Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Κυβερνοεπίθεση κατά βρετανικού πυρηνικού σταθμού αποκαλύπτει ο Guardian


AP Photo/Dave Thompson
Κυβερνοεπίθεση κατά βρετανικού πυρηνικού σταθμού αποκαλύπτει ο Guardian
ΕΦΣΥΝ
Για χρόνια παραβίαση του πυρηνικού ιστότοπου του Sellafield στη Βρετανία, από κυβερνο-ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνει λόγο δημοσίευμα του Guardian.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις αρχές να μη γνωρίζουν το πότε ακριβώς ξεκίνησαν να παραβιάζονται τα συστήματα πληροφορικής του σταθμού. Παράλληλα, τονίζεται ότι ανώτερα στελέχη έχουν προβεί σε επιχείρηση συγκάλυψης του τεράστιου αυτού θέματος μέχρι σήμερα.
Πηγές αναφέρουν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield. Άγνωστο παραμένει εάν έχει εξαλειφθεί ή εάν ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield –όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνου υλικού και ο έλεγχος για πυρκαγιές– βρίσκονται ακόμα σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανό χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού σε αυτή την πυρηνική εγκατάσταση, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ακτή της Κάμπρια και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι σχετικές αποκαλύψεις προέρχονται από το Nuclear Leaks: μια έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο και αφορούσε την πειρατεία στον κυβερνοχώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου