Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Επιδημία... παραιτήσεων επαγγελματιών οπλιτών














Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ο Στρατός βλάπτει σοβαρά την υγεία των Οπλιτών». Αυτό το συμπέρασμα θα μπορούσε να βγάλει οποιοσδήποτε μάθαινε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν αρρωστήσει σοβαρά 1.009 από τους 16.500 Επαγγελματίες Οπλίτες του Στρατού Ξηράς, με αποτέλεσμα να αποστρατευθούν.

Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση του ΓΕΣ, μέχρι το 2003 όταν υπηρετούσαν 7.557 ΕΠΟΠ, είχαν αποστρατευθεί για λόγους υγείας 74 άτομα.

Σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Στρατού Ξηράς, από το σύνολο των 16.500 ΕΠΟΠ που έχουν προσληφθεί (από το 2002 μέχρι σήμερα) απολύθηκαν για λόγους υγείας 1.083 άτομα.

Ανοσία... στα στελέχη
Συνεπώς, 1.009 Επαγγελματίες Οπλίτες αρρώστησαν μέσα σε τρία χρόνια (2004-2006), τόσο σοβαρά ώστε να μην μπορούν να υπηρετήσουν.

Και το εξαιρετικά περίεργο είναι ότι οι ασθένειες αυτές προσβάλλουν μόνο τους Επαγγελματίες Οπλίτες και όχι τα άλλα στελέχη του Στρατού.

Ωστόσο από πλευράς Στρατού δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για επιδημία ασθενειών. Τι άραγε συμβαίνει στην πραγματικότητα; Γιατί 1.083 άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία είχαν κριθεί ικανά να υπηρετήσουν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κρίνονται ακατάλληλα;

Η απάντηση ίσως να κρύβεται στην καταιγίδα των παραιτήσεων που έχουν υποβληθεί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει κατά την πρόσληψή τους, δεν έχουν δικαίωμα παραίτησης αν δεν περάσουν τρία χρόνια (αυτοί που είχαν ήδη εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις) ή τέσσερα χρόνια (αυτοί που δεν είχαν πάει στρατιώτες πριν προσληφθούν).

Με άλλα λόγια, από τον Μάρτιο του 2005, όταν οι πρώτοι ΕΠΟΠ κατοχύρωσαν δικαίωμα παραίτησης, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι παραιτήσεις.

Ηδη έχουν παραιτηθεί 345 ΕΠΟΠ μέχρι σήμερα, ενώ οι περισσότερες από τις απολύσεις, για λόγους υγείας, είναι «βουβές» παραιτήσεις. Τι προκαλεί την έξοδο των ΕΠΟΠ από τον Στρατό Ξηράς;

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες είναι ο θεσμός που θα μείωνε τη θητεία των στρατιωτών στους 12 μήνες.

Εξειδικευμένοι, βαθμοφόροι, με καλό πρώτο μισθό, θα αποτελούσαν τον κορμό του σύγχρονου στρατού. Θα γίνονταν οι στρατιώτες του μέλλοντος. Ετσι έλεγαν οι διαφημίσεις...

Το όνειρο να σταδιοδρομήσουν στον σύγχρονο στρατό πνίγηκε στη χακί πραγματικότητα. Οταν φόρεσαν τη στολή, κατάλαβαν ότι τις μισές από τις βραδιές του κάθε μήνα θα τις έβγαζαν μέσα στο στρατόπεδο κάνοντας σκοπιές και υπηρεσίες.

Και όλα τα πρωινά μέχρι το απόγευμα εργασία χωρίς ωράριο. Οι υπηρεσίες ειδικά στα νησιά έφθασαν πολλές φορές να είναι 10 με 12 τον μήνα, λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Οι πρώτες αυτοκτονίες
Το 2004 άρχισαν να σημειώνονται και οι πρώτες αυτοκτονίες Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας το 2004, δύο το 2005, δύο το 2006 στον Στρατό Ξηράς. Οι αυτοκτονίες των ΕΠΟΠ «ανέβασαν» τον αριθμό των αυτοχείρων στελεχών.

Τότε άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία, επιστράτευαν ακόμα και δικηγόρους για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Αποτέλεσμα μηδέν.

Τότε, πολλοί ήταν αυτοί που το αποφάσισαν! Παραιτήθηκαν, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία. Οι άλλοι που δεν είχαν την ευκαιρία, φαίνεται ότι κατέφυγαν στις παραιτήσεις για λόγους υγείας...

1.083 εποπ απολύθηκαν από το στράτευμα, αφού... κρίθηκαν ανίκανοι να υπηρετούν εξαιτίας προβλημάτων υγείας που οι ίδιοι επικαλέστηκαν.

345 παραιτήσεις είχαμε από τον Μάρτιο του 2005, όταν οι πρώτοι ΕΠΟΠ κατοχύρωσαν το σχετικό δικαίωμα, μέχρι σήμερα.

Επαναπαύτηκε στις στατιστικές του 2003 το ΓΕΣ

Το 2003, όταν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είχαν εμφανιστεί, το «Εθνος» είχε θέσει ερωτήματα στο ΓΕΣ, το οποίο τότε είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφερόταν ότι: «Είχε περιέλθει σε γνώση του ΓΕΣ /1ο ΕΓ ότι κατετέθησαν συνολικά 6 αναφορές παραιτήσεως (ποσοστό 0, 094%)».

«Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία σε έξι Μονάδες του Στρατού Ξηράς διεσπαρμένες στον ελλαδικό χώρο (νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Θράκη), διαπιστώθηκε ότι ένας μόνο ΕΠΟΠ από τους 45 που υπηρετούν στη Μονάδα του, συζήτησε περί πιθανής παραιτήσεώς του με το Διοικητή του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του 2003.

Προφανώς δεν είχαν τότε αντιληφθεί τι θα ακολουθούσε. Επαναπαύονταν μάλλον στις στατιστικές του 2003 που έδειχναν ότι όλα πάνε καλά. Σύμφωνα με στατιστική που είχε ανακοινώσει το ΓΕΣ τον Φεβρουάριο του 2003 σε δείγμα 414 ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς, το 90% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη απέναντι στον θεσμό (79% καλή, 11% άριστη), ενώ το 10% όχι τόσο καλή.

Αλλα αίτια αποχώρησης
Σήμερα άραγε που «μιλάνε» οι πραγματικοί αριθμοί, επικρατεί ανάλογη αισιοδοξία; Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, από τους 16.500 περίπου ΕΠΟΠ που έχουν προσληφθεί, έχουν αποστρατευθεί οι 1.842.

Πέραν των απολύσεων για λόγους υγείας και των παραιτήσεων, 130 ΕΠΟΠ έχουν αποστρατευθεί λόγω δυσμενούς κρίσης, 80 αποστρατεύθηκαν επειδή για δύο συνεχόμενες φορές δεν πήραν προαγωγή στον βαθμό του δεκανέα, για 65 ΕΠΟΠ συντάχθηκε έκθεση απόλυσης, 53 απεβίωσαν (οι πέντε εκ των οποίων αυτοκτόνησαν), 51 ΕΠΟΠ απολύθηκαν με απόφαση του ανακριτικού συμβουλίου (δηλαδή κατηγορήθηκαν για κλοπές, ναρκωτικά και άλλα αδικήματα), ενώ 35 αποστρατεύθηκαν για διάφορους άλλους λόγους.

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται η έκδοση της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών, οι οποίοι θα καλύψουν αυτό το κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου