Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα σε καταφύγιο 20 μέτρα κάτω από τη γη
Ιστορία από Χρήστος Μπαρούνης
Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα σε καταφύγιο 20 μέτρα κάτω από τη γη
Το πρωί του Σαββάτου (28/8), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα “είναι νεκρός”.
Λίγη ώρα αργότερα, η οργάνωση, επιβεβαίωσε τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της, σε μία “προδοτική σιωνιστική αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας” και ορκίστηκε να συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ.
Είχαν προηγηθεί σφοδρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 91 την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.
Την ώρα των βομβαρδισμών, ο Χασάν Νασράλα και άλλοι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ συγκεντρώνονταν σε ένα καταφύγιο, περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία γειτονιά εργατικής τάξης στο νότιο τμήμα της Βηρυτού.
Μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πολλούς ανώτερους ηγέτες της μαχητικής ομάδας. Παράλληλα, κατέστρεψε τις ηλεκτρονικές της συσκευές και εξαφάνισε μέρος του οπλοστασίου της. Η συνάντηση στο καταφύγιο ήταν και μία ευκαιρία για κάποιους ηγέτες να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Ιράν τους εμπόδιζε να απαντήσουν πιο δυναμικά στο Ισραήλ.
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε το καταφύγιο με βόμβες περίπου 80 τόνων, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η επίθεση έγινε με μια σειρά χρονομετρημένων, αλυσιδωτών εκρήξεων που είχαν σκοπό να διεισδύσουν στο υπόγειο καταφύγιο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ σχεδίαζε εδώ και μήνες τη δολοφονία του Νασράλα
Η δολοφονία του Νασράλα αφήνει ένα κενό στην ηγεσία της πιο ισχυρής μη κρατικής ένοπλης οργάνωσης στον κόσμο, ενώ εξόντωσε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά ηγετών της Χεζμπολάχ, βυθίζοντας τον πιο πολύτιμο σύμμαχο του Ιράν στο χάος.
Παράλληλα, έδειξε ότι το Ισραήλ πέρασε σε μία νέα φάση πολέμου, όντας αποφασισμένο να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, χτυπώντας τον Λίβανο με περισσότερες από 2.000 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αυτές.
«Αυτό που κάνει το Ισραήλ με αυτήν την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ έχει ανοίξει την πόρτα σε μια νέα εποχή, στην οποία η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε η Λίνα Κχατίμπ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στο SOAS, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο, στη WSJ.
Η επιχειρησιακή προετοιμασία του Ισραήλ για την επίθεση της Παρασκευής ξεκίνησε μήνες νωρίτερα για να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στην πρόσφατη ιστορία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η WSJ, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούσαν σοβαρά τη δολοφονίας του Νασράλα τις τελευταίες ημέρες. Η ακριβής χρονική στιγμή της επίθεσης, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ήταν ευκαιριακή, έπειτα από πληροφορίες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών για τη συνάντηση των ηγετών της Χεζμπολάχ ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
«Είχαμε πραγματικές πληροφορίες ότι ο Νασράλα συγκεντρωνόταν με πολλούς ανώτερους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού, Ναβάντ Σοσάνι.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου έκανε μια προκλητική ομιλία την Παρασκευή σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, αφού πολλοί αντιπρόσωποι αποχώρησαν. «Δεν θα αποδεχτούμε έναν στρατό τρομοκρατών στα βόρεια σύνορά μας που θα μπορούσε να διαπράξει άλλη μία σφαγή τύπου 7ης Οκτωβρίου», είπε.
Μια ώρα μετά την επίθεση, το γραφείο του δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο τηλέφωνο από τη Νέα Υόρκη, δίνοντας το πράσινο φως για την επίθεση.
Το κοινό με τη Γάζα και η παρόμοια επίθεση στο ηγέτη της Χαμάς
Η επίθεση στη Βηρυτό είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον πόλεμο στη Γάζα: την προθυμία του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει μεγάλες βόμβες για να πετύχει στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ακόμη και σε αστικές περιοχές όπου οι επιθέσεις αυτές ενέχουν τον κίνδυνο να σκοτώσουν πολλούς αμάχους. Βέβαια, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από τέτοιες επιθέσεις στη Γάζα.
Χρησιμοποίησε οκτώ βόμβες ενός τόνου, για να προσπαθήσει να σκοτώσει τον κορυφαίο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς τον Ιούλιο.
Δύο μήνες αργότερα, για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, χρειάστηκαν οκτώ αεροσκάφη, εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες ενός τόνου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής BLU-109 με κιτ JDAM και ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας. Αυτές οι βόμβες, γνωστές ως «bunker busters», μπορούν να διεισδύσουν σε υπόγεια πριν εκραγούν, όπως αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας πως τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναστείλει την αποστολή βόμβων ενός τόνου στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των αμάχων στη Γάζα.
Σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, η επίθεση κατέστρεψε τουλάχιστον τέσσερα κτίρια, καθένα από τα οποία είχε τουλάχιστον επτά ορόφους. Δύο ανώτεροι ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πάνω από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά για να σκοτώσουν τον Νασράλα, αλλά δεν επιβεβαίωσαν τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.
«Για να σταματήσει την απειλή της Χεζμπολάχς, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να αναλάβει μεγάλο ρίσκο», δήλωσε ο Τζόζεφ Βότελ, πρώην διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. «Το βάρος της επίθεσης σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι θα υπήρχαν οι μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες να σκοτώσουν τον Νασράλα».
Οι κάτοικοι της Βηρυτού έβλεπαν εδώ και μήνες την κλιμάκωση της βίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Πολλοί στον Λίβανο θυμούνται την καταστροφή που προκάλεσε ο τελευταίος ολοκληρωτικός πόλεμος, το 2006.
Σε εκείνη τη σύγκρουση, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τους διαδρόμους του αεροδρομίου της Βηρυτού, μαζί με κατοικημένες περιοχές στην πόλη, παντοπωλεία, βενζινάδικα και πολιτικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Λίβανος υπέστη οικονομική κρίση τα επόμενα χρόνια, φέρνοντάς τον στο χείλος της κατάρρευσης, με ελάχιστους πόρους για να αντέξει έναν ακόμα πόλεμο.
Στη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης, κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς βορρά, εισερχόμενοι στην πόλη. Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο. Η αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Νασράλα άνοιξε μια νέα φάση στη σύγκρουση, σπέρνοντας φόβο και ανασφάλεια στο κοινό.
«Η γη σείστηκε κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε η 42χρονη Φάντλα Κασέμ Σέιχ, η οποία καθόταν με την οικογένειά της στα σκαλιά του Τεμένους Μοχάμαντ αλ-Αμίν, στην άκρη της Πλατείας Μαρτύρων το Σάββατο το πρωί, αφού εγκατέλειψε το νότιο τμήμα της Βηρυτού. «Πώς μπορούν να ρίχνουν 20 τόνους βομβών σε γυναίκες και παιδιά;»
Ο Μούσα Μουράντ είχε φύγει από την πόλη του στο νότιο Λίβανο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, όταν άκουσε φήμες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έπλητταν την πόλη, βρίσκοντας αρχικά καταφύγιο σε συγγενείς του που έμεναν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Μετακόμισε σε ένα νέο διαμέρισμα με την επταμελή οικογένειά του την Πέμπτη.
«Υπάρχει μία ώρα που δεν μπορώ να θυμηθώ καθόλου τις λεπτομέρειες», είπε. «Το μόνο που θυμάμαι είναι τον ήχο του εδάφους που έτρεμε κάτω από τα πόδια μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου