Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Διαφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία για κυρώσεις στο Ιράν

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη Μόσχα δεν άμβλυνε τα «αγκάθια» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων






















ΜΟΣΧΑ Σε σκληρή αντιπαράθεση γύρω από την «τύχη» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον «αέρα» της πρόσφατης φαινομενικής βελτίωσης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, μετά την εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ, αλλά προσέκρουσε σε διπλωματικό «τοίχο», αφού ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε χθες, για πολλοστή φορά, ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την επιβολή νέων εξοντωτικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

«Στην παρούσα φάσηπρέπει να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις. Με την κατάσταση ως έχει σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι απειλές, κυρώσεις και άλλες πιέσεις είναι αντιπαραγωγικές» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Χίλαρι ο κ. Λαβρόφ- καταρρίπτοντας έτσι τις φήμες περί «στροφής» της Μόσχας στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα.

Για να μην εκτεθεί περισσότερο, η κυρία Κλίντον απέφυγε να σχολιάσει ευθέως το ξερό ρωσικό «νιετ»: μετά τη συνάντησή της με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε μάλιστα ότι δεν ζήτησε ρητώς την υποστήριξη του Κρεμλίνου στην επιβολή κυρώσεων και ότι οι συζητήσεις περί αυτού γίνονται «σε θεωρητική βάση», αφού και οι ΗΠΑ επιθυμούν να εξαντλήσουν τα διπλωματικά περιθώρια.

Πέραν του Ιράν πάντως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι... συνεχίζουν να διαφωνούν στα άλλα μεγάλα «αγκάθια» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, δηλαδή την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την ταραγμένη κατάσταση στη Γεωργία, δεκατέσσερις μήνες μετά τον «πόλεμο των πέντε ημερών». Αντιθέτως, δήλωσαν ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» προς μια νέα συμφωνία περικοπής των πυρηνικών οπλοστασίων τους, καθώς σε λίγες εβδομάδες εκπνέει η συνθήκη «SΤΑRΤ» του 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου