Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Νέα προσδοκία για αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Επισκέπτονται την Ελλάδα εκπρόσωποι γερμανικών αντιφασιστικών οργανώσεων

Της Μαριας Δεληθαναση




















Νέες προσδοκίες για το φλέγον θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων δημιουργεί η εκλογή νέας κυβέρνησης και ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Προσδοκίες που μένουν άσβεστες χάρη στους αειθαλείς αγωνιστές του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Χθες ο πρόεδρός του Μανώλης Γλέζος, ο γ.γ. Ευάγγελος Μαχαίρας και τα υπόλοιπα μέλη του ενημέρωσαν για τις νέες προσπάθειες και παρουσίασαν εκπροσώπους δύο γερμανικών αντιφασιστών οργανώσεων («Κέντρο Εναλλακτικής Κουλτούρας και Εκπαίδευσης» και «Ομάδα Προστασίας Πολιτικών Προσφύγων») που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Αποτελούν κομμάτι των αντιφασιστικών οργανώσεων στη Γερμανία που υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα για επανόρθωση των φρικαλεοτήτων της γερμανικής κατοχής και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τη γερμανική κοινή γνώμη και μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου. Οπως είπε ο νεαρός εκπρόσωπός τους, Στέφεν Ρίχτερ: «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε στη μνήμη του γερμανικού λαού αυτά τα γεγονότα». Γεγονότα, όπως η σφαγή του Διστόμου το 1944, που ακόμη περιμένει την έμπρακτη συγγνώμη της Γερμανίας. Ο αγώνας, που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης στα ελληνικά δικαστήρια το 1990 και δικαιώθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, βρήκε πρόσκομμα το 2001 στην άρνηση του υπ. Δικαιοσύνης να επιτρέψει την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων.

Μεταξική διάταξη

Η υπουργική υπογραφή είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, εξαιτίας της εν ισχύι μεταξικής διάταξης. Αλλά δεν είναι στην Ιταλία. Εκεί προσέφυγε το 2003 ο Γ. Σταμούλης, αξιοποιώντας κοινοτική διάταξη που ορίζει ότι μια απόφαση που είναι εκτελεστή σ’ ένα κράτος-μέλος μπορεί να κηρυχθεί εκτελεστή και σε άλλο κράτος-μέλος. Το 2008 η κόρη του κ. Κέλυ Σταμούλη πήρε στα χέρια της την απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας που έκρινε ότι η απόφαση του ελληνικού Αρείου Πάγου μπορεί να εκτελεσθεί στην Ιταλία. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας επιδίκασε την πληρωμή των εξόδων της δίκης από τη Γερμανία και εκκρεμεί η επιδίκαση της κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα του Διστόμου με 60 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ισχυριζόμενη ότι κακώς η ιταλική Δικαιοσύνη έκρινε εκτελεστή την απόφαση του Διστόμου.

Στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αδιαφορούν. Τα κόμματα της Αριστεράς συνομιλούν με το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο πριν από λίγα χρόνια είχε επισκεφθεί και εκπρόσωπος του «κόκκινου» Οσκαρ Λαφοντέν, που στηρίζει στο γερμανικό Κοινοβούλιο το ελληνικό αίτημα. Χθες οι Γερμανοί αντιφασίστες δήλωσαν: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έρθουμε σε επαφή με αντιστασιακούς από εκείνα τα χρόνια». Επισκέφθηκαν τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Καισαριανή, τη Νίκαια διότι «θεωρούμε απαραίτητη τη βιωματική εμπειρία ώστε να κατανοήσουμε το δίκαιο των απαιτήσεών σας». Και γιατί όλα αυτά; «Διότι ζούμε σε μια χώρα όπου ξαναρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού. Στη Βρέμη το φασιστικό κόμμα έχει οκτώ έδρες. Στη Βαυαρία μαζεύονται κάθε χρόνο οι βετεράνοι των εγκλημάτων και γιορτάζουν».

Στο παρελθόν, οι Μ. Γλέζος και Γ. Σταμούλης είχαν επικρίνει τη σύγχρονη Γερμανία διότι ο κρατικός της προϋπολογισμός έχει ειδική πίστωση 6,1 εκατ. ευρώ «για καταβολή συντάξεων των SS, αντί θα διαθέσει αυτές τις πιστώσεις για την πληρωμή των τραγικών θυμάτων των SS». Σήμερα το αυγό του φιδιού ξαναγεννιέται και ο Μανώλης Γλέζος επαναλαμβάνει: «Δικαιοσύνη θέλουμε. Δεν θέλουμε εκδίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου