Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Σπάει η ομερτά των push backs

«Η άγνοια είναι δύναμη»: Με το οργουελικό ρητό του «1984» εξακολουθούν να πορεύονται οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους και η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα των μαζικών, συστηματικών και βίαιων επαναπροωθήσεων σε Έβρο και Αιγαίο. Και όσο περισσότερο τα ντοκουμέντα «βοούν» για το διαρκές έγκλημα Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα, σε τόσο πιο χονδροειδείς παρεμβάσεις προχωρούν οι εμπλεκόμενες αρχές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, προσπαθώντας να σώσουν την «ομερτά».

Τελευταίο περιστατικό, το επικό φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία «δεν κατάφερε» να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για pushbacks. Μετά από ενάμισι μήνα που η σχετική έκθεση κρατήθηκε κρυφή, αναρτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 10 Μαΐου για να «κατέβει» λίγο αργότερα καθώς εκ παραδρομής παρέθετε αναλυτικά τα θεωρητικώς απόρρητα στοιχεία των πηγών της! Οι «τρύπες» όμως στο πέπλο σιωπής ολοένα διευρύνονται: Μιλώντας την Τετάρτη σε επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης ανέφερε ότι στην ανεξάρτητη αρχή έχουν φτάσει 50 καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που αφορούν πάνω από 10.000 ανθρώπους, ακόμα και πρόσφυγες που είχαν νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα και «ξαφνικά» βρέθηκαν στην Τουρκία καθώς και… υπαλλήλους της ίδιας της Frontex!

Με την πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι να πανικοβάλλει την ελληνική κυβέρνηση αποτελώντας προανάκρουσμα εξελίξεων, η ΝΔ «βάζει μπρος» τον μηχανισμό προπαγάνδας της προετοιμαζόμενη για την «επόμενη ημέρα»: Φιλικά ΜΜΕ προειδοποιούν για τον «κίνδυνο» να φύγει η Frontex από τα σύνορα, ενώ θεμελιώνοντας το αφήγημά της στις λασπώδεις όχθες του Έβρου, η κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ χρηματοδότηση για να επεκτείνει τον εφιαλτικό φράκτη κατά 80 χιλιόμετρα. Κανένα τείχος όμως δεν θα μπορέσει να αποκρύψει τα εγκλήματα της Ευρώπης-φρούριο.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου