Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ισραήλ: Επιρρίπτουν ευθύνες στην στρατιωτική ηγεσία για την επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ

Ένας 50χρονος Ισραηλινός νεκρός και άλλοι 10 τραυματίες, αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια είναι ο απολογισμός της επίθεσης στην καρδιά του Τελ Αβίβ (κοντά σε ξενοδοχεία και κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας) με τηλεκατευθυνόμενο μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πραγματοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης στις 3.12 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πλήγμα διεξήχθη με νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που ονομάζεται «Yafa» το οποίο διάνυσε πάνω από 2.200 χλμ (!) και κατά τους Χούθι μπορεί να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ, παρακάμπτοντας τα συστήματα αναχαίτισης.

«Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της στέφθηκε με επιτυχία» τόνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί. Προειδοποίησε εξάλλου ότι εφεξής «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα που αποκαλείται Τελ Αβίβ από το Ισραήλ είναι μια μη ασφαλής περιοχή και ότι θα συνιστά βασικό στόχο». Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις που «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος «κυρίως σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους και στόχους ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι προσπάθησε να εμπλέξει το Ιράν υποστηρίζοντας πως το αεροσκάφος που έπληξε το Τελ Αβίβ ήταν «ιρανικής κατασκευής» τύπου Samad-3 και πως δεν αναχαιτίστηκε, ούτε ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού λόγω «ανθρώπινου λάθους» που δεν προσδιόρισε. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, (Ταξιαρχίες Κασάμ) σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι η παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει.

Ωστόσο, αναλυτές σε αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ (Ynet, Κανάλι 14, Walla News, κ.α.) επέρριψαν ευθύνες στην στρατιωτική ηγεσία θεωρώντας την εξέλιξη πολύ σοβαρή. Κάποιοι μάλιστα τη συνέκριναν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου λέγοντας πως τότε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «είχε αιφνιδιαστεί με την σφοδρότητα της επίθεσης» και πως «μετά από εννιά μήνες σφοδρού πολέμου, αιφνιδιάστηκαν και σήμερα;».

Μερικές ώρες αργότερα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε «αυξημένες περιπολίες» μαχητικών αεροσκαφών «για την υπεράσπιση του ουρανού του Ισραήλ» και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ που συναντήθηκε εκτάκτως με τον επιτελάρχη στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι τον αρχηγό διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιστράτηγο Οντέτ Μπασιούκ, τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών του στρατού Αχαρόν Χαλιβά κ.α., υποσχέθηκε «αντίποινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου