Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Μπαχμούτ


Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να αποκρούσουν την επίθεση των ΡώσωνAP Photo/LIBKOS
Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Μπαχμούτ
efsyn.gr
Φιλορωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν περικυκλώσει την κομβικής σημασίας πόλη από τρεις πλευρές.

Στην ανατολική Ουκρανία είναι στραμμένα τα βλέμματα τις τελευταίες ημέρες με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάληψη της σημαντικής για την εξέλιξη του πολέμου πόλης Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS φιλορωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κομβικής σημασίας πόλη και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την πόλη με τη γειτονική Τσάσιβ Γιαρ.

«Το Μπαχμούτ είναι τώρα επιχειρησιακά περικυκλωμένο, οι δυνάμεις μας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη», δήλωσε ο Γιαν Γκάγκιν, σύμβουλος του υψηλόβαθμου, διορισμένου από τη Ρωσία, αξιωματούχου Ντένις Πουσίλιν.

«Τώρα είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου Τσάσιβ Γιαρ-Μπαχμούτ», ανέφερε ο Γκάγκιν στην κρατική τηλεόραση.

Ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselev δήλωσε ότι «το Μπαχμούτ έχει πρακτικά ''αγκαλιαστεί'' από τρεις πλευρές» και επιβεβαίωσε πως μάχες διεξάγονται στη Τσάσιβ Γιαρ χωρίς να είναι δυνατόν οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν από ανεξάρτητα μέσα.


Ο Ουκρανός Pavlo Kyrylenko, κυβερνήτης του Ντόνετσκ ενημέρωσε για την κατάσταση στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες «Ρώσοι σκότωσαν τέσσερις κατοίκους της περιοχής και τραυμάτισαν άλλα έξι». Ανέφερε επίσης εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε κοινότητες στην περιοχή του Μπαχμούτ.
Περισσότερα όπλα ζητάει το Κίεβο

Πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου στο πεδίο των μαχών και με την «δαγκάνα» της Μόσχας να σφίγγει η Ουκρανία απαιτεί από τη Δύση να της στείλει βαριά όπλα για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και να απελευθερώσει κατεχόμενες περιοχές, αλλά ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται να έχουν «παγώσει» την ιδέα να προμηθεύσουν F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψος 2 και πλέον δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να συμπεριλαμβάνει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο.

Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία από 4 ως 6 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου