Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Οπλίτες εκτός πόλης

Πηγή: http://www.enet.gr/

Λύση στον γόρδιο δεσμό της 9μηνης θητείας αναζητεί επειγόντως η νέα πολιτική ηγεσία
















Κι αυτό γιατί με το σύστημα που καθιερώθηκε αποκλειστικά στο στρατό από τον περασμένο Αύγουστο, αναμένεται να αδειάσουν σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, οι μονάδες στα μετόπισθεν, αφού πλέον όλοι οι φαντάροι θα τοποθετούνται μόνο σε μονάδες στα σύνορα και από εκεί προβλέπεται να πάρουν απολυτήριο.

*Το πρόβλημα είναι ότι, με τη σημερινή κατανομή των μονάδων ανά την επικράτεια, σχεδόν ένας στους δύο υπηρετεί σε στρατόπεδα σε αστικά κέντρα! Με το νέο σύστημα, η «δεύτερη μετάθεση» καταργείται, εκτός όσων θα δικαιούνται κατ' εξαίρεση μετάθεση για να υπηρετήσουν κοντά στο σπίτι τους με βάση κοινωνικά κριτήρια. Αυτή, όμως, η κατηγορία στρατευμένων δεν αποτελεί παρά ένα μικρό ποσοστό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω η κατάργηση του προηγούμενου συστήματος, το οποίο προέβλεπε μοριοδότηση μετά την αρχική τοποθέτηση του ενός «εξαμήνου στα σύνορα».

*Στο ΓΕΣ ισχυρίζονται ότι η κατάργηση των μετατάξεων σε αεροπορία και ναυτικό έχει βελτιώσει την επάνδρωση των μονάδων του στρατού. Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη, όμως αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά. Στο Πεντάγωνο διαπιστώνουν ότι με τη μείωση κατά ένα τρίμηνο θα εξακολουθήσει να είναι αρνητικό το αριθμητικό ισοζύγιο των φαντάρων.

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να γίνει;

*Κατ' αρχάς δεν υπάρχει καμία σκέψη για να αυξηθεί η θητεία, αλλά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι στη στήλη, «δεν υπάρχει και κανένα περιθώριο για περαιτέρω μείωση. Το σύστημα λειτουργεί στα όριά του». Οι ίδιοι σημειώνουν ότι υπάρχει ένα στενό περιθώριο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, για να επιλυθεί το πρόβλημα.

*Αυτή η πίστωση χρόνου προκύπτει γιατί μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να γίνονται μεταθέσεις φαντάρων σε μονάδες στα μετόπισθεν και αφορά εκείνους που κατετάγησαν με κάποια ΕΣΣΟ πριν από τον περασμένο Αύγουστο. Προς το παρόν οι λύσεις που προβάλλουν στο τραπέζι είναι περιορισμένες:

*Η δραστική μείωση μονάδων, κέντρων εκπαίδευσης και σχηματισμών στα μετόπισθεν. Εκείνων που δεν εξυπηρετούν παρά τοπικά μικροσυμφέροντα ή λειτουργούν ως ενδιάμεσια κλιμάκια για καρέκλες στη στρατιωτική γραφειοκρατία. Το προσωπικό τους θα μπορούσε να φύγει για μονάδες στα σύνορα, καλύπτοντας θέσεις ανάλογα με την ειδικότητά τους.

*Κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία με αντίστοιχη πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξαρτάται από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και την πρόσθετη δαπάνη για μισθοδοσία.

*Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αποτελεί παράδοση κάθε μείωση θητείας να γίνεται στο πόδι, κληροδοτώντας στην επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα: Οταν την κατέβασε το ΠΑΣΟΚ στο 12μηνο, η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση στηλίτευε τη μειωμένη επάνδρωση που προκάλεσε. Και όταν ήρθε η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, έκανε κι αυτή τα ίδια, προχωρώντας σε μείωση χωρίς σχέδιο, μόλις δύο μήνες προτού παραδώσει την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου