Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Επανεξετάζεται η μεταφορά Ελλήνων σε εμπόλεμες ζώνες

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου η ασφάλεια των στρατιωτικών













Στον αέρα βρίσκεται η μεταστάθμευση Ελλήνων στρατιωτικών σε εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν, καθώς οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για την ISAF και προβλέπουν συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτές τις ζώνες θα επανεξεταστούν από το ΚΥΣΕΑ.

«Η νέα κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται τετελεσμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση», έλεγε χθες χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο «ομάδες»: στη στελέχωση ομάδας επιχειρησιακών συμβούλων (OMLT) στο Τάγμα υποστήριξης του Αφγανικού Στρατού στην Καμπούλ και στην ομάδα που σήμερα βρίσκεται στην Καμπούλ και πρόκειται να μεταφερθεί σε ιταλικό στρατόπεδο 800 χιλιόμετρα δυτικά, στην περιοχή Χεράτ.

Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας είναι η ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προμήθεια ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως προβλέπεται από τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ.

«Η μέριμνα για το προσωπικό είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και δεν πρόκειται οι Ελληνες στρατιωτικοί να εκτεθούν σε κίνδυνο», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος. «Η απόφαση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Αφγανιστάν είναι πολιτική απόφαση και δεν έχει ακόμα κριθεί τίποτε. Θα αποφασίσουμε με κριτήριο την ασφάλεια και θα γίνει ό,τι πρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες προσβλέπει στην επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής συμμετοχής, κυρίως σε θέματα υποστήριξης με ανθρωπιστική βοήθεια και με παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Τα ερωτήματα προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τέθηκαν έπειτα από επιστολή στρατιωτικών που έλαβε το «Εθνος», οι οποίοι εκπαιδεύονται προκειμένου να μεταβούν στο Αφγανιστάν. Εκεί διετύπωσαν φόβους σχετικά με την ασφάλειά τους, καθώς αναμένεται να περατώσουν στις 15 Δεκεμβρίου την εκπαίδευσή τους και δεν έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση και συντήρηση των απαραίτητων θωρακισμένων οχημάτων που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν.

Παράλληλα, στην επιστολή αναφέρθηκαν στις συνθήκες διαβίωσής τους στο στρατόπεδο τής 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας όπου εκπαιδεύονται, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα .

Το πλέον χαρακτηριστικό όμως ήταν ότι λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύνδεσης με το Ιντερνετ, αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε Ιντερνετ καφέ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν online μάθημα μέσω ΝΑΤΟϊκής ιστοσελίδας σχετικής με το Αφγανιστάν! Δηλαδή προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα για την εμπόλεμη περιοχή, κάθονταν δίπλα σε έφηβους που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Η αντίδραση τόσο του υπουργού Αμυνας Ευ. Βενιζέλου όσο και του αρχηγού ΓΕΣ Φρ. Φράγκου ήταν άμεση. Μέσα σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που έλαβαν γνώση της επιστολής στο «Εθνος», έδωσαν εντολή για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και την άμεση παροχή εκπαιδευτικών βοηθημάτων.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου