Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Nέες επιθέσεις με νεκρούς από Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία, νέα έκκληση ΟΗΕ για τη Γάζα


AP Photo/Abdel Kareem Hana
Nέες επιθέσεις με νεκρούς από Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία, νέα έκκληση ΟΗΕ για τη Γάζα
efsyn.gr
Το Ισραήλ σκότωσε ακόμα 40 Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητά να μπει ένα τέλος στη φρικτή βία. Τουλάχιστον τρεις νεκροί στον νότιο Λίβανο και δύο στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Γάζα, σκοτώνοντας άλλους 40 Παλαιστίνιους, καθώς αυξάνεται η διεθνής καταδίκη για την επίθεση με τουλάχιστον 18 νεκρούς -έξι εκ των οποίων ήταν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις- σε ένα σχολείο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά την σφαγή στο σχολείο αλ-Τζαούνι, λέγοντας ότι η «φρικτή βία» στον παλαιστινιακό θύλακα «πρέπει να σταματήσει». Περίπου το 25% των τραυματιών του πολέμου -τουλάχιστον 22.500 Παλαιστίνιοι- έχουν τραυματισμούς που «αλλάζουν τη ζωή τους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα ξανά εκτός των συνόρων, ενώ συνεχίστηκαν χθες οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Χεζμπολά και στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη μεθόριο των δυο κρατών.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στο χωριό Κφαρζούζ, κοντά στην πόλη Ναμπάτια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI, στόχοι του βομβαρδισμού ήταν «δυο μοτοσικλέτες» που κινούνταν σε δρόμο που ενώνει το χωριό με την πόλη και ότι χτυπήθηκε «διερχόμενο αυτοκίνητο». Πηγή προσκείμενη στο κίνημα Χεζμπολά ανέφερε πως ένας από τους μαχητές του σκοτώθηκε.

Στη γειτονική Συρία, δυο άνθρωποι, που φέρονται να ανήκαν στη Χεζμπολά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι προχώρησαν σε δυο πλήγματα στη Συρία, υποστηρίζοντας πως στο ένα «εξοντώθηκε» μέλος της Χεζμπολά στην περιοχή Κουνέιτρα, ο «τρομοκράτης Άχμαντ αλ Τζαμπρ, μέλος του τρομοκρατικού δικτύου στο Γκολάν», κατ’ αυτές, και στο άλλο μαχητής προσκείμενος στο Ιράν που οργάνωνε επιθέσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ (...) με ιρανική συνεργασία και καθοδήγηση».

Οι νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και στη Συρία ακολουθούν τα πλήγματα -που η Δαμασκός απέδωσε επίσης στο Ισραήλ- τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην κεντρική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από 18 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, ως 27, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Τα πλήγματα στη Μασιάφ είχαν «ευαίσθητους» στρατιωτικούς στόχους, κατά τη ΜΚΟ.

Χθες η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κυρίως με drones. Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε «περίπου 15» βλήματα ή drones και κάποια καταρρίφθηκαν, χωρίς να αναφερθεί «κανένας τραυματισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου