Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πάσχα: Tο εορταστικό ωράριο για τους Σκλάβους εργαζομένους σε εμπόριο και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ

Πάσχα: Tο εορταστικό ωράριο για τους Σκλάβους εργαζομένους σε Eμπόριο και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ

Για μια ακόμη χρονιά συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να εργαστούμε για ατελείωτες ώρες, σε καθεστώς ενταντικοποίησης –αφού προσλήψεις δεν γίνονται- για να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των εργοδοτών. Αφού τα Χριστούγεννα δουλέψαμε και τις τρεις Κυριακές, γιατί έτσι βολεύει τα αφεντικά, το Εορταστικό Ωράριο για το Πάσχα προβλέπει δουλειά την Κυριακή 28/4. Επίσης, τη Μ.Εβδομάδα όλα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ από Μ.Δευτέρα έως και Μ.Πέμπτη. Για τη Μ.Παρασκευή τα μικρά καταστήματα προτείνεται από τους εμπορικούς συλλόγους να λειτουργήσουν από τις 13.00 το μεσημέρι έως και τις 19.00 το απόγευμα ενώ ο ΣΕΛΠΕ προτείνει στα μέλη του να λειτουργήσουν από τη 13.00 έως και τις 21.00 το βράδυ. Το Μεγάλο Σάββατο ο ΣΕΛΠΕ προτείνει λειτουργία των καταστημάτων από τις 09.00 έως και τις 21.00, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο από 09.00 έως 15.00 το μεσημέρι.
Να επισημάνουμε ότι Μ.Παρασκευή και Μ.Σάββατο μπορεί τα καταστήματα να ανοίγουν αργότερα αλλά οι συνάδελφοι εργάζονται από τις 06.00 το πρωί αδειάζοντας τα φορτηγά και φτιάχνοντας τα ράφια. Επιπλέον υπάρχουν αλυσίδες καταστημάτων όπως τα ΟΚ που κλείνουν στις 23.00, τα LIDL έχουν παρατείνει το ωράριο λειτουργίας και άλλες λειτουργούν έως τις 24.00 και τις 325 μέρες το χρόνο. Οι εργαζόμενοι σχολάνε τριάντα λεπτά και μια (1) αφού κλείσει τα κατάστημα.

Εμείς θυσιαστούμε για να αυξηθούν τα κέρδη του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, των LIDL, του ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, των ΟΚ, του PUBLIC, των JUMBO, των καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών. Στα Σούπερ Μάρκετ καταγράφεται Aύξηση 3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο σύμφωνα με έρευνα της Nielsen. Ταυτόχρονα, η Ακρίβεια καλπάζει. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, το Πασχαλινό τραπέζι του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με το είδη ακριβό Πάσχα του 2023!
Όλα αυτά σημαίνουν ότι εργαζόμαστε όλο και πιο έντονα, για όλο και πιο πολλές ώρες, για όλο και πιο μικρούς μισθούς, αφού οι πενιχρές αυξήσεις στον Ονομαστικό Μισθό δεν μπορούν να κρύψουν ότι μπορείς να αγοράσεις όλα και λιγότερα προϊόντα/υπηρεσίες. Και για να αυξήσουν επιπλέον τα κέρδη των εργοδοτών επιβάλλουν γενικευμένα την 6ημερη εργασία από την 1η Ιουλίου, που εφαρμόζεται όμως από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, τα ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AB SHOP και πολλά καταστήματα.

Απαιτούμε να Κλείσουν όλα τα μαγαζιά Μ.Παρασκευή και Μ.Σάββατο νωρίς το απόγευμα.
Να μας δώσουν πίσω όλες τις τριετίες και τα χρήματα που αντιστοιχούν. 
 Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ‒ Αυξήσεις στους μισθούς – Βασικός μισθός 1.200 ευρώ. 
Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. 
ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. 
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. 
Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 
Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Email ergazomenoi.emporio2gmail.com Fb ergazomenoiemporio

Blog ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου