Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Βηρυτό, σφυροκοπά και τη Δαμασκό – «Χτύπησαν πολυκατοικία, έχουμε νεκρούς», λέει η Συρία


Sham FM via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί και της Βηρητού - Ένα βήμα από το χτύπημα στο Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει το SANA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, αποδίδοντάς τις σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το το συριακόπρακτορείο ειδήσεων στόχος του βομβαρδισμού ήταν μία πολυκατοικία στη συνοικία Καφρ Σούσα της πρωτεύουσας. Η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό.

«Ισραηλινή επίθεση στοχοποίησε πολυκατοικία στην Καφρ Σούσα», ανέφερε το SANA. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα, έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες» στον βομβαρδισμό.
Η Βηρυτός έγινε Γάζα

Καθημερινό και ανηλεές είναι και το σφυροκόπημα της Βηρυτού. Η πρωτεύουσα του Λιβάνου έχει πια ισοπεδωθεί σε βαθμό να θυμίζει Γάζα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ διατηρεί αποθήκες όπλων, κρησφύγετα και θησαυροφυλάκια υπογείως – κάτω από σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία της πόλης.

Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σάρωσαν το βράδυ της Τετάρτης νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολά, με τα τουλάχιστον δεκαεπτά πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά, NNA στα αγγλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη πριν από έναν μήνα, την 23η Σεπτεμβρίου.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, που πλέον έχει επεκταθεί στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, παρότρυνε το Ισραήλ να αποφύγει κλιμάκωση με το Ιράν, υποστηρικτή των δυο ισλαμιστικών κινημάτων.
Όλα τα βλέμματα στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος του Axios, Barak Ravid, λέει ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και ότι είναι πολύ πιθανό η επίθεση να πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα.

Το ρεπορτάζ του Ravid ακολουθεί μια πηγή ασφαλείας που είπε ότι η επίθεση εκδίκησης στο Ιράν μπορεί ενδεχομένως να γίνει κατά την Simchas Torah, σήμερα ή αύριο (24-25/10).

Η γιορτή του Σιμχάτ Τορά (στα εβραϊκά שִׂמְחַת תּוֹרָה) που σημαίνει «Χαίροντας την Τορά» (δηλαδή η γιορτή της χαράς του εβραϊκού λαού που ο Θεός του έδωσε την Τορά) σηματοδοτεί την συμπλήρωση του ετήσιου κύκλου της Τορά, ακριβώς έναν χρόνο από την ημέρα που άρχισε το διάβασμα του Νόμου.

Πρόκειται για μια εβραϊκή γιορτή που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου των δημόσιων αναγνώσεων της Τορά, και την έναρξη ενός νέου κύκλου. Οι κύριοι εορτασμοί της πραγματοποιούνται στη συναγωγή κατά τη διάρκεια των βραδινών και πρωινών ακολουθιών.

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου