Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Το Ισραήλ συνεχίζει τον αφανισμό των Παλαιστινίων παρά το διεθνή αποτροπιασμό που εκφράζεται μόνο με λόγια…

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα το σφυροκόπημα στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους ζώνη στρατηγικής σημασίας στα νότια σύνορα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, περιοχή που πλέον έχει τεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεών τους εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς στη Ράφα, όπου χθες έγιναν σφοδρά πλήγματα από το πυροβολικό, καθώς και στον τομέα της Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.

Χθες το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης τη Ζαϊτούν, συνοικία της πόλης της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε την Μπέιτ Λάχια και τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Καταστράφηκαν τα πάντα, καταστράφηκαν ακόμα και οι δρόμοι. Οι δρόμοι είναι σπαρμένοι πτώματα – άνθρωποι νεκροί, ζώα νεκρά… Τι να πω;» έλεγε σχεδόν μονολογώντας ο Άτεφ Χασούνα, βαδίζοντας στα ερείπια του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια.

Παρά τον διεθνή αποτροπιασμό έπειτα από τον φονικό βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε την 7η Μαΐου προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαιώνει πως «οι μισοί» από τους νεκρούς στον εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο θύλακο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ήταν μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου είναι πλέον καθημερινές στη Γαλλία. Χθες, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1, κοντά στο Παρίσι, για να διαδηλώσουν εναντίον της μετάδοσης από τον ειδησεογραφικό σταθμό του ομίλου, τον LCI, της -σπάνιας- συνέντευξης του κ. Νετανιάχου σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης.

«Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» πήρε στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ζώνης μήκους 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, σε μικρή απόσταση από τη Ράφα.

«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Όμως η κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η οποία έχει διαβεβαιώσει πως κατέστρεψε πολλές υπόγειες σήραγγες της Χαμάς όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία, διέψευσε πως συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοιες κάτω από τη μεθοριακή γραμμή και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ πως χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό αυτό ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις εκεί.

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την παράλυση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα, του μοναδικού που συνδέει τον θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, αφότου πήρε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς ο ισραηλινός στρατός, στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ιστότοπος Axios, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να οργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο συνάντηση αμερικανών, αιγύπτιων και ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθεί το άνοιγμα του τερματικού σταθμού στη Ράφα και σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Η συνοριακή διέλευση στη Ράφα είναι η σημαντικότερη για την έλευση βοήθειας, που χρειάζεται απελπιστικά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από προσεχώς οκτώ μήνες πολέμου.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν ολοένα πιο έντονα εναντίον του κινδύνου λιμού στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, όπου η βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο από άλλες διελεύσεις, ιδίως στα σύνορα με το Ισραήλ, την Έρετς και την Κερέμ Σαλόμ. Μέσω αυτών των δύο εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω από 250 φορτηγά με βοήθεια» χθες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, αριθμός πολύ μικρότερος από τον απαιτούμενο, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύνοδος ειρήνης;

Την ώρα που ο πόλεμος επεκτείνεται ξανά και μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπένι Γκαντς, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου -οι δυο τους θα αναμετρηθούν ξανά στις επόμενες κάλπες-, κατέθεσε χθες Πέμπτη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το σενάριο αυτό θα σήμαινε άνευ όρων «συνθηκολόγηση μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους δικούς μας που κρατούνται όμηροι», αντέτεινε το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.224 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως εξακολουθεί να διάκειται ευνοϊκά έναντι διευθέτησης που θα συμπεριλαμβάνει «συνολική συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, πάντα με απαραίτητη προϋπόθεση πως το Ισραήλ θα «σταματήσει τον πόλεμο».

Με αυτό το φόντο, και καθώς η αμερικανική μεσολάβηση κάνει σημειωτόν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής «διευρυμένης ειρηνευτικής συνόδου» για να τερματιστεί ο πόλεμος, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται η δικαιοσύνη να είναι απούσα για πάντα».


Κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους πρόσφυγες



Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τόνισε χθες Πέμπτη πως ο ήδη τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που έχουν μετατραπεί σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες παγκοσμίως συνεχίζει να διογκώνεται, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων, των βιαιοτήτων και των διωγμών ανερχόταν σε 114 εκατομμύρια στην τελευταία καταμέτρησή μας. Τον επόμενο μήνα, θα επικαιροποιήσουμε αυτόν τον αριθμό. Θα είναι ακόμα υψηλότερος», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των κρατών μελών του δεκαπενταμελούς κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ιταλός διπλωμάτης, 67 ετών, στηλίτευσε το γεγονός ότι από την τελευταία έκθεση που υπέβαλε, τον Οκτώβριο, «πέρασαν επτά μήνες αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε – για την ακρίβεια, χειροτέρεψε», αναφερόμενος στις αυξανόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στην κλιμακούμενη πίεση για τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στα «πρόθυρα κατάρρευσης».

«Η κακοφωνία του Συμβουλίου είχε συνέπεια πως συνεχίζετε να προεδρεύετε σε ευρύτερη κακοφωνία και χάος στον κόσμο», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΣΑ, που παραμένει παραλυμένο εξαιτίας των ανυπέρβλητων διαφωνιών μεταξύ κρατών-μονίμων μελών του.

«Είναι πια πολύ αργά για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στη ΛΔ Κονγκό, στη Μιανμάρ, σε τόσα άλλα μέρη (…) αλλά δεν είναι πολύ αργά για να προσπαθήσουμε να σώσουμε εκατομμύρια άλλους από τη μάστιγα του πολέμου», πρόσθεσε ο Φιλίπο Γκράντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου