Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και δεσμεύθηκε ότι θα διατηρηθούν τόσο οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όσο και η στήριξη προς την Ουκρανία, «για όσο χρειάζεται και με την απαιτούμενη ένταση».
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Σλος Ελμάου της ‘Ανω Βαυαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά, ο κ. Μακρόν επανέλαβε την στήριξή του στο Κίεβο, αρνήθηκε ωστόσο να χαρακτηρίσει «κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας» τη Ρωσία. «Δεν χρειαζόμαστε ετικέτες για να επιβάλουμε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας εμμέσως στο σχετικό αίτημα του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη ρωσική επίθεση με ρουκέτα σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι. Η επίθεση «αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον αιφνιδιασμό για να επιτεθεί εναντίον αμάχων», δήλωσε ο κ. Μακρόν και υποσχέθηκε ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να εργάζονται «για να καταδικαστούν όσοι πρέπει να καταδικαστούν από τη διεθνή και την ουκρανική δικαιοσύνη».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως νωρίτερα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι δεν διακρίνει το τέλος του πολέμου, αλλά ευχήθηκε η σύγκρουση να τερματιστεί πριν από το τέλος του έτους και έκανε λόγο για την ανάγκη να αποτραπεί μια παγκόσμια κρίση, λόγω του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας. «Είναι ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες του πολέμου, πρώτα από όλα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν και οπωσδήποτε για να εμποδίσουμε τη διάσπαση του κόσμου. Η Ρωσία, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια τάξη, εκμεταλλεύεται τις συνέπειες του πολέμου για να κάνει ορισμένα κράτη να αμφιβάλλουν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σολτς: «Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά»
Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά, εκτιμά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ανακοινώνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν πιστεύει ότι το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας βρίσκεται κοντά, καθώς η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο. Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, επανέλαβε.
«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση η οποία να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο καγκελάριος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ‘Ανω Βαυαρία. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευσιν, εξήγησε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποδεχθεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς για τον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο, με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σολτς και διαβεβαίωσε για την συνέχιση της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης της Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, το Κίεβο θα λάβει δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια.
Σε ό,τι αφορά την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο κ. Σολτς ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 θα διαθέσουν επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον υποσιτισμό. Συνολικά, οι επτά χώρες θα διαθέσουν φέτος 13 δισεκατομμύρια για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να εντοπιστούν οι παράνομες εξαγωγές.
Η Ομάδα των Επτά αποφάσισε επίσης, έπειτα από σχετική εισήγηση της προεδρεύουσας Γερμανίας, να συστήσει ένα είδος «Λέσχης για το Κλίμα», με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
Το Κρεμλίνο θα σταματήσει την επίθεσή του, όταν το Κίεβο συνθηκολογήσει
Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα πως η επίθεσή του στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν συνθηκολογήσουν οι ουκρανικές αρχές και ο ουκρανικός στρατός.
«Η ουκρανική πλευρά μπορεί να βάλει τέλος στη σύγκρουση αυθημερόν. Πρέπει να διατάξει τις εθνικιστικές μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, πρέπει να διατάξει τους ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και πρέπει να εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία. Τότε όλα θα τελειώσουν μέσα σε μία ημέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη ρωσική πλευρά δεν έχει τεθεί καμιά προθεσμία ούτε χρονοδιάγραμμα: «προσανατολιζόμαστε σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου μας».
Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται σύμφωνα με τα σχέδια», χρησιμοποιώντας το ρωσικό ευφημισμό για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ αντέδρασε με τα σχόλια αυτά σε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, τους οποίους κάλεσε «να κάνουν τα μέγιστα» για να βάλουν ένα τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα του.
Η Gazprom επιφυλάσσεται για μεταβολή των όρων των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες σε περίπτωση επιβολής πλαφόν
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Gazprom είναι πιθανόν να επιδιώξει την μεταβολή των όρων των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εξετάσουν πιθανό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα του κόστους παραγωγής για να διασφαλισθεί η μείωση των ρωσικών κερδών παράλληλα με την διατήρηση του όγκου παραγωγής.
«Εξαρτάται από την κατεύθυνση, εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανότατα, θα εγερθεί το θέμα της μεταβολής των όρων των υπαρχόντων συμβολαίων, μεταβολής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε αν οι μεταβολές θα σημαίνουν σύνδεση των συμβολαίων με τα προτεινόμενα πλαφόν ή συνολική αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων.
Οταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν οι προτάσεις της G7 για να επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται … Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος – η εκπλήρωση των κοινωνικών μας υποχρεώσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας».
Παρά την αύξηση των εσόδων της σε σχέση με πριν λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ρωσία προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος, καθώς ενισχύει την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές παροχές για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις.
Ακόμη και με αυτό το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ρωσία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με την Νατάλια Ορλόβα, επικεφαλής οικονομολόγο της Alfa Bank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου