Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

«Πάνω από εξήντα χρόνια πολεμάμε, μπορούμε και άλλα τόσα.»

Συνέντευξη του Συντρόφου Nasser Kafarneh στους Κ. Φωτάκη και Ν. Αργυρίου
Μέλους του Πολιτικού Γραφείου Του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (σε συντομία Λ.Μ).

Ερώτηση: Αγαπητέ σύντροφε θα ήθελες να μας περιγράψεις την κατάσταση σήμερα στην Γάζα

Ν.Κ.: Η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι πάρα πολύ δύσκολη έως και αφόρητη για τον λαό. Μετά την εισβολή του Ισραηλινού στρατού και την αποχώρηση του, έμεινε πίσω η καταστροφή. Ουσιαστικά στην Γάζα δεν λειτουργεί τίποτα, καμιά ανθρώπινη ανάγκη δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα τόσα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Στρατιές αστέγων έχουν δημιουργηθεί και μένουν σε σκηνές, ενώ χιλιάδες άλλοι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους. Στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, όπου αυτά υπάρχουν είναι για λίγες ώρες κατά την διάρκεια αρκετών ημερών. Τα τρόφιμα –μόνο 8 είδη τροφίμων κυκλοφορούν- και τα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται μόνο στην μαύρη αγορά. Μην ξεχνάτε ότι το εμπάργκο ισχύει ακόμα.

Ότι περνάει πουλιέται πανάκριβα ή πάει σε συγκεκριμένα χέρια. Τα περισσότερα κτίρια σχολείων έχουν καταστραφεί και δεν προβλέπεται να αποκατασταθούν σύντομα και κάποια λειτουργούν σε σκηνές. Η ανεργία δεν μετριέται σε ποσοστά αλλά αγκαλιάζει το σύνολο του πληθυσμού. Καταλαβαίνετε πως ήταν τον χειμώνα και σκεφτείτε ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Ερώτηση: Πως διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση τώρα.

Ν.Κ.: Κατ΄ αρχή πρέπει να πούμε ότι δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ . Θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή πλεύσης. Αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό απ΄ όλες τις διακηρύξεις και δηλώσεις τους.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Παλαιστίνης, τα πράγματα είναι κρίσιμα αλλά και δύσκολα. Οι διαπραγματεύσεις του Καϊρου μεταξύ Φατάχ και Χαμάς έχουν διακοπεί, όμως αυτή είναι μόνο η επιφάνεια. Ουσιαστικά υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο οργανώσεων, η μόνη διαφωνία που καταγράφεται πια είναι η θέση απέναντι στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ισραηλινή κυβέρνηση, από το Όσλο και πέρα. Η ΦΑΤΑΧ θέλει να καταγράφεται σαφής δέσμευση των παλαιστινίων για αυτές τις συμφωνίες και η Χαμάς αποδέχεται τον όρο του σεβασμού των συμφωνιών. Σαν Λ.Μ. εκτιμάμε ότι η συμφωνία είναι ζήτημα μερικών βδομάδων και τώρα ψάχνουν να βρουν τον νομικό όρο που θα καλύπτει και τους δύο.

Ερώτηση: είναι δυνατόν να τα βρουν μεταξύ τους ΦΑΤΑΧ, ΧΑΜΑΣ μετά απ’ όσα έχουν γίνει

Ν.Κ.: Πρέπει να καταλάβετε ότι οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν κοινά πολιτικά συμφέροντα που οδηγούν στην υπέρβαση των διαφωνιών. Και οι δύο ενδιαφέρονται για την κατάκτηση της εξουσίας και αυτή την στιγμή εκτιμάνε ότι αυτός ο δρόμος τους φέρνει πιο κοντά στο στόχο τους. Η ΧΑΜΑΣ θέλει να βγει από την απομόνωση να αποκτήσει πρόσβαση και ρόλο στο Σύνολο των Εδαφών και της εξουσίας, ενώ η ΦΑΤΑΧ θέλει να συνεχίσει να παίζει κεντρικό ρόλο τώρα που η θητεία του Αμπάς έχει λήξει και κινδυνεύει. Μεγάλο ρόλο παίζει η πίεση του Παλαιστινιακού λαού για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ερώτηση : Σαν Λ.Μ. τι θέση παίρνετε σε αυτή την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης «Εθνικής ενότητας».

Ν.Κ.: Ας ξεκινήσουμε από πιο πριν. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι κάποια παλαιστινιακή οργάνωση έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ, αυτό το δικαίωμα το αναγνωρίζουμε μόνο στην PLO. Σε αυτά τα πλαίσια ούτε δεσμευόμαστε ούτε σεβόμαστε καμιά συμφωνία με το Ισραήλ. Στο μόνο που δεσμευόμαστε είναι στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Παλαιστινιακού Λαού. Δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία κυβέρνηση σαν και αυτή που πάει να φτιαχτεί. Δηλώνουμε επίσης ότι θα αντισταθούμε στα σχέδια του Κουαρτέτου (ΗΠΑ,Ε.Ε.,ΡΩΣΙΑ,ΟΗΕ) για την Παλαιστίνη και την Νέα Μέση Ανατολή. Η μάχη θα συνεχιστεί με κάθε μέσο μέχρι την νίκη.

Ολοκληρώνοντας αυτή την ανάλυση να επισημάνουμε ότι καμία από αυτές τις οργανώσεις δεν ενδιαφέρετε για τον λαό και την ενότητα των Παλαιστινιακών εδαφών, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Μάλιστα προετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πολιτικά και οικονομικά την ανοικοδόμηση της Γάζας, είτε προσφέροντας λεφτά στους φτωχούς μουσουλμάνους (η ΧΑΜΑΣ), είτε τμήματα της ΦΑΤΑΧ θέλουν να αναλάβουν τα έργα με το «αζημίωτο» βέβαια.

Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση του Λ.Μ. με ΦΑΤΑΧ και ΧΑΜΑΣ;

Ν.Κ.: Στην Δυτική Όχθη σύντροφοι μας βρίσκονται πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Αμπάς και είναι γνωστός ο ρόλος του και οι σχέσεις του με τους Αμερικάνους. Παρόλα αυτά έχουμε επαφές με τμήματα της ΦΑΤΑΧ που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή και εντάσσονται στην αντίσταση.

Με την ΧΑΜΑΣ τα πράγματα είναι ποιο πολύπλοκα, την αντιμετωπίζουμε σαν ένα τμήμα της αντίστασης, αλλά δεν έχουμε κοινές δράσεις ή τμήματα. Δεν εντασσόμαστε σε ένα ενιαίο σχέδιο. Συχνά υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα όπως η δολοφονία στελέχους μας από την ΧΑΜΑΣ στην Γάζα την προηγούμενη βδομάδα. Η ΧΑΜΑΣ είναι Ισλαμιστική οργάνωση που σαν στόχο έχει την εγκαθίδρυση Ισλαμικού κράτους στην Παλαιστίνη και παγκόσμια. Δεν είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό, δεν έχουν πρόβλημα με το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση. ‘Άλλωστε χρηματοδοτούνται από τα Ισλαμιστικά κινήματα και το λεγόμενο «πράσινο» κεφάλαιο. Εμείς απεναντίας παλεύουμε για την Ανεξαρτησία του λαού μας, για μια ελεύθερη δημοκρατική και σοσιαλιστική Παλαιστίνη.

Ερώτηση: στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη είναι κοινή αντίληψη ότι την αντίσταση την κάνει η ΧΑΜΑΣ.

Ν.Κ.: Αυτό είναι εντελώς λάθος, αντίσταση κάνει ο παλαιστινιακός λαός. Στην Γάζα αντίσταση έκαναν πρωτίστως οι λαϊκές επιτροπές αντίστασης, κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος και μετά όλοι οι άλλοι. Αν θέλετε να ήμαστε αντικειμενικοί μεγαλύτερη αντίσταση έκανε η ΤΖΙΧΑΝΤ παρά η ΧΑΜΑΣ.
Ερώτηση: Η ΧΑΜΑΣ δεν καλούσε το λαό σε αντίσταση ;

Ν.Κ.: Κάθε άλλο. Ένα μήνα πριν από την εισβολή, στελέχη της δήλωναν στην Γάζα, ότι όποιος εκτοξεύει ρουκέτες είναι προδότης, άλλωστε αυτή είναι και τώρα η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει προδότης σε καιρό πολέμου. Ποτέ η ΧΑΜΑΣ δεν θέλησε να εξοπλίσει τον Λαό και μάλιστα τον καιρό της εισβολής δημιούργησε πολλά προβλήματα στις ομάδες που αντιστέκονταν.

Να σας πω ένα παράδειγμα: όλος ο ανεφοδιασμός στην ΓΑΖΑ γινόταν από τα τούνελ που ελέγχονταν από την ΧΑΜΑΣ, αγόραζε το πετρέλαιο 30$ το βαρέλι και το πουλούσε 120$, τέτοια παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες. Επαναλαμβάνω η ΧΑΜΑΣ αντιστέκεται γιατί την ενδιαφέρει η εξουσία και εμείς μαχόμαστε γιατί μας ενδιαφέρει η απελευθέρωση του λαού, η δημοκρατική και σοσιαλιστική Παλαιστίνη.

Ερώτηση: Στις τελευταίες διαδηλώσεις στην Αθήνα και ειδικά μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών τμήματα του Αντιπολεμικού Κινήματος χρησιμοποίησαν το σύνθημα «ούτε Αμπάς ,ούτε Χαμάς , παντού και πάντα Ιντιφάντα», τι γνώμη έχεις γι΄αυτό;

Ν.Κ.: Με βάση όσα περιέγραψα παραπάνω, για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, νομίζω ότι το σύνθημα αυτό είναι σωστό. Μόνο η ενότητα και μάχη του λαού θα φέρει την νίκη
Ερώτηση: Πώς είναι η κατάσταση του Λ.Μ. σήμερα;

Ν.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχτεί μεγάλα πλήγματα και διωγμούς, με κορυφαία την ένταξη μας από τις ΗΠΑ στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων . Τα εμπόδια στη λειτουργία των οργανώσεων μας, οι δολοφονίες στελεχών, τα περισσότερα μέλη και ο γραμματέας μας βρίσκονται στην φυλακή, οδήγησαν το Μέτωπο σε υποχώρηση. Όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρή ανάκαμψη των δυνάμεων μας και στη Δυτική όχθη και στη Γάζα.

Ερώτηση: Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους ;

Ν.Κ.: Φυσικά και υπάρχει, όσο ο Παλαιστινιακός λαός παλεύει για την απελευθέρωση του η ελπίδα θα είναι πάντα μπροστά. Πάνω από εξήντα χρόνια πολεμάμε, μπορούμε και άλλα τόσα.
Γι αυτό χρειαζόμαστε την ενεργητική αλληλεγγύη σας ,την αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου. Είναι μεγάλη βοήθεια για τον λαό της Παλαιστίνης να ακούει και να βλέπει τις μεγάλες διαδηλώσεις και όλες τις μορφές αλληλεγγύης στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο, να αισθάνεται μέρος ενός συνολικού κινήματος. Είναι μεγάλη βοήθεια και για μας, το Λαϊκό Μέτωπο και την αριστερά της Παλαιστίνης να διευρυνθεί η συνεργασία και οι κοινοί δεσμοί με την αριστερά της Ευρώπης, να υποστηριχθεί το αίτημα να βγουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις από τη λίστα των τρομοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου