Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Εκατόμβη από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Στόχος κονβόι βυτιοφόρων που είχαν απαγάγει οι Ταλιμπάν

Γαλλικο, Ροϊτερς

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Αφγανιστάν, όταν δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν κονβόι βυτιοφόρων, το οποίο είχε απαχθεί από τους Ταλιμπάν. Η ανάφλεξη των καυσίμων προκάλεσε τρομακτική έκρηξη, απανθρακώνοντας και διαμελίζοντας όσους βρίσκονταν στον τόπο της τραγωδίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους εκατό, περιλαμβανομένου και αριθμού αμάχων, ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ενισχύσει την εχθρότητα πολλών Αφγανών έναντι των συμμαχικών στρατευμάτων.

Η εκατόμβη σημειώθηκε στην επαρχία Κουντούζ, μια, μέχρι πρότινος, σχετικά ήσυχη περιοχή του βορείου Αφγανιστάν, η οποία αποτελεί, ωστόσο, καινούργιο πεδίο δράσης των Ταλιμπάν κατά τους τελευταίους μήνες. Στην περιοχή περιπολούν γερμανικές δυνάμεις, εκπρόσωπος Τύπου των οποίων δήλωσε ότι η εντολή για το βομβαρδισμό δόθηκε βάσει πληροφοριών ότι γύρω από τα απαχθέντα βυτιοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο ένοπλοι Ταλιμπάν.


Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται αρκετοί άμαχοι, οι οποίοι είχαν σπεύσει γύρω από τα φορτηγά, καθώς οι Ταλιμπάν μοίραζαν καύσιμα από το απαχθέν κονβόι στους πολίτες. Αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι νεκροί κυμαίνονται περί τους 90, εκ των οποίων οι 40 ήταν άμαχοι. Ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Πίτερ Γκαλμπρέιθ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δόθηκε διαταγή βομβαρδισμού υπό συνθήκες που καθιστούσαν δύσκολο το διαχωρισμό ενόπλων και αμάχων. Η δυσμενής τροπή του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο οποίος θα συμπληρώσει σε λίγο οκτώ χρόνια, έχει προκαλέσει μεταστροφή της κοινής γνώμης, ακόμη και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ανησυχίες των ομοεθνών του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε χθες ότι «η επιτυχία θα έρθει όταν τα στρατεύματά μας επιστρέψουν στην πατρίδα γιατί οι Αφγανοί θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους μόνοι τους».

Η κυβέρνηση Μπράουν υπέστη σοβαρό πλήγμα την Πέμπτη, με την παραίτηση του συμβούλου του σε θέματα αμυντικής πολιτικής Ερικ Τζόις, ενός εκ των ελαχίστων στελεχών του Εργατικού Κόμματος που προέρχεται από τις τάξεις του στρατεύματος. Στην επιστολή παραίτησης, ο Τζόις κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι, αν και κατανοεί τις ανησυχίες των ομοεθνών του, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι «ο πόλεμος γλιστράει μέσα από τα χέρια» των ΗΠΑ, για να προσθέσει: «Εχουμε στη διάθεσή μας περιορισμένο χρόνο για να αποδείξουμε ότι (η στρατηγική μας) έχει αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός του αμερικανικού, γενικού επιτελείου, ναύαρχος Μιούλεν, αναγνώρισε ότι «ο χρόνος δεν κυλάει προς όφελός μας», επέμεινε όμως ότι «δεν υπάρχει τρόπος να νικήσουμε την Αλ Κάιντα από μακριά». Ο ανώτατος στρατιωτικός απαντούσε στις προτάσεις πολλών αναλυτών, ακόμη και Ρεπουμπλικανών, να αποσύρουν οι ΗΠΑ τις χερσαίες δυνάμεις και να περιοριστούν στην παρακολούθηση και στον βομβαρδισμό στόχων εξ αποστάσεως.

Σε ένα άλλο αιματηρό περιστατικό, βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε το θάνατο τριών υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας στο δυτικό Αφγανιστάν- άλλη μία περιοχή που απολάμβανε για χρόνια σχετικής ηρεμίας, για να παρασυρθεί από το κύμα βίας κατά τους τελευταίους μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου