Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ….

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία από την κατάσταση που βιώνουν οι φαντάροι καθημερινά σε μονάδες καθημερινά.
Με συναίσθηση τις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των γαλάζιων βυσμάτων και την εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων (για μια ακόμη φορά στη σειρά κατάταξης του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάστηκαν 1700 ναύτες και χρειάστηκαν δύο Κέντρα Εκπαίδευσης για να τους στεγάσουν), τις πελατειακές σχέσεις που επιβάλουν την ύπαρξη ενός στρατοπέδου σε κάθε πόλη και χωριό, αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, εμείς προχωρούμε υπεύθυνα σε ενημέρωση των εργαζόμενων και της νεολαίας. Καλώντας ταυτόχρονα σε άμεση παρέμβαση των κινημάτων τους ώστε να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες συνθήκες που απειλούν τους στρατευμένους και για τις οποίες υπεύθυνη είναι η κοινή πολιτική Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ!!!

«Παλιά εμείς ζοριστήκαμε, τώρα ο στρατός έχει γίνει ξενοδοχείο…». Ατάκες σαν κι αυτή είναι πολύ συνηθισμένες και δείχνουν ότι έχουν εξαπλωθεί οι αντιλήψεις περί εκσυγχρονισμού του στρατού. Κανένα όμως στοιχείο δε μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Χωρίς να έχουμε διάθεση για συγκρίσεις με το παρελθόν μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει δυστυχώς διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι γίνεται στα στρατόπεδα. Φρόντισαν γι’ αυτό τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ όσο και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ. Για εμάς μέτρο σύγκρισης είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των φαντάρων και σε αυτό δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οι καταγγελίες δεκάδων στρατευμένων σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας συνθέτουν ένα προβληματικό σκηνικό που αξίζει την προσοχή όλων. Στο σημείο αυτό ας αναλογιστεί ο καθένας και να βάλει το δικό του ποσοστό στις ευθύνες που έχουν αυτές οι παραλήψεις στους θανάτους φαντάρων είτε από αυτοκτονίες είτε από ατυχήματα.
Πολυάριθμες καταγγελίες αφορούν τα κέντρα εκπαίδευσης.
Για τα κέντρα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο ιδιαιτερότητες:
i. Υποδέχονται μεγάλο αριθμό νεοσύλλεκτων οπότε η πληρότητα πλησιάζει πολλές φορές το 100%.
ii. Αποτελούν την πρώτη εικόνα του στρατού και υποδέχονται παιδιά 18 χρονών, που ενδεχομένως να απομακρύνονται για πρώτη φορά από το σπίτι τους.
Θα περίμενε κανείς γι’ αυτούς τους λόγους να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευαισθησία. Δυστυχώς, όμως, ελάχιστα είναι τα κέντρα εκπαίδευσης που μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουν προβλήματα.
 Στο ΚΕ πεζικού στο Μεσολόγγι αμέσως προκαλεί εντύπωση η παλαιότητα των εγκαταστάσεων αφού η ηλικία των κτιρίων πρέπει να ξεπερνά τον αιώνα. Σε ελάχιστα τετραγωνικά στοιβάζονται τέσσερις λόχοι, δηλαδή 600-800 νεοσύλλεκτοι αναλόγως την ΕΣΟ. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η χρόνια βρώμα και μαυρίλα που δεν οφείλεται στην αμέλεια των φαντάρων. Ειδικά στις τουαλέτες η κατάσταση είναι ανυπόφορη αφού η μαυρίλα δε φεύγει ούτε με χλωρίνη. Στα μπάνια είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δε μπαίνει ξυπόλυτος. Σε κάθε λόχο αναλογούν 12 τουαλέτες και 12 μπάνια, δηλαδή μόλις 1 ανά 13-20 φαντάρους. Απαράδεκτες είναι και οι συνθήκες και στα μαγειρεία όπου τα ποντίκια κάνουν πραγματικό πάρτι. Τέλος οι κάδοι είναι σε άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν στα απορριμματοφόρα και πολλά σκουπίδια να χύνονται έξω.
 Στη Σπάρτη από τους τρεις λόχους νεοσύλλεκτων στο 2ο τάγμα μόνο οι εγκαταστάσεις του 3ου λόχου μπορούν να χαρακτηριστούν αξιοπρεπείς. Στους δύο πρώτους λόχους δεν υπάρχουν φωριαμοί με αποτέλεσμα οι φαντάροι να μην μπορούν να τακτοποιήσουν τα πράγματά τους και να παρατηρούνται κρούσματα κλοπών. Ζεστό νερό στα λουτρά δεν υπάρχει και όσοι έχουν περάσει από εκεί μιλούν για συνεχιζόμενες προσπάθειες και τσακωμούς για να χρησιμοποιηθούν τα λουτρά του 3ου λόχου. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο 1ο τάγμα, στους φαντάρους δηλαδή που παραμένουν μετά τη βασική εκπαίδευση για την ειδικότητα. Τα κτίρια είναι πολύ παλιά, τα κρεβάτια είναι διαλυμένα ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με κοριούς.

Ούτε στην παραμεθόριο, όμως, μπορούμε να πούμε ότι βελτιώνονται τα πράγματα. Μπορεί να μην υπάρχει ο συνωστισμός των κέντρων, οι κακές όμως εγκαταστάσεις δεν βοηθούν τους φαντάρους στις αυξημένες αντιξοότητες (κρύο και χιόνι, ζέστη και καύσωνας)
 Στη Λήμνο στο στρατόπεδο Βερτσώνη (στο Πλατύ) παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η κατάσταση παραμένει τραγική. Επί χρόνια η ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου πηγαινοέρχεται από παλιά ετοιμόρροπα κτήρια στο λόχο διοικήσεως και στριμώχνεται μαζί με τις διαβιβάσεις με αποτέλεσμα οι μόλις 6 τουαλέτες να αναλογούν σε περισσότερους από 100 στρατιώτες. Το γκρέμισμα των παλιών κτηρίων γίνεται από φαντάρους χωρίς να τηρούνται ούτε τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό πως οι φαντάροι φορούσαν με δική τους πρωτοβουλία κράνη για να προστατευτούν από τα μπάζα που έπεφταν. Επίσης, απαράδεκτη είναι η εικόνα των μαγειρείων με βουλομένους νεροχύτες, κάδους χωρίς σακούλες κτλ. Οι φαντάροι δυσκολεύονται να καθαρίσουν σε τέτοιες συνθήκες και με κρύο νερό με αποτέλεσμα πολλά σκεύη να μένουν βρώμικα. Απελπιστική, όμως, είναι και η κατάσταση με τα σκουπίδια. Οι μεγάλοι κάδοι συνήθως δεν επαρκούν και αρκετές σακούλες μένουν απ’ έξω ( όσο και αν προσπαθούν να τις κρύψουν τοποθετώντας τους κάδους από την έξω μεριά). Στις βραδινές περιπολίες μπορεί κανείς να δει στο σκουπιδότοπο να συνυπάρχουν και να γευματίζουν αρμονικά αρουραίοι, γάτες, σκύλοι, πελεκάνοι. Άλλωστε, υπάρχει άφθονη τροφή για όλους. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει και οι ανάγκες καλύπτονται από υδροφόρα. Το νερό όμως είναι στα μαγειρεία την ώρα του φαγητού. Τις υπόλοιπες ώρες, ειδικά το καλοκαίρι, κρύο νερό υπάρχει μόνο στο ΚΨΜ που δεν είναι ανοικτό συνέχεια. Απαραίτητη η προσπάθεια να μην ξεμείνεις…
 Πρόβλημα με το πόσιμο νερό υπάρχει και στο Κουφό βουνό στον Έβρο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Όλο το στρατόπεδο Χατζηπεντή και η 16η ΕΜΑ δεν έχει πόσιμο νερό. Οι ανάγκες καλύπτονται από εμφιαλωμένα (20 λεπτά στο ΚΨΜ, 30 λεπτά στο μηχάνημα). Οι τιμές είναι χαμηλότερες από την αγορά, οι φαντάροι όμως πληρώνουν 1-1,5 ευρώ την ημέρα και 30-45 ευρώ το μήνα για το πιο αυτονόητο αγαθό που θα έπρεπε να παρέχει ο στρατός. Υπάρχουν, επίσης, καταγγελίες για βρύσες σε ΚΨΜ που έβγαζαν κόκκινο νερό! Το νερό δεν είναι πόσιμο όλοι όμως ξέρουν ότι χρησιμοποιείται για μαγείρεμα. Η ειρωνεία στην όλη κατάσταση είναι ο ταγματάρχης Μποχόρης. Στο 50 ΤΥΠ όταν ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι επόπτης, ελέγχει τα παγούρια των φαντάρων, τους οποίους αναγκάζει να πιουν νερό μπροστά του. Είναι σα να λέει στους φαντάρους: αγοράστε μπουκαλάκια για να γεμίζετε τα παγούρια.
 Στο φυλάκιο Δέρειο (Έβρος) το πρόβλημα με το νερό είναι εντονότερο, αφού υπάρχουν διακοπές ως και τρεις μέρες. Επίσης τα κρεβάτια είναι ξεχαρβαλωμένα, βουλιάζουν και δυσκολεύουν τον ύπνο των φαντάρων.
 Στο στρατόπεδο της Σύμης επίσης δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Σε ένα νησί που ακόμη και το Φθινόπωρο έχει 40 βαθμούς Κελσίου, βρίσκει κανείς κρύο νερό, μόνο εμφιαλωμένο στο ΚΨΜ, που και εδώ είναι ανοιχτό λίγες μόνο ώρες . Όλοι καταλαβαίνουν πόσο ανυπόφορο γίνεται το μεσημέρι αν ξεχαστείς και δεν έχεις αγοράσει νερό έστω ζεστό.
 Διαφορετικές καταγγελίες έχουμε από τη Ρόδο στο 95 ΤΕΜΕΘ. Ανυπόφορες συνθήκες δημιουργούν οι διαδοχικές υπερχειλίσεις στο βόθρο που βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από τους θαλάμους των φαντάρων δίπλα στις τουαλέτες. Οι επισκευές δε λύνουν οριστικά το πρόβλημα και για μεγάλα διαστήματα βρωμάει το μισό στρατόπεδο. Στην ίδια μονάδα καταγγέλλονται παραλήψεις στη συντήρηση των οχημάτων. Οι περισσότερες υπογραφές στις τριμηνιαίους ελέγχους μπαίνουν εικονικά.
 Στη Ρόδο επίσης στο 298 στα Λ.Υ.Β περιγράφονται απαράδεκτες εικόνες. Στα ξεχαρβαλωμένα κρεβάτια δεν υπάρχουν ούτε σεντόνια να τα καλύψουν. Χρόνια βρώμα, χάλια λουτρά, κοριοί, ποντίκια κ.α. δεν ‘κολακεύουν’ την εκπαίδευση των έφεδρων υπαξιωματικών.
 Στη Σάμο 212 στρατόπεδο υπάρχουν ακόμη στις αποθήκες υλικών σκέπαστρα από αμίαντο. Τα δύο τελευταία χρόνια ύστερα από το σάλο που έγινε με τον αμίαντο οι σχετικές κατασκευές αποσύρονται από όλες τις μονάδες. Περιμένουμε και στη Σάμο να ακολουθήσουν ξηλώνοντας τις στέγες με συνεργεία στα οποία θα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.
 Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες αναδεικνύουν ότι τελευταίο μέλημα του στρατού είναι οι φαντάροι. Στο στρατόπεδο Κενδηαπτή στην Αλεξανδρούπολη πολυτελείς εγκαταστάσεις αφορούν την εκπαίδευση αρμάτων LEO ενώ στους θαλάμους των φαντάρων υπάρχουν ταβάνια από χάρμποτ ‘ΤΟΛ’ για αποθήκες με αμίαντο (ένα στρατόπεδο, δύο εικόνες).
 Παρόμοια πραγματικότητα στην 398 ΕΑΡΜΕΘ (Λέσβος). Τα σύγχρονα κτήρια πλήρως εξοπλισμένα παραμένουν κλειστά για να είναι επιθεωρήσιμα! Οι φαντάροι όμως μένουν σε άλλα παλιά κτήρια με απαράδεκτα κρεβάτια, κοριούς κτλ!!!... Και εδώ ούτε κουβέντα για πόσιμο νερό. Τέλος, στην ίδια μονάδα οι φαντάροι αποκαλούν το όχημα για τα ώνια, σκοτώστρα.
 Μένοντας στη Λέσβο στη Β’ ΕΑΜΕΘ αναφέρονται μεγάλα προβλήματα στα υδραυλικά: βρύσες που στάζουν, βουλωμένοι νιπτήρες, χαλασμένες ντουζιέρες. Το φυλάκιο της μονάδος στον Πετσοφό είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τη δεκαμελή δύναμη. Τα κρεβάτια είναι κολλητά και οι φαντάροι κοιμούνται σχεδόν αγκαλιά.
 Στο φυλάκιο Κλειώ [ανήκει στο ναύσταθμο Λέσβου] δεν υπάρχει πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις. Αυτές όμως βρίσκονται δίπλα σε δύο πανίσχυρα ραντάρ. Οι κάτοικοι του διπλανού χωριού διαμαρτύρονται έντονα από τη στιγμή που δίπλα στο φυλάκιο υπάρχει σχολείο. Οι ναύτες όμως είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, αφού είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία. Επιπλέον, παρόλο που είναι φυλάκιο και πρέπει να τηρείται η κυκλικότητα, δηλαδή να αλλάζουν ανά δύο βδομάδες, οι περισσότεροι ναύτες μένουν μόνιμα εκεί μέχρι τη μετάθεση. Είναι τυχαίο που όλοι μετά από κάποιους μήνες έχουν συχνούς πονοκεφάλους;
 Στην 114 πτέρυγα μάχης, στην Τανάγρα, υπάρχει έντονη φημολογία για χρώμιο στο πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι αναστατωμένοι, το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα, στο στρατόπεδο όμως τηρείται σιγή ιχθύος. Οι σμηνίτες το αποφεύγουν και καταφεύγουν στη λύση των εμφιαλωμένων από τα γνωστά μηχανήματα που λόγω όμως της υπερβολικής ζήτησης ξεμένουν συνεχώς. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι δεν ισχύουν οι συνηθισμένες χαμηλές τιμές, αλλά οι τιμές περιπτέρου. Για παράδειγμα το νερό έχει 5Ο λεπτά. Γιατί πρέπει οι σμηνίτες να δίνουν τουλάχιστον 2 ευρώ για νερό καθημερινά; Γιατί σε άλλα στρατόπεδα 20 λεπτά και σε άλλα 5Ο; Ποιος κερδοσκοπεί με αυτή τη διαφορά;
 Στον 31ο λόχο στις Φέρρες, θρηνήσαμε την αυτοκτονία του φαντάρου Απόστολου Κούστα. Στη μονάδα υπάρχει ειδική πινακίδα απαγόρευσης της χρήσης των ντους λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας. Δεν θέλουμε να παίξουμε με τον πόνο κανενός και να κάνουμε λαϊκισμό συνδέοντας άμεσα την αυτοκτονία με την απαγόρευση. Όμως, σε ένα στρατό που επικρατεί το τρίπτυχο σκοπιά-εκπαίδευση-αγγαρεία αποκαλύπτεται ότι οι εγκαταστάσεις και οι γενικότερες συνθήκες διαβίωσης βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία, σε έναν στρατό που αντιμετωπίζει το φαντάρο ως δούλο.

Απέναντι στις άθλιες συνθήκες υγιεινής, η ιεραρχία αναπαράγει σταθερά το μύθο του εμβολίου. Δεν μπορεί ένα σωστό μέτρο που αφορά το σύνολο της νεολαίας να γίνεται συνεχώς άλλοθι στις παραλήψεις τους. Δεν βρέθηκε ξαφνικά το ελιξίριο της ζωής που γιατρεύει από όλες τις αρρώστιες. Το «έλα μωρέ, με τα εμβόλια που έχεις κάνει δεν παθαίνεις τίποτα» είναι διπλά επικίνδυνη λογική. Από τη μία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του στρατιώτη από την άλλη τον αποτρέπει να διεκδικεί τα στοιχειώδη.

Αυτός είναι ο ελληνικός στρατός και έτσι αντιμετωπίζει τους κληρωτούς. Εκεί οδηγείται με την αποθέωση του αξιόμαχου. Η εκπαίδευση και η αγορά όπλων είναι το απόλυτο κριτήριο που μπαίνει πιο πάνω από τη ζωή των φαντάρων. Η λογική αυτή φτάνει μέχρι και να δικαιολογεί απώλειες σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα, ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια, χρειάζεται στρατό που μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή του σε αποστολές εκτός συνόρων, να συνεισφέρει σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, να είναι ισχυρό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό όπλο. Σε αυτό τον στρατό χωράνε οι διακλαδικές ασκήσεις, τα υπερσύγχρονα όπλα, τα ετοιμοπόλεμα τμήματα. Ο φαντάρος όμως, παραμένει αναλώσιμος. Ξεζουμίζεται για να μειωθεί το κόστος συντήρησης των στρατοπέδων και να περισσέψουν πόροι στις πραγματικές προτεραιότητες. Η υγεία, η ξεκούραση, η ασφάλεια συνεχίζουν να αποτελούν λεπτομέρειες.

ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Καλούμε λοιπόν, τους στρατευμένους να αντισταθούν σε αυτή την πραγματικότητα. Να ζητήσουν εξηγήσεις για αμίαντο, χρώμιο, κάδμιο και άλλα επικίνδυνα υλικά. Να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση κτιρίων-μαγειρείων. Να ζητάνε την τήρηση των μέτρων υγιεινής ( γάντια, καθαριστικά, σακούλες σκουπιδιών κτλ). Να αρνηθούν να οδηγήσουν οχήματα χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Το πόσιμο και το ζεστό νερό δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωσή τους.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε προέρχονται από καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων και αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων συμβαίνουν μέσα στα στρατόπεδα. Καλούμε ξανά τους στρατευμένους να μη φοβηθούν αλλά να τα βγάλουν όλα στη φόρα. Η δημοσιότητα είναι δύναμη και τρομάζει τους φιλόδοξους στρατιωτικούς. Γι’ αυτό και παντού οι δημοσιευμένες καταγγελίες είχαν θετικά αποτελέσματα.

Τέλος συνειδητοποιούμε ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει σε όλα τα σώματα. Το βύσμα δεν είναι λύση, ενώ ο διαχωρισμός σε παλιούς-νέους διευκολύνει τους διοικητές να αυθαιρετούν και την κυβέρνηση-στρατιωτική ηγεσία να διαιωνίζουν τις απαράδεκτες συνθήκες.

Απαιτείται σήμερα η μεγαλύτερη ενότητα των αγωνιστών που ντύνονται στο χακί, η καθημερινή υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Πολίτη με Στολή.
Καλούμε σε δημιουργία Επιτροπών Φαντάρων σε κάθε μονάδα.
Είναι πλέον απαίτηση των Στρατευμένων και άμεσος όρος για την υπεράσπιση όχι μόνο των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την υπεράσπιση της προσωπικότητας και της ζωής τους η αναγνώριση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ.

1 σχόλιο: