Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Εκρηκτικές διαμαρτυρίες ακροδεξιών στην Κύπρο για τον… Γρίβα


Εκρηκτικές διαμαρτυρίες ακροδεξιών στην Κύπρο για τον… Γρίβα
efsyn.gr
Μεγάλη ένταση επικράτησε έξω από την κυπριακή Βουλή με συγκεντρώσεις οπαδού του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γιώργου Γρίβα και ακροδεξιών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για ψήφισμα που πέρασε και με το οποίο διακόπτεται κάθε είδους χρηματοδότηση για δραστηριότητες που συνδέονται με την απόδοση τιμών προς το πρόσωπό του.

Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ιδρυτής της ακραίας οργάνωσης Χ στη διάρκεια της Κατοχής και γνωστός για την βίαιη αντικομμουνιστική του δράση, είναι μια προσωπικότητα που ακόμη προκαλεί εντάσεις και στην Κύπρο. Μετά την ενεργό συμμετοχή του στα αιματηρά γεγονότα της Ελλάδας μετά το τέλος του πολέμου ο Γρίβας μετέβη στην Κύπρο όπου οργάνωσε και ίδρυσε την ΕΟΚΑ, που ηγήθηκε του αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση από τους Βρετανούς. Μετά τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιούργησε την ΕΟΚΑ Β’, οργάνωση που είχε ακραία τρομοκρατική δράση στη χώρα.

Σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ψήφισμα του ΑΚΕΛ, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, με το οποίο η Πολιτεία καλείται να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, «τον οποίο η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα».

Έξω από τη βουλή ομάδα περίπου 300 ατόμων με ακροδεξιά χαρακτηριστικά πραγματοποίησε διαμαρτυρία, φωνάζοντας ύβρεις και συνθήματα.

Η ένταση επεκτάθηκε στα γραφεία του κόμματος της ΕΔΕΚ, όπου άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, αποχώρησε από την συνεδρίαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για προμελετημένη και προσχεδιασμένη τραμπουκική ενέργεια.

Ομαδική ήταν η καταδίκη των γεγονότων από το σύνολο της Βουλής.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, οι σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 - 1959 με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν συμμετείχαν στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες και δεν είχαν ενημέρωση για τέτοιες κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου