Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ελληνικός Στρατός: Πάροχος ασφάλειας για το κεφάλαιο

Νίκος Αργυρίου/Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

▸Αναβάθμιση με νέο ρόλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιδείνωση για στρατευμένους

Σε πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ Research, στο ερώτημα «Πόσο εμπιστεύεστε καθέναν από τους παρακάτω θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας;», στην κορυφή βρέθηκε ο Στρατός. Λογικό αποτέλεσμα αν συνυπολογίσεις τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, την υπερπροβολή του Στρατού και την καλλιέργεια κλίματος «εθνικής ανασφάλειας», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας.
Με αφορμή την καταστροφή σε Έβρο και Θεσσαλία διαδίδουν ξανά ότι «ο στρατός θα μας σώσει». Καλούμαστε επομένως να εξετάσουμε την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας που προβλέπει την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς, στην εξασφάλιση των όρων της οικονομικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και παροχής εγγυήσεων στους επενδυτές, ως συνιστώσα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που τόσο αρέσκεται να υποστηρίζει η κυβέρνηση ΝΔ για να συγκαλύψει την καταστροφή που προκαλεί η αστική της πολιτική.

Διαπιστώνουμε την ιεράρχηση και αποτελεσματικότητα του κάθε τομέα. Λόχοι Ειδικών Δυνάμεων περιπολούν στα Πομακοχώρια τρομοκρατώντας τους μειονοτικούς πληθυσμούς που το ΓΕΕΘΑ θεωρεί πράκτορες. Περίπολα του Στρατού καταδιώκουν, συλλαμβάνουν, ασκούν βία και επαναπροωθούν πρόσφυγες-μετανάστες.

Στις 8/9 «ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησε για το στρατόπεδο Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση «Eunomia 4-23» μεταξύ Γαλλίας-Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρου αποδεικνύει το πώς τα ευρωπαϊκά κράτη συντονίζονται στρατιωτικά για να αναλάβουν αναβαθμισμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να εγγυηθούν ασφάλεια σε εφοπλιστές και πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τόνισε στα Νέα: «Ξεπερνώντας τους κατανοητούς δισταγμούς, να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας διεθνώς, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αξιόπιστο συνεργάτη παροχής ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα».

Η αστική Ελλάδα, που διεκδικεί ευρύτερο πολεμικό ρόλο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα Βαλκάνια, από Μεσόγειο μέχρι Αφρική και Ινδικό Ωκεανό, είναι αυτή που προωθεί την απόκτηση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 και γαλλικών φρεγατών-κορβετών, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στρατιωτών ΟΒΑ και ΕΠΟΠ. Την ίδια ώρα συντηρητικές δεξαμενές σκέψης «ευλογούν» τον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών, απαιτώντας όμως συνέχιση των πολεμικών εξοπλισμών.

Παράλληλα, η στρατιωτικοποιημένη Πολιτική Προστασία πνίγεται στη Θεσσαλία και καίγεται στον Έβρο, αποδεικνύοντας τις δραματικές συνέπειες των μνημονίων και των αστικών πολιτικών «του λιγότερου κράτους». Το ΓΕΕΘΑ παρεμβαίνει καθυστερημένα, αναντίστοιχα των αναγκών και αναποτελεσματικά. Θέτει το προσωπικό του σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα από την πυρκαγιά στην Νέα Αγχίαλο και τον Έβρο, τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Επαγγελματίες Οπλίτες, ΟΒΑ και στρατιωτικοί αποχωρούν μαζικά από Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας ακραίας εντατικοποίησης, αυταρχισμού και αδυναμίας να βγάλουν τον μήνα. Καθοριστικός λόγος είναι η συνειδητοποίηση ότι στα 50 τους χρόνια θα πεταχτούν στην ανεργία και θα δουλέψουν delivery! Επίσης, αυξάνονται οι θάνατοι στρατιωτικών από παθολογικά αίτια!

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας και ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ζήτημα μισθοφορικού στρατού. Απαντά ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ότι χρειάζεται η στράτευση εφέδρων, μοιράζει τάμπλετ και τάζει σεμινάρια επιμόρφωσης για να αποδείξει ότι «η θητεία δεν είναι χαμένος χρόνος», επιδιώκοντας μια πιο πολεμική θητεία, αναθέτοντας σε φαντάρους την χρήση εξελιγμένων συστημάτων.

Πρέπει άμεσα να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος θέτοντας στόχο το μπλοκάρισμα των εθνικών-αστικών στρατηγικών σχεδιασμών και της μηχανής του πολέμου. Με κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό. Όχι ατομικό βόλεμα, όχι φυγή μέσω του Ι5. Ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση και τον μισθοφορικό στρατό. Καλώντας την νεολαία να μην καταταγεί μισθοφόρος στρατιώτης. Ενάντια στην Ευρώπη του πολέμου, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Μπλοκάροντας τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Τα πράγματα είναι απλά: ή θα έχεις «πλημμυρισμένη» τη Θεσσαλία με αμερικανικές βάσεις και νέο ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόλο ή θα σταματήσει η Ελλάδα να είναι πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, θα αποκατασταθούν οι πλημμυροπαθείς και θα ζήσουμε ειρηνικά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.09.23)

2 σχόλια:

  1. 2-3 στρατόπεδα βαριά να έχουν αναβαθμιστεί και αυτά μετά από 20 χρόνια δηλαδή μέσος όρος 10χρονια εμπρός και αλλά 4 πίσω.Οποτε καταλαβαίνουμε ότι τα νησιά είναι μπουρδέλο με τα δεδομένα ότι τα μισά είναι σάπια και πέφτουν η ρεμιζες μόνες τους πέφτουν πλέον .Για παράδειγμα Χίος έχει μερικά που είναι τόσο σάπια που τα σηκώνουν με τα σίδερα 4 άτομα έλεγχος μπουρδέλο μόνο τα λεφτά να ρέουν και να φεύγουν αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια πολεμική ταινία είδανε πάλι και λένε για αναβάθμιση????,γιατί το ακούω εδώ και 27 χρόνια που έχουν ακομα ποντίκια και σάπιες αποθήκες που περιμένουν από ένα κυλικείο να γίνεται η δουλειά στο στρατό για να κάνουν καριέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή