Ολοένα περισσότερο το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης εμπλέκονται άμεσα στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο δια αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
"Προσφέρονται" να εκπαιδεύει το ίδιο το ΝΑΤΟ τους Ουκρανούς Νεοσυλλέκτους αναλαμβάνοντας άμεσα μέρος των δραστηριοτήτων του Ουκρανικού Στρατού.
Επιπλέον, προτείνουν να αναλάβουν μέρος της επιμελητείας και της τροφοδοσίας του Ουκρανικού στρατού, μεταφέροντας οπλισμό και εφόδια στην πρώτη γραμμή.
Τέλος, σκέφτονται να αναλάβουν και την αεράμυνα της Δυτικής Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ δηλαδή αναλαμβάνει ενεργά μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Εδώ υπάρχουν δύο παράμετροι.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αρνείται αυτή την κλιμάκωση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, αλλά παρέχει οπλισμό στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης π.χ. Πολωνία που κρατούν την πιο επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας.
Επίσης, είναι λογικό ότι η πραγματοποίηση αυτής της πολεμικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία, καθιστά αυτόματα στόχους τα Νατοϊκά στρατεύματα.
Πιθανότατο πλήγμα της Ρωσίας θα θέσει ζήτημα ενεργοποίησης του άρθρου 5 της νατοϊκής συμμαχίας και θα προκαλέσει γενίκευση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Τέλος, χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι ρόλο θα παίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ;
Οι προηγούμενες επιθετικές της κινήσεις έναντι της Ρωσίας, η Μυστική Διπλωματία με την Ουκρανία, οι συνεκπαιδεύσεις και η αποστολή στρατευμάτων σε Ρουμανία-Βουλγαρία-Ανατολική Ευρώπη, η ταύτιση με τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές κινήσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ δείχνουν ποια θα είναι η στάση της.
Ο κίνδυνος για τους λαούς είναι ορατός και η αναγκαιότητα παρέμβασης του Αντιπολεμικού κινήματος πιο μεγάλη από ποτέ.
Ορισμένα κράτη-μέλη του NATO συζητούν την πιθανότητα η συμμαχία να αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου πάνω από τη δυτική Ουκρανία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής BILD.
Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα η συζήτηση να εκπαιδεύονται οι Ουκρανοί στρατιώτες από τους δυτικούς συμμάχους τους στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό μέσο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να «επεκτείνουν» τη βοήθεια σε ουκρανικό έδαφος, ωστόσο ΗΠΑ και Γερμανία φαίνονται να είναι κάθετα αντίθετες σε τέτοιες ενέργειες.
Αν και δεν έχουν παρθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, η συζήτηση γίνεται γύρω από 3 βασικά ζητήματα:
1. Εκπαίδευση
Υπάρχει πρόταση για εκπαίδευση στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU) εντός της ίδιας της Ουκρανίας, αντί για μεταφορά τους σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη BILD, ο Niko Lange, πρώην επικεφαλής του επιχειρησιακού επιτελείου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis, υποστηρίζουν και οι δύο αυτήν την προσέγγιση, επικαλούμενοι την αποτελεσματικότητα και το κόστος.
2. Επιμελητεία
Ορισμένες χώρες του NATO, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Εσθονίας, εξετάζουν σχέδια να παραδίδουν όπλα και πυρομαχικά απευθείας στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, αντί να σταματούν στα σύνορα, μια πρωτοβουλία, που αναφέρεται ως «προηγμένη επιμελητεία».
3. Αεράμυνα
Εξετάζεται επίσης η ιδέα προστασίας του εναέριου χώρου της δυτικής Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα του NATO. Η Πολωνία έχει προτείνει αυτήν την «διευρυμένη αεράμυνα», αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα είχε παροτρύνει τις δυτικές χώρες να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας. Περιέγραψε αυτή την προσέγγιση ως καθαρά αμυντική, τονίζοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς δεν χρειάζεται τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα να είναι σε ουκρανικό έδαφος.
Φωτογραφία αρχείου Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου