Πηγή: http://www.ethnos.gr/
Το ασφαλιστικό και οι επικείμενες αλλαγές στην ιεραρχία και τις προαγωγές «διώχνουν» δεκάδες αξιωματικούς. Ατέλειες με άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές τους διαπιστώνουν οι ένστολοι
Καταιγίδα παραιτήσεων συγκλονίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα εν όψει του Ασφαλιστικού και των επικείμενων αλλαγών στην ιεραρχία και τις προαγωγές.
Μπορεί η κυβέρνηση να κρατά καλά φυλαγμένο το μυστικό του Ασφαλιστικού, όμως τα δικαιώματα που θίγονται από το σχέδιο νόμου που διέρρευσε σχετικά με την ιεραρχία και τις προαγωγές, είναι πρόγευση του τι αναμένεται να ακολουθήσει.
Αυτό το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε προσωρινά μετά τις έντονες αντιδράσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη διορθωθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει εκ νέου για σχολιασμό. Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι καζάνι που βράζει, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να βάλει το χέρι της βαθιά στην τσέπη τους.
Οι διαμαρτυρίες πυκνώνουν και γίνονται αναλύσεις σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους βαθμούς ενστόλων για τις αναμενόμενες επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη ψήφισή τους.
Την ίδια ώρα ο νεοσύστατος (με έγκριση πρωτοδικείου) «Σύνδεσμος συνεργασίας μελών ενόπλων δυνάμεων», μια ακόμα απόπειρα συνδικαλιστικής δράσης στις Ενοπλες Δυνάμεις, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του δημαρχείου Χολαργού με κεντρικό ομιλητή τον κορυφαίο εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο και θέμα το Ασφαλιστικό.
Ενστολοι που μελετούν το σχέδιο νόμου και τις επιπτώσεις, εντοπίζουν ατέλειες, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αξιωματικών που υπηρετούν ως γιατροί, οικονομικοί και δικαστικοί γραμματείς, όσοι δηλαδή φοίτησαν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.
Πρόκειται για τους αξιωματικούς που έχουν εισέλθει στα πανεπιστήμια με τα περισσότερα μόρια σε σχέση με τους άλλους στρατιωτικούς. Μέχρι σήμερα το κριτήριο των πανελληνίων εξετάσεων και της σειράς εισαγωγής τους στις σχολές ήταν ένα αντικειμενικό κριτήριο για την ιεραρχία.
Το κριτήριο αυτό καταργείται, υποστηρίζουν, και δίνεται η δυνατότητα εισόδου υποκειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως νεότεροι από όλους τους άλλους αξιωματικούς που χρειάστηκαν λιγότερα μόρια για την είσοδό τους στις στρατιωτικές σχολές.
Αυτό προκύπτει από το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου που διέρρευσε, σε συνδυασμό με το άρθρο 6 που αφορά τον χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό. Οι αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και επανδρώνουν τις θέσεις γιατρών, οικονομικών, δικαστικών κ.λπ., «τιμωρούνται» γιατί πέτυχαν υψηλή βαθμολογία και ορίζεται να παραμένουν στους βαθμούς τους περισσότερο από τους Μάχιμους αξιωματικούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι (όπως φαίνεται και στον παρακείμενο πίνακα ) ο οικονομικός αξιωματικός αρχηγός της τάξης του 2000 (μπήκε δηλαδή στη σχολή το 2000), θα είναι ακόμα στον βαθμό του πλοιάρχου το 2030, χρονιά που ο Μάχιμος ή ο Μηχανικός συμμαθητής του σε στρατιωτική σχολή θα κρίνεται για να γίνει αντιναύαρχος. Καταργείται το μόνο κοινό αντικειμενικό κριτήριο αρχαιότητας που είναι η εισαγωγή με πανελλαδικές εξετάσεις στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και θεσπίζονται «τριτοκοσμικά» κριτήρια αξιολόγησης, υποστηρίζουν οι αξιωματικοί.
Τονίζουν μάλιστα ότι οι αξιωματικοί που επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στη Στρατιωτική σχολή Αξιωματικών Σωμάτων έχουν μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 19, σε αντίθεση με τους αξιωματικούς που επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές.
Για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός γιατρός με άριστη βαθμολογία εισαγωγής, καθίσταται αξιωματικός «δεύτερης κατηγορίας» σε σχέση με ομοιόβαθμό του μάχιμο αξιωματικό, ο οποίος μπήκε στην Ευελπίδων με μέσο όρο 15.
Ερωτηματικά
«Μήπως η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι μειονέκτημα για τις Ενοπλες Δυνάμεις του σήμερα;», διερωτούνται οι αξιωματικοί των Σωμάτων.
Παράλληλα, παρατηρούν ότι οι διακρίσεις αυτές μεταξύ των αξιωματικών απηχούν αντιλήψεις και στρατοκρατικό περιβάλλον της δεκαετίας του 50 και όχι του 21ου αιώνα.
Επιπλέον καταργείται η πρόβλεψη προαγωγής για τους αξιωματικούς αυτούς στον εν αποστρατεία βαθμό του αντιστρατήγου, γεγονός το οποίο εκτός από ηθικές έχει και οικονομικές επιπτώσεις στη σύνταξή τους. Για όλους τους άλλους αξιωματικούς προβλέπεται να προάγονται στον βαθμό του αντιστράτηγου!
Για τους Αξιωματικούς από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα όσοι παραιτούνται δεν θα παίρνουν ως αποστρατευτικό βαθμό τον επόμενο από αυτόν που κατέχουν, αλλά θα φεύγουν με τον κατεχόμενο βαθμό, που συνεπάγεται απώλεια περί τα 150 ευρώ έως 200 ευρώ στη σύνταξη.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Πρόβλημα για αξιωματικούς οικονομικού
Πρόβλημα δημιουργείται ειδικά για τους οικονομικούς αξιωματικούς που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό, για τους οποίους προβλέπεται υποχρεωτική θαλάσσια υπηρεσία 3,5 χρόνων, η οποία όμως λόγω των αναγκών και της έλλειψης προσωπικού έχει επεκταθεί στα 5,5 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 7 χρόνια.
Οι αξιωματικοί αυτοί εκτός από τα στενά καθήκοντα της ειδικότητάς τους, αναλαμβάνουν διάφορα καθήκοντα στο πλοίο όπως και οι μάχιμοι συνάδελφοί τους. Βρίσκονται δηλαδή σε μάχιμες θέσεις αν και είναι οικονομικοί αξιωματικοί, γιατί προφανώς οι κίνδυνοι της θάλασσας δεν κάνουν διακρίσεις σε οικονομικούς και μάχιμους αξιωματικούς.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας για τους οικονομικούς αξιωματικούς είναι 18 μήνες στον βαθμό του σημαιοφόρου, δύο χρόνια στον βαθμό του ανθυποπλοίαρχου, ένα ή δύο στον βαθμό του υποπλοίαρχου και δύο στον βαθμό του πλωτάρχη.
ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου