
Άλλα 6 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Κέντρων Εκπαίδευσης
Υπάρχει όμως και μια εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οποία ανακοινώθηκε μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου 2026.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ, η οποία προορίζεται για έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.
Τα χρήματα θα κατανεμηθούν ισόποσα: 3 εκατομμύρια ευρώ το 2026 και άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2027.
Και ο στόχος που περιγράφει το ίδιο το Υπουργείο είναι ξεκάθαρος: η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας της αρχικής εκπαίδευσης των νέων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση εντάσσεται, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, στην ευρύτερη «Ατζέντα 2030» για τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση όχι μόνο στα νέα μέσα και στις τεχνολογίες αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι ανακοινώσεις λοιπόν υπάρχουν. Και τα χρήματα επίσης.
12 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη ετήσια χρηματοδότηση για τη σίτιση και ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ δωρεά για την αναβάθμιση των Κέντρων Εκπαίδευσης.
Το ζητούμενο τώρα είναι αυτή η αναβάθμιση να φτάσει μέχρι τον ίδιο τον στρατιώτη.
Και τι γίνεται με την υγιεινή των θαλάμων;
Γιατί το πρόβλημα που καταγγέλλεται στη Θήβα δεν περιορίζεται στο συσσίτιο.
Οι καταγγελίες από το ΚΕΠΒ κάνουν λόγο για κοριούς και κατσαρίδες, ενώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την καθαριότητα και την υγιεινή των χώρων στους οποίους κοιμούνται και ζουν καθημερινά οι στρατευμένοι.
Οι εικόνες και τα βίντεο που συνοδεύουν τις καταγγελίες είναι χαρακτηριστικά και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Παράλληλα διατυπώνονται ισχυρισμοί για τρωκτικά σε χώρους του στρατοπέδου, για στρατευμένους με πυρετό και γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμη και για περιστατικά ηλεκτροπληξίας από παλαιούς θερμοσίφωνες.
Οι τελευταίοι αυτοί ισχυρισμοί είναι ιδιαίτερα σοβαροί και απαιτούν επίσημη διερεύνηση. Δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβεβαιωμένα περιστατικά χωρίς στοιχεία, αλλά ούτε μπορούν να αγνοηθούν.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού οφείλει να ελέγξει τι ακριβώς συμβαίνει.
Πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία απεντόμωση και μυοκτονία; Υπάρχει καταγεγραμμένο πρόβλημα κοριών; Ποια είναι η κατάσταση των θαλάμων; Ποιοι έλεγχοι γίνονται στα μαγειρεία και ποιος πιστοποιεί ότι τηρούνται στην πράξη οι νέοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας;
Ο Έλληνας στρατιώτης αξίζει σεβασμό
Στο τέλος της ημέρας, πίσω από κάθε στολή βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος που αφήνει για μήνες την οικογένεια, τη δουλειά, τις σπουδές και την καθημερινότητά του για να υπηρετήσει την πατρίδα.
Ο Έλληνας φαντάρος προσφέρει τον χρόνο και την υπηρεσία του με μια αποζημίωση που, παρά την αύξησή της, παραμένει ουσιαστικά συμβολική και για πολλούς δεν επαρκεί ούτε για τα έξοδα των μετακινήσεων που συνεπάγεται η θητεία. Σημαντικό μέρος του πραγματικού κόστους εξακολουθεί να επιβαρύνει τον ίδιο και την οικογένειά του.
Και αυτός ο νέος άνθρωπος δεν ζητά πολυτέλειες.
Ζητά αξιοπρεπές φαγητό, ένα καθαρό κρεβάτι, ασφαλείς εγκαταστάσεις και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
Η τιμημένη στολή του Έλληνα στρατιώτη συμβολίζει καθήκον, προσφορά και αφοσίωση στην πατρίδα. Αυτή την προσφορά οφείλει πρώτη να σέβεται η ίδια η Πολιτεία.
Τον Έλληνα στρατιώτη οφείλουμε να τον τιμούμε και να τον σεβόμαστε γι’ αυτό που προσφέρει στην πατρίδα. Και εικόνες ντροπής σαν αυτές που καταγγέλλονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας πρέπει επιτέλους να εκλείψουν από τα ελληνικά στρατόπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου