Η αδιαφορία της ηγεσίας του Στρατού ευνοεί την έξαρση ενδοοικογενειακής βίας στο στράτευμα – Ευθύνες έχει ο ΥΕΘΑ και οι βουλευτές.
Τα δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα με εμπλεκόμενους στρατιωτικούς φωτίζουν μια ανησυχητική πραγματικότητα που παραμένει ανεξέλεγκτη και αναδείχνουν τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του Στρατού, η οποία φαίνεται να παρακολουθεί άπραγη τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση τέτοιων περιστατικών.
Στην περιοχή Κουρέντι της Χαλκίδας, ένα ζευγάρι στρατιωτικών κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις για βία μέσα στην οικία τους. Ο 39χρονος άνδρας κατήγγειλε ότι η σύζυγος του επιτέθηκε πετώντας του ένα πλαστικό ποτήρι στο κεφάλι, τον έριξε από την καρέκλα και τον γρατζούνισε και μελάνιασε σε διάφορα σημεία του σώματός του.
Από την πλευρά της, η 36χρονη σύζυγός του ανέφερε ότι ο άνδρας της προσπάθησε να την πνίξει σφίγγοντας τον λαιμό της και πιέζοντας το πρόσωπό της σε ένα μαξιλάρι, απειλώντας τη λεκτικά και τραβώντας της τα μαλλιά.
Και οι δύο συνελήφθησαν, ενώ ενημερώθηκαν ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας και η Στρατονομία.
Σε άλλο περιστατικό στις Σέρρες, ένας 37χρονος στρατιωτικός συνελήφθη μετά από καταγγελία της 38χρονης συζύγου του ότι την απείλησε λεκτικά και τη χτύπησε στο πρόσωπο με την παλάμη του.
Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών για παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά αρνήθηκε να εξεταστεί από ιατροδικαστή, να διαμείνει σε δομή φιλοξενίας ή να εγκαταστήσει την εφαρμογή «PANIC BUTTON».
Τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης ενδοοικογενειακής βίας εντός των στρατιωτικών οικογενειών, που αναδεικνύει την πλήρη αποτυχία της ηγεσίας του Στρατού να επιβάλλει πειθαρχία και να προστατεύσει τα μέλη του.
Η ηγεσία επιδεικνύει αδιαφορία και αδράνεια, επιτρέποντας σε τέτοιες βίαιες συμπεριφορές να πολλαπλασιάζονται χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Η έλλειψη αυστηρών κυρώσεων και η απουσία αποτελεσματικών προγραμμάτων υποστήριξης και πρόληψης δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τα θύματα, τα οποία συχνά αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω φόβου αντιποίνων ή αδιαφορίας από τις αρχές.
Σημαντική ευθύνη φέρει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που βλέπει τα φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται και δεν λαμβάνει μέτρα.
Οι βουλευτές επίσης φέρουν σημαντική ευθύνη, καθώς ουδέποτε άσκησαν έλεγχο για το θέμα. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες και τις αυξανόμενες ενδείξεις για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στον στρατό, η αδράνειά τους να ελέγξουν το στράτευμα και να στηρίξουν ουσιαστικά τα θύματα είναι προκλητική.
Η αδιαφορία τους για τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης. Αντί να προωθούν πολιτικές για την προστασία και την υποστήριξη των στρατιωτικών οικογενειών, αφήνουν το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
Είναι επιτακτική ανάγκη η ηγεσία του Στρατού να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα. Απαιτείται η επιβολή αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, η παροχή εκπαίδευσης για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και η δημιουργία δομών υποστήριξης για τα θύματα.
Η αδιαφορία και η απραξία δεν είναι πλέον αποδεκτές. Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη βία και να προστατευτούν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου