Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Με «μεταγραφές» από το στρατό επιχειρούν να καλύψουν τα τραγικά κενά του ΕΣΥ


φωτογραφία αρχείου
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Για μια ακόμη φορά ο Μιλιταρισμός και η Στρατιωτικοποίηση πάνε χέρι-χέρι με τις περικοπές στα κονδύλια για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις Ιδιωτικοποιήσεις.
Η Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ λανσάρει το σύνθημα "ο στρατός θα σας σώσει..." επιχειρώντας να καλύψει τα τεράστια κενά που προκαλεί η πολιτική της με στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιώτες.
Ούτε για τους συμπολίτες της παραμεθορίου νοιάζονται, ούτε για τους χιλιάδες φαντάρους....
Στα στρατόπεδα δεν υπάρχουν γιατροί ενώ σε πολλά στρατιωτικά νοσοκομεία οι ελλείψεις είναι τραγικές.
Πρέπει να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Να απαιτήσουμε την παρουσία γιατρών σε όλες τις μονάδες. 
 
Με «μεταγραφές» από το στρατό επιχειρούν να καλύψουν τα τραγικά κενά του ΕΣΥ
efsyn.gr
Στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης επιδίδεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΝΔ, αναφορικά με το ΕΣΥ και τα προβλήματά του, παρά το γεγονός ότι δεσμεύθηκε προεκλογικά για αναβάθμισή του στα πρότυπα μιας σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε άλλο παρά αυτό έχει κάνει βέβαια η κυβέρνηση των αρίστων εδώ και μία τετραετία αφού οι εξυπηρετήσεις κλινικαρχών και η νομοθέτηση υπέρ της ιδιωτικής υγείας με το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών και δομών του ΕΣΥ δίνουν και παίρνουν, και το κόμμα της Πειραιώς δεν διατίθεται να σταματήσει εκεί.

Παρόλο που οι γιατροί και οι ενώσεις τους υπερθεματίζουν -και με αφορμή την έλευση της πανδημίας- την ανάγκη να γίνουν σημαντικές κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία, που αιμορραγεί εδώ και χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, και να καλυφθούν σημαντικά κενά σε ειδικευμένο και ανειδίκευτο υγειονομικό προσωπικό σε εκατοντάδες νοσοκομεία της Ελλάδας, η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί με συνέπεια στην ίδια γραμμή αδιαφορίας.
Τελευταία πράξη του κυβερνητικού έργου είναι η ΚΥΑ που υπογράφηκε από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας, και αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η υπό στοιχεία Υ4α/οικ.18421/14-2-2011 κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στο «Πλαίσιο συνεργασίας Νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων». Τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές στις περιφέρειες της χώρας θα καλυφθούν έτσι για περιορισμένο χρόνο και συγκυριακά από στρατιωτικούς και όχι με μόνιμους διορισμούς υγειονομικών, αίτημα που θέτουν πάγια η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και δεκάδες Ιατρικοί Σύλλογοι.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, «κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, παράλληλα με την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων, η μετάβαση ειδικών στρατιωτικών ιατρών, που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών και μόνο στην περίπτωση που στις περιοχές αυτές δεν υπηρετούν στρατιωτικού ιατροί ανάλογης ειδικότητας».

Η πρόσθετη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω ισόποσης ενίσχυσής του από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και είναι εντός των ορίων του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.), προστίθεται στη σχετική απόφαση.

Μιχάλης Γιαννάκος: Κινδυνεύουν ζωές ασθενών από τα κενά στα νησιά

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου αναδεικνύει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς» καθώς «κινδυνεύουν ζωές ασθενών» και «το πρόβλημα της στελέχωσης του ΕΣΥ ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος. Επιπλέον ζητεί τη θεσμοθέτηση υπηρεσιακών, μισθολογικών κινήτρων για την προσέλκυση προσωπικού καθώς επίσης και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης..

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υπενθυμίζοντας ότι σε περίοδο θερινής τουριστικής σεζόν τα νησιά κυριολεκτικά βουλιάζουν.

Περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι γιατροί και οι υγειονομικοί, και αναδεικνύοντας τα ημίμετρα της κυβέρνησης, ο κ. Γιαννάκος ξεκαθαρίζει ότι «χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις».

«Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο στη Ρόδο, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για «τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία», με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. «Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο), ενώ από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο».
Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία μεγάλων νησιών

Ο ίδιος έδωσε αναλυτική εικόνα για τις μονάδες Υγείας σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν μάλιστα μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νοσοκομείο Λήμνου:

«Τραγικά κενά σε γιατρούς. Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Ο ένας που υπηρετεί, είναι με δικαιολογημένη άδεια. Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο νοσοκομείου της Λήμνου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «χειρότερα από κέντρο υγείας».

Σαντορίνη:

«Εάν λύση είναι η ιδιωτικοποίηση γιατί το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά;» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει ότι το εν λόγω νοσοκομείο «δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο».

Νοσοκομείο στη Σύρο:

Στο νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά».

Η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νησί που εξυπηρετεί 25 ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς.

«Παθολογοανατόμος είναι ένας που συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος».

Νοσοκομείο στη Νάξο:

Δεν υπάρχει γυναικολόγος. Ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Δεν γίνονται χειρουργεία. Ένας ακτινολόγος για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π.

Νοσοκομείο στη Κω:

Δεν υπάρχει παθολόγος, ενώ γίνονται προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.

Νοσοκομείο στην Τήνο:

Δεν υπάρχει παθολόγος. Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν γενικό ιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου