Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μεγαλειώδης πανκαλλιτεχνική απεργιακή διαδήλωση (βίντεο)

▸Κλιμακώνονται οι οι κινηματικές και πολιτικές αντιστάσεις σπουδαστικών και επαγγελματικών φορέων από το καλλιτεχνικό χώρο.

Νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου προανήγγειλε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Πολύ μεγάλες και με εντυπωσιακό παλμό οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του ανεκδιήγητου Προεδρικού Διατάγματος. Σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και σχολείων, επαγγελματίες καλλιτέχνες, συλλογικότητες και χιλιάδες νέες και νέοι που εκφράζουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των ανθρώπων της τέχνης!

©Τατιάνα Μπόλαρης/Eurokinisi

Ενώ η πορεία κατευθυνόταν προς το Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσει το κείμενο της τελευταίας απόφασης των καλλιτεχνών, αστυνομικές κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν κάθετα στη Βασιλίσσης Σοφίας κλείνοντας το δρόμο. Οι διαδηλωτές ωστόσο δεν πτοήθηκαν και με σύνθημα «Ανοίξτε τον δρόμο στο πολιτισμό», έστησαν μπροστά από τις κλούβες και τα ΜΑΤ μια αυτοσχέδια γιορτή με μουσική και τραγούδι.

Απέναντι στο κατάπτυστο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απαντάει κηρύσσοντας πανκαλλιτεχνική 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φλεβάρη. Η απεργία της ΠΟΘΑ ήρθε αμέσως μετά την προκήρυξη απεργίας από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος είπε όχι στον εμπαιγμό Μητσοτάκη με την τροπολογία που αφορά στην εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος καθώς παραμένουν εξαιρέσεις στις προσλήψεις, ενώ στην πράξη η ΚΥΑ θα «θάβει» τις συλλογικές συμβάσεις, Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος η τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη 31.1 στη Βουλή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Το «γάντι» της αντιπαράθεσης είχαν σηκώσει λίγες μέρες νωρίτερα οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου που δήλωσαν πως θα παραιτηθούν εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει το επίμαχο διάταγμα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού μάλιστα, έγινε ξεκάθαρο πως οι καθηγητές θα πάνε «μέχρι τέλος», τονίζοντας πως «εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν υπάρχουν έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του ΠΔ, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας».

Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις καλλιτεχνικές σχολές και τα σωματεία, με τις δράσεις τους παλεύουν ώστε το κίνημα να κλιμακώσει έμπρακτα τον αγώνα και αποφεύγοντας συμβολικές-αναιμικές κινητοποιήσεις, να οξύνει την αντιπαράθεση μέσω συνέχισης των καταλήψεων σε θέατρα και σχολές. Αιτήματά τους, η υπαγωγή των καλλιτεχνικών σπουδών στη σφαίρα της ανώτατης εκπαίδευσης, (κάτι που δεν διασφαλίζουν οι υποσχέσεις Μητσοτάκη), και η υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν στο κλάδο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου