Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ


Στο πολιτικό μυθιστόρημα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ του Ρόμπερτ Χάρις περιγράφεται η αγαστή συνεργασία μεταξύ αγγλικής κυβέρνησης, νεοσυντηρητικών Ιδρυμάτων (δεξαμενών σκέψης), πολεμικών βιομηχανιών με παρακλάδια κατασκευαστικές και εταιρίες ασφάλειας, αγγλικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με άμεση εμπλοκή στις απαγωγές και τα βασανιστήρια υπόπτων για «τρομοκρατική δράση».

Δυστυχώς, η ελληνική πραγματικότητα ξεπερνά την συγγραφική φαντασία. Παραγγελίες όπλων δις ευρώ, μαζί με το κόστος της συντήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων εντός-εκτός συνόρων είναι το επίδικο της διαπλοκής των κομμάτων εξουσίας, των στρατιωτικών, του δημοσιογραφικού κατεστημένου και εκδοτών, των ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών του πολέμου, ξένων μυστικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακών.

Στο αμαρτωλό κουβάρι μπλέκονται «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και τα «εθνικά συμφέροντα», οι αποστολές εκτός συνόρων και οι απαγωγές των Πακιστανών, ο νεαρός υπάλληλος της SIEMΕNS που τον «αυτοκτόνησαν» και ο δικηγόρος του που «φυτεύτηκε» από τον υπουργό των Υποκλοπών, στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η νεολαιίστικη εξέγερση κινητοποιεί σχεδιασμούς αντιμετώπισης του εχθρού λαού και η καταγραφή, παρακολούθηση γιγαντώνεται. Στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό, «ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες»;


Στο ΚΥΣΕΑ (12/11/08) η κυβέρνηση ομόφωνα αποφάσισε την συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σταλεί στη Σομαλία εξυπηρετώντας τα αυτοτελή ευρωπαϊκά καπιταλιστικά-ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και «προστατεύοντας» τους εφοπλιστές. Επίσης, ενέκρινε τους στόχους του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος, αξίας 27 δις ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε αρχές Ιανουαρίου 2009 αποφάσισαν συμμετοχή του ελληνικού στρατού στην πολυεθνική δύναμη που σχεδιάζεται να αποσταλεί στη Γάζα αναλαμβάνοντας αστυνομικά καθήκοντα και μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Αφγανιστάν σε εμπόλεμη περιοχή, ακολουθώντας τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του Ομπάμα. Παράλληλα, οι φήμες περί μείωσης της θητείας κατά (3) μήνες συνδέονται με την πρόσληψη επιπλέον 15000 ΕΠ.ΟΠ. (κόστους 10 εκ. ευρώ για το 2009), αλλά προς το παρόν παραμένουν μόνο φήμες.

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι παρά τις υποσχέσεις μείωσης κατά 15% των πολεμικών προμηθειών, η κατά κεφαλή δαπάνη για όπλα από 378 ευρώ (2003) έφτασε στα 607 ευρώ (2008), αυξήθηκε δηλαδή τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. κατά 65%.

Παράλληλα η νέα «ένταση στο Αιγαίο» που υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ, με την κυβέρνηση της ΝΔ. να επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στα γκάλοπ προβάλλοντας ένα αποφασιστικό πρόσωπο στα «εθνικά θέματα» και ένα σκληρό κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στους διαδηλωτές, συνδέεται και με τις νέες αγορές όπλων. Τρομάζουν τα μεγέθη των χρημάτων που θα πεταχτούν στις τσέπες των άθλιων ξένων-Ελλήνων εμπόρων του πολέμου, αλλά και η ένταση του ανταγωνισμού για το ποιος θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο τμήμα από τις νέες παραγγελίες φρεγατών-τεθωρακισμένων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων κλπ.

Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ Αριστερά (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) περίμεναν τους Ρώσους να υπερασπιστούν τα «ελληνικά εθνικά δίκαια» στο Αιγαίο και αυτοί κάνουν κοινές ασκήσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναγκάζοντας το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να απαντήσει με πραγματοποίηση κοινής άσκησης με αμερικανική φρεγάτα.

Είναι εξελίξεις που αποκαλύπτουν τον τυχοδιωκτισμό της ελληνικής εξωτερικής αστικής πολιτικής που αναζητά προνομιακούς συνεργάτες, διαπραγματεύεται τη βελτίωση της θέσης στο διεθνή καταμερισμό δύναμης και περιμένει ανταλλάγματα αποστέλλοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, που ανταγωνίζεται στρατιωτικά την Τουρκία (εξωτερικεύει την τρομερή κρίση της που πηγάζει από την σύγκρουση εξουσίας ανταγωνιζόμενων τμημάτων της άρχουσας τάξης της) για την υπεράσπιση των «εθνικών δικαίων» (με παραλογισμούς ενός κράτους που έχει διαφορετικά θαλάσσια από εναέρια σύνορα) χωρίς να επιδιώκουν την προσέγγιση και τον διάλογο.

Επιπλέον καταρρέουν όλα αυτά τα σενάρια που προέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΚΚΕ περί Ασύμμετρων Απειλών και Αμερικάνων πρακτόρων «που καίνε τα δάση μας, σπάνε τις βιτρίνες, γιατί η Ελλάδα φέρνει το φυσικό αέριο με την Ρωσία» (αλήθεια κύριοι της ΝΔ που θέλατε να αναβαθμίσετε την Ελλάδα σε ενεργειακό στρατηγικό κόμβο, τι έχετε να πείτε για τους εκβιασμούς του Πούτιν;), αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες τους για την εμπορευματοποίηση της γης και καμουφλάροντας τα νέα μέτρα κρατικής καταστολής στο όνομα της αντιμετώπισης του «αόρατου εχθρού»!!! Δεν είναι τυχαίο ότι ο διωγμένος υπουργός που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο των προμηθειών μηχανημάτων παρακολούθησης, επιστρέφει στην κυβέρνηση ως υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αγορές που συνδέονται με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων (Διακλαδικότητα), τα πολεμικά δόγματα (Προληπτικοί πόλεμοι, Ασύμμετρες Απειλές), υπηρετούν τις ανάγκες του ελληνοτουρκικού αστικού ανταγωνισμού (βαλλιστικοί πύραυλοι που στοχεύουν πολιτικούς στόχους, αντιπυραυλική άμυνα, τεθωρακισμένα που εντάσσονται σε επιτελικά σχέδια προέλασης στην Ανατολική Θράκη-Πόλη), την συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ) και αποστολές εκτός συνόρων (6000 στελέχη σε 15 χώρες), διεκδικώντας περιφερειακό ιμπεριαλιστικό ρόλο. Η Ελλάδα (1/1/09) ανέλαβε την προεδρία στον Οργανισμού Ασφάλειας Συνεργασίας Ευρώπης και θα διαχειριστεί «καυτά θέματα» όπως της Γεωργίας, Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Αφγανιστάν.

Τα μεγέθη των εξοπλισμών προκαλούν, εξοργίζουν. Στο δημοσιευμένο σχέδιο προϋπολογισμού όλα τα ποσά για δημόσιες δαπάνες (έργα, παιδεία κλπ), κοινωνικές παροχές περικόπτονται, οι φόροι μισθωτών-συνταξιούχων αυξάνονται (2008-2009) κατά 2 δις ευρώ. Οι εξοπλισμοί από 3.348 εκ. ευρώ (2004) θα φτάσουν τα 4.328 εκ. ευρώ (2009), αύξηση 29%. Το σύνολο των πολεμικών δαπανών εκτινάσσεται στα 6.574.550.000 ευρώ (2009).

Πρόκειται για την αποκάλυψη της ουσίας της ταξικής πολιτικής Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφού μέσω των πολεμικών προμηθειών προχωρούν σε μια τεράστια μεταφορά εισοδήματος στα πιο δυναμικά τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της Διπλωματίας των Εξοπλισμών (παζάρια Σαρκοζί για τη Μακεδονία, αγορά των ρωσικών 420 TOMA ΒΜΡ-3 ως αντάλλαγμα για την γεωστρατηγική ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας).

Ταυτόχρονα, τρομάζει το μέγεθος των απωλειών (μόνο της Π.Α.) στον «Ακήρυκτο Πόλεμο» του Αιγαίου: 118 νεκροί Έλληνες πιλότοι, 200 αεροσκάφη κατέπεσαν (αξίας 10 δις €), ενώ 7100 € κοστίζει η ώρα πτήσης ενός F-16 BLOCK 52 PLUS και 11100 € ενός MIRAGE!!!!

Το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τις κοινωνικές ανάγκες από την αστική πολιτική αποκαλύπτεται από τον πίνακα που δημοσίευσε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (23/8/08)



Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIRPI) οι πολεμικές δαπάνες το 2007 αυξήθηκαν 6% (κατά 45% τα τελευταία 10 χρόνια) και έφτασαν τα 851 δις €. Το 45% καλύπτουν οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση.

Οι λόγοι: οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής, οι πραγματικές ή οι υποτιθέμενες απειλές, οι ένοπλες συρράξεις και η συμμετοχή σε «επιχειρήσεις διατήρησης ειρήνης» από πολυεθνικές δυνάμεις. Εντυπωσιακό: η Ανατολική Ευρώπη κατάγραψε την υψηλότερη αύξηση πολεμικών δαπανών (162% την περίοδο 1998-2007). Ακριβή η μετάβαση στη Δικτατορία της Αγοράς…
Γιατί δεν περιορίζονται οι πολεμικές δαπάνες σε εποχή βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης; Ερώτημα που βασανίζει τον αμερικανό εργαζόμενο που έχασε δουλειά και σπίτι, αλλά και τον ευρωπαίο. Σε αντίθεση με την κοινή λογική «η κρίση στις ΗΠΑ φέρνει αύξηση των εξοπλισμών». Το κόστος του πολέμου στο Ιράκ από 50 δις $ ετησίως υπολογίζεται στο 1 τρις $ το 2009. Μελετητές διαπιστώνουν ότι όσο μειώνεται η οικονομική-νομισματική ισχύς των ΗΠΑ, τόσο θα αναβαθμίζει την στρατιωτική-τεχνική της ισχύ, αφού το οικονομικό μέλλον εξαρτάται από την πρόσβαση- έλεγχο σε σπανίζοντες φυσικούς πόρους (τρόφιμα, νερό, μέταλλα) και ενεργειακούς πόρους, αγωγούς.

Για τον ερευνητή του (GRIP) Luc Mampaey υπάρχουν κοινές επιλογές σε ΗΠΑ-Ε.Ε. που δρομολογούνται από το 2001 με πρόσχημα «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Προϋπήρχε η πρωτοφανή επέκταση του «βιομηχανικού συστήματος των οπλικών συστημάτων-συστημάτων ασφάλειας» που σφραγίστηκε από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Συνθήκη Νίκαιας 2000). Χαρακτηριστικό της, η συγκέντρωση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, η διεκδίκηση ελέγχου ολόκληρου του τεχνολογικού κλάδου και η αύξηση επηρεασμού των κυβερνήσεων. Το σκάσιμο της φούσκας του Nasdaq (2000) τροφοδότησε την εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών των κλάδων πολέμου-ασφάλειας, που απογειώθηκαν την 11/9 (άνοδο 15-30%).

Η Ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία ιδιωτικοποιείται και στις 12/4/2004 δημιουργείται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (AED), ενθαρρύνοντας μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά. Στις 21/11/2005, οι υπουργοί Άμυνας υιοθετούν τη φιλελευθεροποίηση των αγορών οπλικών συστημάτων. Σύντομα (3) ευρωπαϊκοί όμιλοι συγκαταλέγονται στους (10) μεγαλύτερους παγκοσμίως (BAE Systems, EADS, THALES), ενώ η απασχόληση μειώνεται κατά 40% (χάθηκαν 200000 εργασίας). Κοινωνία του τρόμου, Στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης τροφοδοτούν πολεμικές παραγγελίες (πρόβλεψη Συνταγματικής Συνθήκης) και κέρδη, επιφέρουν αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις και απολύσεις. Σύμφωνα με τον Γκαλμπρεϊθ «στον ανεστραμμένο κλάδο, η παραγωγική επιχείρηση απλώνει τα πλοκάμια της για να ελέγξει τις δικές της αγορές ή ακόμα καλύτερα για να κατευθύνει τη συμπεριφορά της αγοράς και να διαμορφώσει τις κοινωνικές συμπεριφορές εκείνων που ο κλάδος υποτίθεται ότι υπηρετεί».

Και στην Ελλάδα ο πόλεμος εμπορευματοποιείται, η πολεμική βιομηχανία ιδιωτικοπoιείται και συγκεντροποιείται. Αποκτά διεθνείς συνεργασίες (αεροναυπηγική συνεργασία ΕΑΒ-IRKUT, ναυπηγείο Σκαραμαγκά-THYSSEN KRUPP και ναυπηγείο Ελευσίνας-DCN ναυμαχούν για τα 2,2 δις € των νέων φρεγατών), τροφοδοτείται από τα εξοπλιστικά προγράμματα (Έλληνες κατασκευαστές καρπώνονται το 10%, οραματίζονται το 20%), επιδιώκει την υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στον πόλεμο, διεκδικεί διεθνείς παραγγελίες( η Soukos Robots εξάγει στην Raytheon συστήματα αξίας 330.000.000 δολ.). Τα εργατικά δικαιώματα περιστέλλονται (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ). Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. στρατιωτικοποιείται, ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας αποκτούν δικαίωμα οπλοφορίας και σχηματισμού Ιδιωτικών Στρατών.

Ιδιώτες θα μοιραστούν 400 εκ για την εγκατάσταση-συντήρηση συστημάτων ασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών, κατασκευή-διαχείριση πρότυπου κέντρου εξομοιωτών πτήσεων, τεχνική διαχείριση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στα Μέθανα!!! Εργολάβοι θα κατασκευάσουν 696 διαμερίσματα και βρεφονηπιακούς σταθμούς για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό. Χακί Real Estate ονομάζεται η εμπορική εκμετάλλευση των 1500 ακινήτων (250 εκατ. τ.μ.) των Ε.Δ. που μεταβιβάζονται στην Ανώνυμη Εταιρεία που αντικαθιστά την Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η INTRACOM DEFENSE. Συνεργάζεται με τη THALES (PATRIOT, LEOPARD, HAWK, ASPIS II), οι εξαγωγές αποτελούν το 65% του τζίρου και το 2007, το 93% των νέων συμβάσεων, ήταν εξαγωγές σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αραβικές χώρες. Συνεργάζεται με τη ρωσική SISTEMA στοχεύοντας την επέκταση σε Βαλκάνια-Μ.Ανατολή στους τομείς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, επενδύσεις, τουρισμό, real estate.

H εκμετάλλευση των εργαζομένων παγκοσμιοποιείται. Το 2009 η Ιntracom Telecom μετονομάζεται σε Sitronics Telecom και για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους θα κατασκευάζονται σε Ινδία-Κίνα, με βάση όμως την έρευνα και τους ποιοτικούς ελέγχους των στελεχών της Intracom Telecom, ενώ ετοιμάζει εκατοντάδες απολύσεις.

Ο στρατός και οι πολεμικές δαπάνες αναδεικνύονται ένα τεράστιο, περιττό βάρος για την ελληνική κοινωνία, ταυτόχρονα διαπραγματευτικό ατού και τεράστια πηγή κερδών για το ελληνικό κεφάλαιο. Το εργατικό κίνημα πρέπει να μπλοκάρει τους εξοπλισμούς, να αναδείξει την απαίτηση ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, να καταργήσει την πολεμική βιομηχανία δίνοντας της ειρηνικό προσανατολισμό.

Ο παραλογισμός του πόλεμου πάει χέρι-χέρι με τον παραλογισμό του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν διορθώνονται. Ανατρέπονται.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου