Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Στην ύπαιθρο και στις πόλεις μαίνεται η αιματηρή αντιπαράθεση στρατιωτικών δυνάμεων και ισλαμιστών












ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο το Πακιστάν καθώς κλιμακώνεται η αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών Ταλιμπάν τόσο στο Νότιο Ουαζιριστάν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, όσο και σε πακιστανικές πόλεις. Στις τελευταίες οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει εδώ και μέρες νέα σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ενοπλοι, πιθανότατα Ταλιμπάν, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες στο Ισλαμαμπάντ έναν ανώτερο αξιωματικό του στρατού και έναν στρατιώτη, ενώ συνελήφθη ένας άνδρας που έφερε πάνω του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Την Τρίτη το Πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ έγινε στόχος πολύνεκρης επίθεσης από δύο βομβιστές καμικάζι.

Εν τω μεταξύ άμαχοι που εγκαταλείπουν την περιοχή όπου εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση στο Νότιο Ουαζιριστάν δηλώνουν ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν κυκλοφορούν ελεύθερα σε μεγάλο τμήμα της περιοχής και συνεχώς ενισχύουν τις θέσεις τους.

Η μεγάλη επίθεση του πακιστανικού στρατού στην περιοχή ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο και περισσότεροι από 120.000 άμαχοι φέρεται ότι έχουν έκτοτε εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού, τουλάχιστον 155 άνθρωποι, 137 ένοπλοι ισλαμιστές και 18 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί αφότου κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 24 Ταλιμπάν και δύο στρατιώτες.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, αφού οι εμπόλεμες περιοχές στο Βορειοδυτικό Πακιστάν είναι μη προσβάσιμες.

Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος περίπου 30.000 στρατιώτες με την υποστήριξη αεροσκαφών, μαχητικών ελικοπτέρων και μονάδων πυροβολικού. Εχουν να αντιμετωπίσουν περίπου 10.000 Ταλιμπάν και έναν απροσδιόριστο αριθμό ξένων ισλαμιστών ενόπλων. Οι περιοχές είναι δυσπρόσιτες, ενώ οι νάρκες και η αντίσταση που προβάλλουν οι ισλαμιστές αντάρτες προδικάζουν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Από το 2002 ο πακιστανικός στρατός έχασε πάνω από 2.000 στρατιώτες στις συγκρούσεις με τους ένοπλους ισλαμιστές στις περιοχές όπου διαμένουν φυλές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στον πόλεμο αυτόν χωρίς πραγματική τακτική και, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, η Συμμαχία βρίσκεται κοντά στο τέλος της όπως την ξέραμε» εκτιμά ο καναδός στρατηγός Ρικ Χίλιερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (ΙSΑF) από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο του 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου