Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Άθλια μεθόδευση ΓΕΣ και Υπουργείου Άμυνας: Κρύβουν τον τραυματισμό φαντάρου στην Αλεξανδρούπολη.

Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 28.11.2024 και κατά την διάρκεια βολής πολυβόλου, ο ΔΕΑ (ΠΖ) Μ. – Φ. Μ. της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα λόγω αστοχίας υλικού.
Αυτή ήταν η παρασκηνιακή ενημέρωση συγκεκριμένων δημοσιογράφων από το ΓΕΣ που επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του, όπως είχε επισημάνει το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε σχετική του ανακοίνωση:

Αναδημοσιεύουμε σχετική ανάρτηση του armyvoice.gr και δίνουμε δημόσια συγχαρητήρια αφενός στην Ιωάννα Ηλιάδη για την τοποθέτηση της απέναντι στην άθλια μεθόδευση του ΓΕΣ, αφετέρου στον δημοσιογράφο του σαιτ e-evros.gr που αποκάλυψε τον σοβαρό τραυματισμό.
Το ΓΕΣ αντί να διεξαγάγει ΕΔΕ όπως προβλέπεται βγάζει πόρισμα και αναφέρει "αστοχία υλικού"
Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. 

ΓΕΣ: Κρύβει τον σοβαρό τραυματισμό στρατιώτη στον Έβρο
ΓΕΣ: Κρύβει τον σοβαρό τραυματισμό στρατιώτη στον Έβρο και τον αποδίδει σε αστοχία υλικού – Πρόκειται για «αστοχία διαφάνειας» και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών
Το ΓΕΣ έδωσε χθες ένα ακόμα παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται τη διαφάνεια και την υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού: ως έναν ενοχλητικό μπελά που προσπαθεί να αποφύγει με κάθε κόστος.

Ένας 24χρονος Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (ΔΕΑ) τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια βολής στον Έβρο, εξαιτίας αστοχίας υλικού. Και όμως, το ΓΕΣ δεν μπήκε καν στον κόπο να ανακοινώσει το περιστατικό.

Αντί μιας επίσημης ανακοίνωσης, που θα όφειλε να έχει εκδώσει άμεσα, προτίμησε την αγαπημένη του τακτική: να σιωπήσει, να κρυφτεί και να αφήσει την είδηση να «σκάσει» από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η αποκάλυψη του περιστατικού ήρθε από δημοσιογράφους του e-evros.gr, που ανέφεραν ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με θραύσματα στην κοιλιακή χώρα. Χάρη στην άμεση παρέμβαση των γιατρών, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ωστόσο, το γεγονός ότι η είδηση έφτασε πρώτα στα ΜΜΕ και όχι από το ίδιο το ΓΕΣ είναι τουλάχιστον εξοργιστικό.

Όταν η είδηση ξεπέρασε τα όρια της τοπικής δημοσιογραφίας και δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα, το ΓΕΣ αντέδρασε όπως πάντα: με έναν παθητικό, ελάχιστα πειστικό τρόπο.

Αντί για επίσημη ανακοίνωση, έστειλε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μια άτυπη ενημέρωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Έτσι, το ΓΕΣ παραδέχτηκε το περιστατικό, αλλά μόνο όταν δεν μπορούσε πλέον να το κρύψει. Και όλα αυτά, χωρίς να δείξει ίχνος υπευθυνότητας.

Στην άτυπη ενημέρωση, το ΓΕΣ αποδίδει το περιστατικό σε «αστοχία υλικού» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα:
Πώς μπορεί να μεταφέρει μια τέτοια πληροφορία πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε έρευνα;
Μήπως επιχειρεί να προκαταβάλει την κοινή γνώμη, βγάζοντας τις ευθύνες της υπηρεσίας από το κάδρο;
Υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της βολής; 
Αν ναι, γιατί δεν αναφέρονται στην άτυπη ενημέρωση; 
Εάν όχι, ποιος φέρει την ευθύνη για την παράλειψη αυτή;

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση). Έχει διαταχθεί ή όχι; Και αν ναι, γιατί το ΓΕΣ επιλέγει να μην το κοινοποιήσει;

Μήπως η βιασύνη του να αποδώσει το περιστατικό σε αστοχία υλικού είναι μια προσπάθεια να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της όποιας έρευνας, ώστε να αποφύγει ευθύνες;

Το σενάριο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο τραυματίας, δικαιολογημένα, θα μπορούσε να διεκδικήσει αποζημίωση. Ένα ΓΕΣ που «προεξοφλεί» τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να αποφύγει την παραμικρή ευθύνη.

Η συμπεριφορά του ΓΕΣ είναι εξαιρετικά περίεργη και ύποπτη. Όχι μόνο αποφεύγει να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, αλλά σπεύδει να ρίξει την ευθύνη σε έναν γενικό και αόριστο «τεχνικό παράγοντα».

Αντί να ενημερώσει το κοινό με διαφάνεια και να δεσμευτεί για μια ενδελεχή έρευνα, επιλέγει τη σιωπή και την προσπάθεια συγκάλυψης.

Μήπως τελικά δεν πρόκειται για αδυναμία διαχείρισης της κρίσης, αλλά για μια συνειδητή επιλογή συγκάλυψης;

Το ζήτημα, όμως, δεν σταματά εδώ. Η απόπειρα συγκάλυψης εγείρει σοβαρά ερωτήματα:Πόσα ακόμη παρόμοια περιστατικά έχουν κρυφτεί από την κοινή γνώμη;
Αν δεν υπήρχαν οι τοπικοί δημοσιογράφοι θα μαθαίναμε ποτέ για τον τραυματισμό αυτού του στρατιώτη;
Γιατί το ΓΕΣ επιλέγει να σιωπά αντί να ενημερώνει άμεσα και με διαφάνεια;

Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις στρατιωτικές αρχές αλλά ενισχύουν και την αρνητική εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 88η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθερίας του Τύπου για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, και παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ντροπιαστική θέση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πίεσης προς τους δημοσιογράφους, αλλά και της χρόνιας κουλτούρας συγκάλυψης από θεσμικά όργανα όπως το ΓΕΣ.

Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, αντί να προσπαθεί να κουκουλώσει τέτοια περιστατικά, οφείλει να σταθεί στο ύψος της θέσης του και να δείξει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας λειτουργούν με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Η έλλειψη ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό είναι μια βαθιά προσβολή προς τον τραυματία, την οικογένειά του, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από αυτή την κακοδιαχείριση και τη σιωπή.

Η διαφάνεια δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι υποχρέωση. Και το ΓΕΣ, αντί να κρύβεται πίσω από άτυπες ενημερώσεις και μισόλογα, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Διαφορετικά, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει την καχυποψία ότι πίσω από τη σιωπή του κρύβεται κάτι πολύ χειρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου