Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Video από την Διαδήλωση 1 Μάη στην Παλαιστίνη.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κατά κύριο λόγο υποστηρικτές τριών παλαιστινιακών αριστερών οργανώσεων (PFLP, DFLP, PPP), συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Γάζας για την διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, η οποία γιορτάστηκε φέτος στις 30 του Απρίλη εξαιτίας των διακοπών της Παρασκευής. Πολλά παιδιά και νέοι άνδρες συμμετείχαν, αλλά δυστυχώς καθόλου γυναίκες. Οι υποστηρικτές των 3 κομμάτων διαδήλωναν μαζί χωρίς να σχηματίζουν διαφορετικά μπλοκ, δίνοντας έτσι ένα καθαρό σημάδι ενότητας της Αριστεράς αλλά και γενικά των Παλαιστινίων.

Την ίδια μέρα, 2 Παλαιστίνιοι πολίτες, εργάτες στις σήραγγες της Ράφας, σκοτώθηκαν σε ατύχημα, όταν κατέρρευσε μία από αυτές. Εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει θέσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να σκάψουν τούνελ για να μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα για την Αίγυπτο ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα φαγητά, καύσιμα και λοιπά αγαθά στην Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Εμπορικό Επιμελητήριο, τα ποσοστά ανεργίας στη Γάζα έχουν αγγίξει το 65% και τα ποσοστά φτώχειας έχουν φτάσει το 80% εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιορκίας και των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από το Ισραήλ. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων ανέργων στη Λωρίδα της Γάζας είναι περίπου 200.000. (πηγή: IMEMC, PIC).


Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ma'an: "οι Ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν σκληρότερους περιορισμούς την ημέρα της Πρωτομαγιάς για τους Παλαιστίνιους που δουλεύουν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης των αδειών εάν ο κάτοχος επιστρέψει στην Δυτική Όχθη μετά από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι περιορισμοί έρχονται, καθώς το Ισραήλ εγκαθιστά καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα σε 13 στρατιωτικά σημεία ελέγχου ανάμεσα στην Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορέσουν να εισέρχονται στο Ισραήλ από άλλα σημεία ελέγχου εκτός από αυτά που θα καταδεικνύονται από τα κομπιούτερ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Στατιστική Υπηρεσία 74.000 Παλαιστίνιοι δουλεύουν στο Ισραήλ, από τους οποίους τα 3-4 κατοικούν στη Δυτική Όχθη. Οι άδειες εργασίας των περισσοτέρων ορίζει ότι ο κάτοχος οφείλει να αφήσει το Ισραήλ πριν από τις έξι ή τις οχτώ το βράδυ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα όρια και οι παράμετροι των αδειών για πολλούς Παλαιστινίους θα αλλάξουν και συνεπώς αν κάποιοι που φτάνουν στα σημεία ελέγχου αργότερα από την αναγραφόμενη ώρα, οι άδειες τους θα μπορούν να ανακαλούνται για μία εβδομάδα ή και μόνιμα. Πολλοί κάτοχοι αδειών υποθέτουν ότι το νέο σύστημα θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την Παλαιστινιακή είσοδο στην δυτική πλευρά.

Οι Ισραηλινές αρχές είναι ασαφείς ως προς τις λεπτομέρειες των νέων συστημάτων, αλλά έχουν διατάξει όλους τους Παλαιστίνιους που είναι κάτοχοι αδειών να εισέλθουν στις ελεγχόμενες ισραηλινές περιοχές για να εγγραφούν στο καινούργιο σύστημα. Οι έλεγχοι επιβλέπονται από τον Ισραηλινό Γενικό του Κεντρικού Αρχηγείου Ghadi Chamani και του επικεφαλή της Πολιτικής Διοίκησης στην Δυτική Όχθη Yoav Mordechai.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου