Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

100 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ

Πηγή: http://athens.indymedia.org/

Νέοι αρνητές ενάντια στο στρατό κατοχής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

















«Δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε την αλήθεια: η κατοχή οδήγησε τον ισραηλινό στρατό σε παραβιάσεις συμφωνιών που το Ισραήλ υπέγραψε, σε παραβιάσεις αποφάσεων του ΟΗΕ, της διεθνούς νομοθεσίας αλλά και του ίδιου του ισραηλινού συντάγματος...» Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα ΜΜΕ 100 τελειόφοιτοι λυκείου, που υπογράφουν κείμενο άρνησης στράτευσης στο στρατό κατοχής. Εκπρόσωποί τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Οπως υποστηρίζουν είναι αντίθετοι «...στην ισραηλινή καταπιεστική πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και εντός του κράτους του Ισραήλ...» και γι' αυτό αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Καταλήγουν, δε, ότι η άρνησή τους «πηγάζει από την πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της εντιμότητας και της ειρήνης» και ότι θα συνεχίσουν «τον αγώνα τους για ισότητα και ειρήνη εντός και εκτός Ισραήλ» καθώς πιστεύουν «ότι είναι δυνατή η συνύπαρξη Ισραηλινών και Αράβων».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ υπάρχει σημαντικό κίνημα άρνησης στράτευσης, από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967. Εκτός από τους ήδη εφέδρους, από το 1979 μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε χρόνο, μετά το τέλος των σχολείων κυκλοφορεί ένα κείμενο με υπογραφές τελειοφοίτων καθώς με βάση την ισραηλινή νομοθεσία αμέσως μετά το τέλος του λυκείου τα αγόρια καλούνται για τριετή θητεία και τα κορίτσια για ετήσια. Ωστόσο η απόφαση άρνησης να υπηρετήσουν στο στρατό κατοχής, είναι μια απόφαση ζωής αφού συνεπάγεται συνεχείς φυλακίσεις και διώξεις, ακόμα και στην εξεύρεση εργασίας, και αυτό μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία (ανάλογα με την ειδικότητα που ορίστηκε στην αρχική κλήση στράτευσης), οπότε τελειώνει η υποχρεωτική εφεδρεία στο στρατό.

Τους αρνητές του στρατού κατοχής στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, το Μέτωπο «Χαντάς» και πολλές άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου