Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ρώσοι κατατροπώνουν τους Ουκρανούς στο ανατολικό μέτωπο

Euro2Day.gr

Οι Ρώσοι κατατροπώνουν τους Ουκρανούς στο ανατολικό μέτωπο
Ένα απόγευμα, οι οθόνες του κέντρου διοίκησης της 15ης Ταξιαρχίας της Ουκρανικής Εθνοφρουράς φωτίστηκαν με ανησυχητικά πλάνα από το ανατολικό μέτωπο: το ραντάρ έδειχνε μια ντουζίνα άκρως καταστροφικές ρωσικές βόμβες ολίσθησης να κατευθύνονται προς τις ουκρανικές θέσεις.

Μια άλλη οθόνη εμφάνιζε σειρά από ρωσικά drones να επιτίθενται σε ουκρανικά τανκς. Και μια τρίτη, προερχόμενη από ένα ουκρανικό αναγνωριστικό drone, εχθρικές μοτοσυκλέτες και οχήματα να κινούνται εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.
«Μπορείτε να δείτε πώς μας κατακλύζουν», γκρίνιαζε ένας διοικητής γνωστός από το διακριτικό κλήσης «Φοίνιξ», γράφουν οι Financial Τimes.

Η ρωσική επίθεση κέρδισε μομέντουμ τον Αύγουστο, καθώς η Ουκρανία μετέφερε χιλιάδες από τους πιο σκληραγωγημένους στρατιώτες της για να πραγματοποιήσουν μια αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας. Η Ουκρανία ήλπιζε ότι η τολμηρή της επιχείρηση θα ανάγκαζε το Κρεμλίνο να ανακατανείμει πόρους από το Ντόνετσκ, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλές πόλεις, και βρίσκονται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ και μόλις 4 χιλιομέτρων από το Μίρνοχραντ έχοντας στόχο να καταλάβουν τους δυο σημαντικούς κόμβους πριν από το τέλος του έτους.

Μερικοί διοικητές και πολλοί στρατιώτες βλέπουν τις εξελίξεις ως το κόστος της επίθεσης στο Κουρσκ και ως μια κακή επιλογή. «Το Κουρσκ ήταν μια καλή ιδέα, εξέθεσε τη Ρωσία ως πιο αδύναμη από ό,τι πίστευαν πολλοί άνθρωποι», είπε ένας διοικητής μιας μονάδας χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Αλλά πληρώνουμε το τίμημα περισσότερη δική μας γη».

Με αθροιστικό πληθυσμό 100.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, το Ποκρόφσκ και το Μίρνοχραντ είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο. Εάν πέσουν, θα τεθούν σε κίνδυνο μεγαλύτερες πόλεις και θα ενισχυθεί σημαντικά η στρατηγική θέση της Ρωσίας στην περιοχή, προειδοποίησαν οι Ουκρανοί διοικητές.

Η κατάληψη αυτών των δύο κόμβων θα έβλαπτε επίσης το ηθικό της Ουκρανίας, το οποίο μόλις είχε λάβει ώθηση από την εισβολή στο Κουρσκ, είπαν διοικητές και στρατιώτες.

Η κύρια στρατηγική της Ρωσίας παρέμεινε η ίδια από την έναρξη της πλήρους εισβολής της το 2022: αντιμετώπιση των ουκρανικών δυνάμεων χάρις στο πλεονέκτημα σε πόρους, δήλωσαν στους Financial Times ο «Φοίνιξ» και οι διοικητές από τέσσερις άλλες ουκρανικές ταξιαρχίες νωρίτερα αυτό το μήνα. Όλοι παραπονέθηκαν ότι οι στρατιώτες τους ήταν μερικές φορές λιγότεροι σε αναλογία 1:8 και ότι για κάθε οβίδα που εξαπέλυαν, οι Ρώσοι απαντούσαν με 10 ή περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου