Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Έκρηξη οργής και γενική απεργία στο Ισραήλ με φόντο τον θάνατο ομήρων


Διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο στο Τελ Αβίβ καθώς διαμαρτύρονται ζητώντας μια συμφωνία για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Ariel Schalit
Έκρηξη οργής και γενική απεργία στο Ισραήλ με φόντο τον θάνατο ομήρων
efsyn.gr
Μαζικές διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ κι άλλες πόλεις με αίτημα να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων ο Νετανιάχου.

Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως άνοιξε για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο εντοπισμός έξι νεκρών ομήρων. Τις τελευταίες ώρες έχει μεγαλώσει η πίεση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχώρησει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να τελειώσει και η οδύσσεια των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Εν μέσω εκκλήσεων από το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ για συμμετοχή στη γενική απεργία που κήρυξε για αύριο, Δευτέρα, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί κρατώντας ισραηλινές σημαίες, βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία.

Δαδήλωση στο Τελ Αβίβ, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Ariel Schalit

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ήταν παρών. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται του κόμματος Γες Ατίντ, υποστήριξε νωρίτερα εκκλήσεις για μαζική απεργία για να εξαναγκάσει τον Νετανιάχου σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το συνδικάτο Histadrut, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 800.000 εργαζόμενους σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και οι τράπεζες, δήλωσε ότι η απεργία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut, Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία και είπε ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ο κύριος κόμβος αεροπορικών μεταφορών του Ισραήλ, θα είναι κλειστό από τις 08:00 τοπική ώρα.

«Εβραίοι δολοφονούνται στις σήραγγες της Γάζας. Είναι αδύνατο να το καταλάβουμε και πρέπει να σταματήσουμε», ανέφερε σύμφωνα με τους Times of Israel σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με το φόρουμ για ομήρους και αγνοούμενους στο Τελ Αβίβ.

Ο Αρνον Μπαρ-Νταβίντ είπε ακόμα: Παίρνουμε σάκους πτωμάτων αντί για συμφωνία. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η παρέμβασή μας μπορεί να συγκινήσει όσους πρέπει να μετακινηθούν. Καλώ τον λαό του Ισραήλ να βγει στους δρόμους απόψε και αύριο και να συμμετάσχουν όλοι στην απεργία».

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, μια οργάνωση οικογένειας ομήρων, νωρίτερα σήμερα κάλεσε το κοινό «να συμμετάσχει σε μια μαζική διαδήλωση, απαιτώντας πλήρη παύση λειτουργίας της χώρας».

Η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ δήλωσε ότι υποστηρίζει την απεργία και επέκρινε την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να επαναφέρει στη ζωή τους ομήρους, κάτι που αποκάλεσε «ηθικό καθήκον».
Στιγμιότυπο από τη σημερινή διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ | AP Photo/Mahmoud Illean
Δικαστικό «μπλόκο» επιχειρεί η κυβέρνηση

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την προγραμματισμένη απεργία της Δευτέρας.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία - η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων - έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.
Ενδοκυβερνητικά βέλη

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε επίσης σήμερα τον Νετανιάχου να ολοκληρώσει μια συμφωνία.

«Είναι πολύ αργά για τους ομήρους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ. «Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να ανακαλέσει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», είπε ο Γκάλαντ αναφερόμενος σε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι το Ισραήλ, στην άρνησή του να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους των ομήρων. Ένας ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι είπε ότι οι όμηροι «σκοτώθηκαν από τα πυρά και τους βομβαρδισμούς της [ισραηλινής] κατοχής», έναν ισχυρισμό που διέψευσε ο Ισραηλινός Στρατός.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου