Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΥΛΗ…

Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι; Με αυτή την περιπαιχτική διάθεση θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την είδηση της επίσκεψης του νέου αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Κόσσοβο, Βοσνία, Σερβία, αν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν είχαν τόσο βαριά την σκιά του εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Και δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα σε μια περιοχή που είδε τις υποσχέσεις της πολιτισμένης Δύσης για «Δημοκρατία και Ευημερία» που θα έφερναν οι «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» και η αγκαλιά της Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, να αντικαθίστανται γρήγορα από την οδυνηρή πραγματικότητα των Νόμων της Αγοράς, τη Μαφία, τις αντιδραστικές κυβερνήσεις και τα «Βελούδινα» καλοσχεδιασμένα από τη CIA, Πραξικοπήματα, την αντικατάσταση της Σερβικής κηδεμονίας από τα προτεκτοράτα και τα βασίλεια των Λαθρεμπόρων, τον «παράδεισο του καταναλωτισμού» από τις συνέπειες της πρωτόγνωρης καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Τζο Μπάιντεν ως ο επικυρίαρχος της μοναδικής υπερδύναμης, με τον αέρα της «Αλλαγής» αλά Ομπάμα επισκέπτεται την περιοχή, παίρνοντας αποστάσεις επικοινωνιακά από την πολιτική Μπους, διατηρώντας όμως τον πυρήνα των στόχων, των μέσων και των διακυβευμάτων της.
Το Κόσσοβο, πρώτος σταθμός των επισκέψεων του, αποτελεί θέατρο αντικρουόμενων συμφερόντων. Η αστική Κοσσοβάρικη αστική ελίτ θέλει να αποτινάξει την επικυριαρχία της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, χαράζοντας μόνη της το μέλλον που ονειρεύονται τα παρασιτικά στρώματα που πλουτίζουν από το εμπόριο ναρκωτικών-όπλων-λευκής σαρκός.

Παράλληλα, η Ε.Ε. δοκιμάζει τις δυνατότητες επιτέλεσης αυτοτελή ιμπεριαλιστικού ρόλου στην περιοχή μέσω της «EULEX» που ενίοτε βρίσκεται στο στόχαστρο και των Σέρβων εθνικιστών της Μιτρόβιτσα. Επεισόδια όπως αυτά της προηγούμενης Παρασκευής 1/5/09, όπου 200 Σέρβοι κρατώντας σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «EULEX φασίστες» και «Κατοχή» συγκεντρώθηκαν στο Μπρέντριανι, λίγο έξω από τη Μιτρόβιτσα, για να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή (7) σπιτιών που ανήκουν σε Αλβανούς επαναπατρισθέντες στην περιοχή αποκαλύπτουν ότι ο εθνικισμός όχι μόνο δεν εξαλείφεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά τροφοδοτείται.
Δεν είναι άσχετες οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με τις αντίστοιχες που προωθεί ο ρωσικός ιμπεριαλισμός στον Καύκασο. Η φιλοδυτική σερβική ηγεσία του προέδρου Μπόριτς Τάντιτς απομακρύνεται από την ρωσική επιρροή, αλλά το Κόσσοβο λειτουργεί ως πρότυπο για τον ρωσικό επεκτατισμό απέναντι στην Οσετία-Αμπχαζία.

Η πανηγυρική Συμφωνία που υπεγράφη στο Κρεμλίνο μεταξύ Ρωσίας-Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας προϋπόθετε την αναγνώριση τους ως Ανεξάρτητα κράτη από τη Ρωσία και προέβλεπε ότι «για την Ασφάλεια της, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Νότια Οσετία θα εμπιστευτεί στη Μόσχα την ασφάλεια των συνόρων της πριν αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις για αυτό τον σκοπό». Ανάλογη συμφωνία, πενταετούς ισχύος υπεγράφη και με την Αμπχαζία, προκαλώντας την οργή του ΝΑΤΟ.

Οι αντιδράσεις σε αυτές τις κινήσεις της ρωσικής διπλωματίας υπήρξαν άμεσες. Το ΝΑΤΟ προχωρά σε ευρείας κλίμακας άσκηση στη Γεωργία μεταξύ 6/5-3/6/09, με το Ρώσο πρόεδρο Ντ.Μεντβέντεφ να δηλώνει «τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή ασκήσεων στη Γεωργία… αποτελούν ανοικτή πρόκληση. Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ασκήσεις εκεί όπου έχει γίνει πόλεμος».
Αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη (7/5/09), η Ε.Ε. μέσω της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, στέλνει ένα μήνυμα «πολιορκίας» στη Μόσχα. Ενώ δείχνει στις ΗΠΑ, ότι εκτός από τον χοντροκομμένο δρόμο του ΝΑΤΟ (θέμα εισόδου της Γεωργίας-Ουκρανίας από Μπους που προκάλεσε την αντίθεση της Ε.Ε. και την όξυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας), υπάρχει και ο ευρωπαϊκός, που φαίνεται «λιγότερος πολεμικός», σε σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά επί της ουσίας, το ίδιο επιθετικός. Η Ε.Ε απαντά στους ρωσικούς σχεδιασμούς ενεργειακής εξάρτησης της από τον Πούτιν, με την Σύνοδο αυτή που έχει ως επίδικα: εμπόριο, ελεύθερη διακίνηση ταξιδιωτών (χωρίς βίζα), αλλά και «διαχείριση των συνόρων», κυρίως σε σχέση με τους μετανάστες, τους αιτούμενους άσυλο, δίνοντας έμφαση στην ενέργεια.

Η Ε.Ε πληρώνει καλά: αύξηση της βοήθειας στις (6) χώρες από 450 εκ. ευρώ το 2008, σε 785 εκ. το 2013.

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΞΥΝΕΤΑΙ
ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΜΕΤΩΠΑ

Τεράστιος υπήρξε ο αιφνιδιασμός των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών τους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, στο άκουσμα της είδησης ότι η Μόσχα συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν να «καπαρώσει» την σημερινή και αυριανή παραγωγή του σε φυσικό αέριο. Το καμπανάκι χτύπησε αμέσως στις Βρυξέλες που βλέπουν να αυξάνεται και να μακροημερεύει η ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ και οι ΗΠΑ βλέπουν να αμφισβητούνται τα σχέδια μεταφοράς ενέργειας από τις Ασιατικές χώρες στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Ήδη, η παραπάνω συμφωνία απειλεί τη βιωσιμότητα τόσο του τουρκο-ελληνο-ιταλικού αγωγού (TGI), όσο και του Ναμπούκο. H απειλή είναι μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε την αντίστοιχη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκμενιστάν για την εξαγορά όλων των παραγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ μνημόνιο αλληλοκατανόησης για κοινές δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων υπογράφτηκε το Μάρτιο μεταξύ Μόσχας-Τεχεράνης.

Στη ρωσική προσπάθεια επέκτασης της ευρωπαϊκής ομηρίας η απάντηση δόθηκε μέσω του ενεργειακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια. Εκεί, με την συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά με την απουσία του Πούτιν, αναζητήθηκε η φόρμουλα για «να τρέξει το αζερινό φυσικό αέριο στον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας». Εξυπακούεται ότι υπάρχουν και επιμέρους αντιθέσεις (μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, Αζέρων-Τούρκων κλπ), αλλά το τελικό αποτέλεσμα άφησε ανήσυχο τον Ρώσο ηγέτη που εξέφρασε τα συναισθήματα του στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι το παρόν και μέλλον των λαών είναι αδιάφορο μπροστά στη δίψα των ιμπεριαλιστών για αγορές και ζώνες επιρροής, οι πόθοι των λαών λογίζονται ως πιόνια στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα που μοιράζει ανταγωνιζόμενη, πηγές και δρόμους ενέργειας.
Για τον λαό μας, που μέχρι τώρα έμεινε μακριά από τις αιματηρές συγκρούσεις που συγκλόνισαν τη Βαλκανική γειτονιά, αγωνιζόμενος να σταματήσει ή να μειώσει την πολεμική εμπλοκή της χώρας, όπως την επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πλησιάζουν εκβιαστικά διλλήματα. Στο σύγχρονο Τρίγωνο του Διαβόλου, όπως παρουσιάζεται στα στρατιωτικά σχέδια ο χώρος μεταξύ Καυκάσου, Βαλκάνια, Αιγαίο-Κρήτη-Κύπρος οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τα ενεργειακά παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εξυπηρετούν μεγάλα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα, εφοπλιστικά και ενεργειακά, αλλά τον λογαριασμό καλείται να πληρώσει ο λαός μας.

Η κυβέρνηση πατά σε ανταγωνιστικές βάρκες: το φλερτ με τη Ρωσία οδήγησε στις συμφωνίες κατασκευής των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και του Σαουθ Στριμ, αλλά τα ανοίγματα στην αμερικανική κυβέρνηση του Ομπάμα απαιτούν επανακαθορισμό οικονομικών-πολιτικών συμφωνιών. Ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα: στις Νατοϊκές ασκήσεις στον Καύκασο θα λάβουν κανονικά μέρος οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προκαλώντας αν μη τη άλλο τον εκνευρισμό της «Φίλης» Ρωσίας.
Η απάντηση της Ρωσίας υπήρξε άμεση: δημοσιοποίησε τις προθέσεις της να πουλήσει στην Τουρκία το εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα των S-400, ενώ τα ελληνικά προηγούμενης γενιάς S-300 βρίσκονται αποθηκευμένα στην Κρήτη και δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης πυρομαχικών-ανταλλακτικών.

Διαπιστώνουμε ότι θα μας τίθενται εκβιασμοί απόκτησης νέων εξοπλισμών «για να μην ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων» και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της διπλωματίας των εξοπλισμών –αγορά όπλων με δέλεαρ διπλωματική στήριξη.

Εξάλλου, ήδη πληρώνουμε ακριβά το πέρασμα των αγωγών από τη Θράκη, τις αυξημένες ανάγκες του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και τις αποστολές εκτός συνόρων: αυξημένη παρουσία ελληνικού στρατού στον Έβρο της τάξης των δύο (2) Σωμάτων Στρατού (λες και αναβιώνουν μέρες Ψυχρού Πολέμου και ακόμη χειρότερα), τεράστιοι εξοπλισμοί 58 δις ευρώ, δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις Μισθοφόρων Στρατιωτών και 300 ευρώ το χρόνο για αποστολές εκτός συνόρων.
Ο ελληνικός αστικός κόσμος φαίνεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει ξανά υπέρ του το Κυπριακό Ζήτημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον Κυπριακό λαό. Όχι μόνο το αστικό κατεστημένο υποστήριξε το επικίνδυνο Σχέδιο Ανάν, για την επιβίωση του ίδιου του Κυπριακού κράτους και την Ανεξαρτησίας του, διχοτομώντας Δια Βίου τις δύο κοινότητες και φέρνοντας επικυρίαρχους τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαμέσου των ξένων Δικαστών, αλλά δείχνει αποφασισμένος να πάει ένα βήμα παρακάτω. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δείχνουν να συμφωνούν σε ένα νέο σχέδιο Ανάν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την αδιέξοδη πολιτική ευρωπαϊκού εναγκαλισμού της Τουρκίας ως μέσο βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων, με κάθε θυσία, έστω και αλλουνού.
Καθώς το ενεργειακό χρωματίζει τις εξελίξεις, η Κύπρος δε φάνταζε πρόθυμη να ανοίξει «ο φάκελος ενέργεια» για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην Ε.Ε., αν πρώτα δεν αποδέχονταν η Άγκυρα την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κυπριακή γη. Μπορεί η κατάσταση σήμερα να μην θυμίζει τίποτε την επιθετική πολιτική του εθνικιστή Κύπριου Προέδρου Παπαδόπουλου και το παιχνίδι έντασης που έστησε με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου-φυσικού αερίου, αλλά ο νέος πρόεδρος Χριστόφιας, σαφώς πιο διαλλακτικός, νοιώθει την πίεση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στο τελευταίο όμως ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο επιχειρήθηκε πραγματικός αφοπλισμός της κυπριακής διπλωματίας. Λίγο πριν την Ενεργειακή Σύνοδο της Σόφιας, Καραμανλής-Χριστόφιας συμφώνησαν ότι «δεν τίθεται ζήτημα βέτο, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», εναρμονιζόμενοι πλήρως με τους στόχους της πολιτικής Ομπάμα-Ερντογάν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι εργαζόμενοι των Βαλκανίων δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις ΗΠΑ-ΕΕ.-ΝΑΤΟ. Οι λαοί του δήθεν σοσιαλιστικού μπλοκ είδαν να μετατρέπονται σε «Κινέζους εργάτες των Βαλκανίων», να πληρώνουν ως μετανάστες «το οικονομικό θαύμα της Ισχυρής Ελλάδας» και να γίνονται οι απόκληροι της καπιταλιστικής Δύσης, που τους ξεζούμισε στα βιομηχανικά της κάτεργα, τους αλλοτρίωσε και αποπλάνησε, στέλνοντας τον λογαριασμό των τεράστιων Νατοϊκών εξοπλισμών, των αποστολών εκτός συνόρων και των νέων Μισθοφορικών στρατών.

Στην Κύπρο όλες οι λύσεις που επιβλήθηκαν από τις Μητέρες Πατρίδες και το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Ε.Ε. ήταν Λύσεις Διχοτόμησης.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους ο δρόμος της συνεννόησης και της κοινής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις αστικές του τάξεις που σπέρνουν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, επιφυλάσσοντας για τους ίδιους το σύγχρονο Εργασιακό Μεσαίωνα και τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό.
Ο κοινός αγώνας ενάντια σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις και τα κολαστήρια της CIA.

Μπλοκάρισμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πάλη ενάντια στους Μισθοφορικούς Στρατούς και την συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου