerta όπου φοιτητές και φοιτήτριες διώχνουν την αστυνομία από την είσοδο του ΑΠΘ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου