Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025

«Επιτελεία του φρέντο»: Στρατιωτικός καταγγέλλει άδειες μονάδες στον Έβρο

 

Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΕΩΝ έφτασε η παρακάτω ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ που δημοσιεύτηκε επίσης στο armyvoice.gr 
«Επιτελεία του φρέντο και του air condition» – Στρατιωτικός καταγγέλλει τις άδειες μονάδες στον Έβρο και τα γεμάτα γραφεία με βύσματα 
 

Από Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi

Έντονη αγανάκτηση προκαλεί η επώνυμη επιστολή που έφτασε στοArmyvoice.gr από εν ενεργεία ΕΜΘ ανθυπολοχαγό που υπηρετεί στον Έβρο. Ο στρατιωτικός καταγγέλλει με οργισμένο ύφος πρακτικές που – όπως αναφέρει – έχουν αποδυναμώσει τις μάχιμες μονάδες του νομού.



Σύμφωνα με την επιστολή, η 12η Μεραρχία και η 1η Στρατιά έχουν συγκεντρώσει στην Αλεξανδρούπολη υπεράριθμα στελέχη, τα οποία τυπικά φαίνονται να υπηρετούν σε μονάδες του Έβρου και λαμβάνουν τα μόρια της παραμεθορίου, ενώ στην πραγματικότητα εκτελούν καθήκοντα βοηθών ανωτέρων αξιωματικών στα επιτελεία.

«Μαζεύουν στελέχη που κανονικά υπηρετούν σε Δορίσκο, Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο κ.λπ. για να κάνουν τη δουλειά του επιτελείου, αφήνοντας τις μονάδες άδειες. Και μετά έρχονται οι συνταγματάρχες και οι στρατηγοί να μας κάνουν παρατηρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο στρατιωτικός καταγγέλλει ότι αυτή η πρακτική γίνεται χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση του ΓΕΣ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια πλασματική εικόνα επάνδρωσης των μονάδων. Παράλληλα, επιτίθεται με σκληρή γλώσσα στην ανώτατη ιεραρχία, κάνοντας λόγο για «επιτελεία του δροσερού γραφείου και του φρέντο καπουτσίνο» και για «αξιωματικούς που δουλεύουν 07:00-15:00 στο air condition, την ώρα που οι μονάδες ιδρώνουν στον ήλιο, στα λάδια και στο γράσο».

Η επιστολή κορυφώνεται με αιχμές για την επιλογή διεξαγωγής ασκήσεων και επιθεωρήσεων τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία – όπως σημειώνει – οι στρατιώτες και τα στελέχη έχουν ανάγκη ξεκούρασης και τακτοποίησης μετά τις θερινές άδειες.

«Αν έχετε τα κότσια, ελάτε να αλλάξουμε θέσεις, να κάνουμε εμείς επιθεώρηση σε εσάς» γράφει, καλώντας τους ανώτατους αξιωματικούς να εργαστούν «με τον κόσμο που τους έδωσε το ΓΕΣ και να αφήσουν τις μονάδες να κάνουν τη δουλειά τους».

Παρόμοιες πρακτικές έχουν καταγραφεί και στη μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία της Ιωάννα Ηλιάδη «Μνήμες στρατιωτών στον Έβρο από τις Ελληνοτουρκικές κρίσεις (1987, 1996): Προφορική Ιστορία και Μουσειακή Προοπτική» ΕΑΠ, Ιούλιος 2025).

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του στρατιώτη Βασίλη Μ., ο οποίος υπηρέτησε στην κρίση του 1987 σε μονάδα πρώτης γραμμής στον Έβρο, περιγράφοντας ότι ακόμα και την ώρα της κρίσης με την Τουρκία υπήρχαν στελέχη που «φαίνονταν στα χαρτιά» αλλά στην πραγματικότητα απουσίαζαν από τις θέσεις τους.

Η αναφορά αυτή αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του προβλήματος και την απόσταση ανάμεσα στην επίσημη εικόνα στελέχωσης των Μονάδων και την πραγματικότητα στο πεδίο. Όπως επισημαίνεται και στα συμπεράσματα της έρευνας, οι άτυποι μηχανισμοί ευνοιοκρατίας και οι εικονικές τοποθετήσεις όχι μόνο αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά και υπονομεύουν το ηθικό του προσωπικού, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης.

Το περιεχόμενο της επιστολής που έφθασε στο Armyvoice.gr σε συνδυασμό με την τεκμηριωμένη έρευνα, δείχνει ότι η εικονική στελέχωση των Μονάδων και η μετακίνηση προσωπικού από τις μάχιμες μονάδες προς τα επιτελεία αποτελεί πρακτική με βάθος δεκαετιών, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα όσο και στην καθημερινότητα των στελεχών στην πρώτη γραμμή.

5 σχόλια:

  1. Με τον κοσμο που εχουν πλεον οι Μοναδες υπαρχουν ΜΟΝΟ δυο τροποι λειτουργιας!!!! Ο πρωτος να κειτουργει οπως προβλεπεται με εκπαιδευση, κινησεις ΔΜ, συντηρηση κτλ… και ο δευτερος τροπος ΜΟΝΟ υπηρεσιες και περιπολα!!! Οι μοναδες καθημερινα χανουν τουλαχιστον 14 άτομα λογω περιπολων…. 4 ατομα ΑΔΝ + συνοδευτικο, 6 ατομα περιπολο, 2 ατομα που εκανα βραδινο την προηγουμενη….. + απαλλαγες απο υπηρεσιες της προηγουμενης… η Μοναδα χανει καθημερινα 20+ ατομα!!!! Καλη σας ημερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού ο καθένας ΤΕΜΠΕΛΑΡΑΣ ΘΈΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΈΚΑ ΒΟΗΘΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και λίγα είπε! Άδειες είναι όλες οι Μονάδες. Ξεφτίλα γίνονται για μια απόσπαση - διάθεση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έγραψαν και η υπόλοιπη είναι μια πραγματικότητα που γίνεται και στα νησιά που είναι άφαντοι ,εάν βάλουμε και ελαφράς και σε συγκεκριμένες μονάδες λειτουργούν αποτελεσματικά με ΕΠΟΠ και μεγάλο βαθμό ανθυπασπιστων δεν κάνουν τιποτα ( Συγκεκριμένα νησιά) και περιμένει την συντάξει στα 5 και 8 χρονια αλλά ταυτόχρονα να είναι σε μεγάλο αριθμό.Εχεις βγει ασκήσεις για 3-4 ημέρες έξω και να είναι συνέχεια τα ίδια άτομα (4 άτομα ) και τα άλλα 90 άτομα να είναι στην μονάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΜΠΕΛΑΡΑΔΕΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΙΟΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή