Βασικό αίτημα του πληρώματος του ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών είναι η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) της ακτοπλοΐας στους ναυτεργάτες των ωκεανογραφικών-ερευνητικών πλοίων
Σύσσωμο στην απεργία το πλήρωμα του «Αιγαίο»
ΕΦΣΥΝ
Πραγματοποιήθηκε η απεργία το Σάββατο παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που την έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» μετά την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΕΛΚΕΘΕ εκ μέρους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης
● Για «ποινικοποίηση της απεργίας» κάνουν λόγο τα ναυτεργατικά σωματεία που είχαν εξαγγείλει την απεργία -αλλά και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά- και σήμερα πραγματοποιούν νέα απεργιακή σύσκεψη στο πλοίο.
Tα μέλη του πληρώματος του ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) απήργησαν κανονικά το Σάββατο 1η Ιουνίου, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε την απεργία «παράνομη και καταχρηστική», μετά την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΕΛΚΕΘΕ εκ μέρους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Την απεργία είχαν εξαγγείλει τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΝΕΝ - ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με κεντρικό αίτημα την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) της ακτοπλοΐας για τους ναυτεργάτες των ωκεανογραφικών-ερευνητικών πλοίων, καθώς αυτοί βρίσκονται από το 2008 σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2008, ενώ οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας έχουν πετύχει το ίδιο διάστημα αυξήσεις 25%.
Ποινικοποίηση
Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ (ναύτες) τονίζει ότι «έπεσε στο κενό η ποινικοποίηση της απεργίας» καθώς το πλήρωμα του «Αιγαίο» ανταποκρίθηκε σύσσωμο στην απόφαση των ναυτεργατικών σωματείων να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, επέλεξε μέσω του ΕΛΚΕΘΕ να προσφύγει στα δικαστήρια, επιχειρώντας έτσι να ποινικοποιήσει τα ναυτεργατικά δικαιώματα.
Το Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση κηρύσσοντας την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική» σημειώνει και κάνει γνωστό ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε απεργιακή σύσκεψη στο πλοίο, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα - Ινστιτούτα και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ, ενώ παρούσα ήταν και αντιπροσωπεία του ερευνητικού πλοίου «Φιλία». Με κοινό έγγραφο των σωματείων ζητήθηκε επείγουσα συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τέλος, αποφασίστηκε νέα απεργιακή σύσκεψη στο πλοίο σήμερα στις 8 το πρωί.
«Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου “Αιγαίο” με την έμπρακτη αλληλεγγύη των ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ακύρωσαν στην πράξη την απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους» σημειώνουν η ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) και η ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), κάνοντας γνωστό ότι με ομόφωνη απόφαση των μελών του πληρώματος του πλοίου συνεχίζεται ο δίκαιος απεργιακός τους αγώνας διεκδικώντας: να ικανοποιηθεί το αίτημα των ναυτεργατών για προσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών στο ύψος της ΣΣΕ ακτοπλοΐας και να αναπροσαρμόζεται στην όποια αύξησή της.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ) καταγγέλλει τη «νέα δικαστική παρέμβαση της κυβέρνησης» στην απεργία που προκήρυξαν ναυτεργατικά σωματεία-μέλη της δύναμής του. «Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της ποινικοποίησης των αγώνων κατά των ναυτεργατών και των συνδικαλιστικών διώξεων που έχουν γίνει στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα, όπως: ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΝΕΝ, εκπαιδευτικοί» αναφέρει και καλεί τα σωματεία-μέλη του να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες με κάθε δυνατό τρόπο.
Συνδικαλιστική δίωξη
Η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) σχολιάζει ότι «στα δικαστήρια σέρνονται οι ναυτεργάτες του “Αιγαίο” που αγωνίζονται διεκδικώντας αναπροσαρμογή των αποδοχών τους με βάση τη ΣΣΕ του 2024 της ακτοπλοΐας» και ζητά να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου