Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Και ξαφνικά η κυβέρνηση και η ηγεσία του ελληνικού στρατού βρήκαν έναν ανέλπιστο (;) σύμμαχο στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που απαιτούν να παραχωρηθούν οι εκτάσεις των παλιών στρατοπέδων στους δήμους.

Με ένα κατάπτυστο ψήφισμα του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καταγγέλλει τους Δήμους και τις Κοινότητες που ζητούν το σύνολο των εκτάσεων που απελευθερώνονται από το κλείσιμο μονάδων. Επίσης, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τους κατοίκους που ζητούν να κλείσουν τα Πεδία Βολής και φυσικά τους μέμφεται γιατί προβαίνουν σε καταλήψεις Πεδίων Βολής ώστε να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καταλήγει, ρωτώντας: «που θα τα μεταφέρει το Πεντάγωνο τα Πεδία Βολής του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας;»

Γιατί όμως αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον των Απόστρατων για τα παλιά στρατόπεδα και τα Πεδία Βολής; Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, περί Ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δεκάδες στρατόπεδα θα κλείσουν. Οι εκτάσεις όμως γης που θα μείνουν πίσω, πραγματικά φιλέτα, προκαλούν το ενδιαφέρον τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που επιθυμούν την εκμετάλλευση τους.

Έτσι λοιπόν, τοπικοί βουλευτές των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπόσχονται προεκλογικά την παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους, αλλά οι νόμοι που ψηφίζουν αποβλέπουν στην παραχώρηση τους στους ιδιώτες. Οι τρόποι πολλοί.

Όπως απέδειξε και το Σκάνδαλο με το ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ η Εκκλησία αποτελεί ένας πρώτης τάξης μηχανισμό διεκδίκησης γης από τις τοπικές κοινωνίες και συνεκμετάλλευση της με ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στο Χαϊδάρι.

Ο νόμος 2745/1999 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι δε μπορεί να επιστραφεί ο χώρος των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες χωρίς αντίτιμο, ενώ οι ρυθμίσεις του νόμου προβλέπουν πως μόλις το 50% μπορεί να επιστραφεί στους δήμους.

Σύμφωνα με σχέδια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη που είδαν το φως της δημοσιότητας μελετάται η παραχώρηση των εκτάσεων των παλιών στρατοπέδων-φιλέτων γης σε κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν την κατασκευή κάποιου καινούργιου. Με τον τρόπο αυτό τα κατασκευαστικά συμφέροντα παίρνουν «σχεδόν τσάμπα» στρέμματα γης που όχι μόνο διαφορετικά δε θα μπορούσαν να οικοδομηθούν, αλλά θα ήταν πανάκριβα.

Τέλος μας προέκυψαν και οι Απόστρατοι. Γιατί το ξαφνικό ενδιαφέρον; Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο Δήμος Έδεσσας απαιτεί από τον ελληνικό στρατό την επιστροφή 50 στρεμμάτων που του είχε παραχωρήσει δωρεάν τη δεκαετία του 50’ για να στεγάσει το στρατόπεδο ΚΑΛΙΑΓΚΑΚΗ. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε το 1997, παραμένει ανενεργό και η κυβέρνηση της ΝΔ τους απαντά ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τους δώσει το 50% αφού το υπόλοιπο το έχει υποσχεθεί στους Απόστρατους Αξιωματικούς για τη δημιουργία Οικισμού τους.

Για μια ακόμη φορά αντιλαμβανόμαστε ότι το Κοινό Καλό, η παραχώρηση των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία για να δημιουργηθούν ζώνες πράσινου-αναψυχής-άθλησης προσκρούει στο αντιδραστικό μέτωπο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, εκκλησίας-κατασκευαστικών εταιριών-Απόστρατων που θέλουν να οικοδομήσουν-τσιμεντοποιήσουν-εμπορευματοποιήσουν-ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα.

Ιδιαίτερα οι Σύνδεσμοι Αποστράτων Αξιωματικών δεν αποκαλύπτουν μόνο το Χουντικό παρελθόν τους, την πρόσδεση τους στα καθεστωτικά, συντηρητικά κόμματα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, αλλά κρύβουν πίσω από τον εμφανή Μιλιταρισμό τους και τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους.

Οι συγκεκριμένοι Απόστρατοι είναι αισχροί και ΕΧΘΡΟΙ της κοινωνίας. Είναι οι ίδιοι που ποτέ δεν μίλησαν για τις συνέπειες της χρήσης όπλων-πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ασκήσεις που οδηγούν σε θάνατο από καρκίνο φαντάρους-στελέχη-κατοίκους.

Το χαλάκι με τις μίζες, τις προμήθειες των πολεμικών εξοπλισμών κρύβει πάντοτε κάποιους Απόστρατους από κάτω. Πόσες φορές έχουν καταγγελθεί και θα καταγγελθούν Απόστρατοι αναλυτές-δημοσιογράφοι σε Στρατιωτικά Περιοδικά, χαρτζιλικωμένοι από Ρωσικές-Ευρωπαϊκές-Αμερικάνικες-Ελληνικές Πολεμικές βιομηχανίες. Πόσα κοράκια-αξιωματικοί λαδώνονται κατά τη διάρκεια της καριέρας τους για να προτιμηθούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και με την αποστρατεία τους ανοίγουν δική τους ή βρίσκουν εργασία σε Αντιπροσωπείες Πολεμικών Εταιριών.
Εξάλλου, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέσα στον στρατό καβάλησαν την Αναξιοκρατία και εντάχθηκαν στους κομματικούς στρατούς των ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους: καριέρα, επιστροφή στο στράτευμα μαζί με το κόμμα τους που επανέρχεται στην εξουσία, διορισμό σε κάποια Διοίκηση του Δημόσιου ή Ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών των κινημάτων πόλης που απαιτούν να κλείσουν τα στρατόπεδα-Πεδία Βολής και να αντικατασταθούν από πνεύμονες πρασίνου, τόπους ξεκούρασης, παιδικού παιγνιδιού και χαλάρωσης των εργαζομένων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου