Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

Δυστυχώς η εξάπλωση της νέας γρίπης λαμβάνει γοργά τεράστιες διαστάσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά όχι απλώς ανέτοιμη, αλλά και έτοιμη να προτάξει τα κέρδη των ξενοδόχων και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, αντί να λάβει μέτρα για το κοινωνικό σύνολο.

Ήδη η χώρα μας καταλαμβάνει την πέμπτη (5) θέση στην κούρσα της εκδήλωσης κρουσμάτων της νέας γρίπης (323), καθώς καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η επίσκεψη ξένων τουριστών, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, όπου πλέον να κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα.

Και ενώ οι επιστήμονες στέλνουν απελπισμένες προειδοποιήσεις, υπολογίζουν ότι το 1/3 του πληθυσμού θα νοσήσει, μιλώντας ακόμη και για χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση περί άλλου τυρβάζει. Καθησυχαστική, γενικόλογη, αναλώνοντας το χρόνο της στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι στην επιδίωξη ανάληψης αποτελεσματικών μέτρων, περισσότερο φοβίζει το μέσο πολίτη.
Ιδιαίτερα στον Ελληνικό Στρατό, η αδιαφορία, το «δε βαριέσαι», το «άστο και βλέπουμε» τρομοκρατεί.

Ήδη σημειώνεται το πρώτο κρούσμα σε μέλος της κανονιοφόρου «ΜΑΧΗΤΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, αποκαλύπτοντας τον πλήρη αιφνιδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων που έκαναν λόγο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν κυρίως οι εργαζόμενοι που συνωθούνται σε κλειστούς χώρους, όπως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, το ΓΕΝ δεν έκανε τίποτε. Τώρα τρέχουν και παρέχουν στο πλήρωμα της κανονιοφόρου προληπτικά φαρμακευτική αγωγή!!!

Είναι κατανοητό από όλους ότι ως κοινωνία έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα που απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση, κεντρικό και υπεύθυνο σχεδιασμό και πολιτική απόφαση για πρόταγμα των κοινωνικών αναγκών.

Οι φαντάροι και οι γονείς τους ανησυχούν. Τα ΜΜΕ και η κυβερνητική ανευθυνότητα καλλιεργούν την ανησυχία κάνοντας πολλούς να σκεφτούν την Αναβολή, είτε να επιδιώξουν την μη κατάταξη στη Σειρά Αυγούστου 2009.

Οι επιστήμονες μιλούν για κορύφωση της γρίπης και των αρνητικών συνεπειών της το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009. Επίσης, οι φαντάροι, καλύτερα από τον καθένα γνωρίζουν ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο διάστημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Οι κατακουρασμένοι φαντάροι, εξαντλημένοι από τις ατελείωτες καλοκαιρινές υπηρεσίες και επιστρέφοντας κατά χιλιάδες εξαντλημένοι από τις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις, έχοντας «χωθεί» σε υπηρεσίες πυρασφάλειας προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά του κράτους, θα διαταχθούν να λάβουν μέρος στην Πανελλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ και στις επιμέρους μεγάλες ασκήσεις των σχηματισμών.
Αυτοί είναι και οι καλύτεροι όροι για την ραγδαία εξάπλωση της γρίπης και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, των όρων, βαριών συνεπειών στους φαντάρους.

Για να δώσουμε μια διάσταση του προβλήματος, καλούμε τον κάθε καλόπιστο πολίτη να αναλογιστεί αν μπορούν να εφαρμοστούν οι απλές Συμβουλές Προστασίας από τους στρατιώτες μας στα σημερινά στρατόπεδα:

1. Να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας, με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζετε με διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή με υγρά μαντιλάκια μιας χρήσης.
2. Προσπαθήστε να έχετε καλή φυσική κατάσταση: να κοιμάστε καλά, να περπατάτε καθημερινά, να ελέγχετε το στρες σας, να πίνετε άφθονα υγρά και να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα.
3. Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την τουαλέτα.

Μπορεί κανείς να φανταστεί πως μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν σε έναν στρατό που εγκαλείτε συνεχώς για την έλλειψη πόσιμου νερού σε δεκάδες στρατόπεδα, για τις παλιές και άχρηστες εγκαταστάσεις που συχνά οι φαντάροι μένουν χωρίς ζεστό νερό και διανύουν εκατοντάδες μέτρα για να πλυθούν, όταν ο ύπνος είναι άγνωστη λέξη και οι καταγγελίες για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού αφθονούν;

Εμείς καλούμε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

• Να εμβολιάσουν άμεσα όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Να ακούσουν τις Υγειονομικές υπηρεσίες και να σχεδιάσουν τώρα ένα σχέδιο δράσης.
• Να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες στέγασης, σίτισης και τα μέσα ένδυσης των στρατιωτών.
• Να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα ύδρευσης των στρατοπέδων και να κλείσουν άμεσα τα άχρηστα στρατόπεδα που εξυπηρετούν μόνο τις ψηφοθηρικές ανάγκες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
• Να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα προβλήματα Υγιεινής.
• Να ακυρωθούν για φέτος όλες οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας (π.χ. ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ).
• Να ελαφρύνει το ήδη βαρύ καθημερινό πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Υπηρεσιών.
• Να αποφεύγετε η άσκοπη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί χθές.
• Να αυξηθούν οι άδειες και οι έξοδοι.

Κυρίως όμως να αλλάξει η αντίληψη των αξιωματικών και των διοικητών.
Δε πρέπει να αντιμετωπίζονται υπεροπτικά, καχύποπτα και εκδικητικά οι φαντάροι που παραπονιούνται για την κατάσταση της υγείας τους, αλλά άμεσα να λαμβάνουν την καλύτερη ιατρική φροντίδα.

Για μια ακόμη φορά καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία του ελληνικού στρατού το μέγεθος του προβλήματος.
Ο λαός μας δεν τους επιτρέπει να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις νεανικές ζωές που υποχρεωτικά έντυσε στο χακί με αυτό τον ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο.

Τέλος υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, πραγματικά ουσιαστική και βαθιά ανθρώπινη. Πρέπει τώρα να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που η κυβέρνηση έχει στείλει εκτός συνόρων, σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

Η αντίθεση μας έχει εκφραστεί με σαφήνεια και συνέπεια. Όμως τώρα προκύπτει ένα συγκεκριμένο ζήτημα: είναι δυνατόν ο γονιός, που με το βάρος του δανείου και της εξόφλησης της τραπεζικής κάρτας δέχεται την αποστολή εκτός συνόρων, να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και στα Βαλκάνια, την ώρα που η γρίπη απειλεί τα παιδιά του, τα συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα;
Είναι δυνατόν να κυνηγάς Ταλιμπάν και το παιδί σου να κινδυνεύει να πεθάνει
μακριά σου, χωρίς να μπορείς να του σταθείς, για μια χούφτα δολάρια και ευρώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου