Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Το «φάντασμα» των Σοβιετικών

Πηγή: http://www.enet.gr/

ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ, ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Του ΘΑΝΑΤΣΗ ΤΣΙΤΣΑ











«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν», διεμήνυσε ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έλλειψη στρατιωτικών ενισχύσεων είναι η βασική αιτία που οι αντάρτες Ταλιμπάν κυριαρχούν και πάλι σε αρκετά σημεία της χώρας.

«Μια βιαστική απόφαση για το αν θα πρέπει να σταλθούν ενισχύσεις θα ήταν αντιπαραγωγική. Αυτή η συζήτηση θα γίνει αργότερα και ο πρόεδρος έχει να πάρει μερικές σημαντικές αποφάσεις», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN. Ο Μπαράκ Ομπάμα, το προηγούμενο 48ωρο, είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με μέλη του Κογκρέσου και επιτελείς του Πενταγώνου ώστε να αξιολογηθούν τα πραγματικά δεδομένα του πολέμου μετά την πρόσφατη έκθεση που κατέθεσε ο ανώτατος διοικητής στο Αφγανιστάν Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ και στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος της αποτυχίας να χαθεί ο οκταετής πόλεμος στο Αφγανιστάν, εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, σε χθεσινή συνέντευξή του στο NBC επισήμανε ότι είναι κρίσιμο για τον Λευκό Οίκο να αποφύγει να θεωρεί ότι οι Ταλιμπάν και το δίκτυο τής Αλ Κάιντα είναι δύο ξεχωριστά θέματα. Παραπλήσια ανάλυση έκανε και ο Ρ. Γκέιτς που πιστεύει ότι αν οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του Αφγανιστάν, αυτό θα σημαίνει ότι η Αλ Κάιντα θα έχει περισσότερο χώρο για να ενισχυθεί. «Αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την περιοχή θα έχει ουσιαστική σημασία για την Αλ Κάιντα και την ιδεολογία της. Τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν είναι το σύγχρονο επίκεντρο του Τζιχάντ», υπογράμμισε ο Γκέιτς. «Είναι εκεί που οι μουτζαχεντίν νίκησαν μια άλλη υπερδύναμη, την πρώην ΕΣΣΔ, και πιστεύουν σήμερα ότι μπορούν να νικήσουν μια δεύτερη υπερδύναμη».

Οι σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα και οι επιτελείς του Πενταγώνου εμφανίζονται διχασμένοι για το αν οι υπάρχουσες δυνάμεις (68.000 στρατιώτες) στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στο να μάχονται τους Ταλιμπάν και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των Αφγανών πολιτών, ή να προσανατολιστούν σε ειδικές επιχειρήσεις (με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιδρομές ειδικών δυνάμεων) εναντίον μελών της Αλ Κάιντα που κρύβονται στο Πακιστάν.

Ο υπουργός Αμυνας και πολλοί σύμβουλοι του Ομπάμα εμφανίζονται να επιλέγουν μια μέση οδό: μια μικτή στρατηγική η οποία θα διατηρήσει τη βασική επιθετική γραμμή εναντίον των Ταλιμπάν, ενώ θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα. Πάντως, τρεις ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί, διοικητές, τάσσονται υπέρ του να συνεχιστεί η μάχη κατά των Ταλιμπάν και υπολογίζουν ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να εγκρίνει την αποστολή επιπλέον 40.000 στρατιωτών στη χώρα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου