Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Αντικειμενική αξιολόγηση χωρίς γαλάζια συνέντευξη για τους ΕΠΟΠ

Πηγή: http://www.tanea.gr/

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας















ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στις ερωτήσεις που δημοσιεύουμε ανωτέρω ή άλλες παρόμοιες κρινόταν μέχρι τώρα σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία των διαγωνιζομένων, νέων ανδρών και γυναικών, για την πρόσληψή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).

Η περιβόητη γαλάζια συνέντευξη που είχε καθιερωθεί το 2005 από τη Ν.Δ. για να πριμοδοτούνται οι ημέτεροι καταργήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και όπως δήλωσε ο υπουργός Ε. Βενιζέλος προωθείται στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά και τον τρέχοντα διαγωνισμό για την πρόσληψη 2.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς. Η βαθμολόγηση θα περιλαμβάνει πλέον μόνο τα κριτήρια αντικειμενικής αξιολόγησης (βαθμολογία απολυτηρίου ή πτυχίου, θητεία ή όχι στο στράτευμα) που, όπως είπε, περιβάλλονται από εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας.

Ήδη με την αφαίρεση απ΄ όλους τους υποψηφίους των βαθμών της προφορικής συνέντευξης («η οποία άφηνε περιθώρια διακριτικής ευχέρειας») επέρχεται αλλαγή στη σειρά κατάταξης στους πίνακες που είχαν ετοιμαστεί κατά την προεκλογική περίοδο, βάσει της προκήρυξης. Η αλλαγή αυτή είναι της τάξεως του 4,7%, δηλαδή στους 2.000 οι 94 νέοι ή νέες είτε αλλάζουν σειρά κατάταξης (και πιθανόν ειδικότητα) είτε απορρίπτονται και στη θέση τους μπαίνουν επιλαχόντες. Με την αλλαγή αυτή, τόνισε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, προσφέρεται στο σύνολο των συμμετεχόντων η βεβαιότητα ότι τώρα επικρατούν διαφανή, αξιοκρατικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Οι διαγωνισμοί
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για το Ναυτικό (700 θέσεις) και την Αεροπορία (900 θέσεις), οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν χωρίς τη συνέντευξη. Αν θα υπάρξει νέα προκήρυξη ή θα συνεχιστεί η παλιά (με αφαίρεση της συνέντευξης), θα εξαρτηθεί από το πότε θα συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι αν υπάρξει καθυστέρηση εισαγωγής της ρύθμισης στη Βουλή, ενδέχεται να αυξηθούν τα μόρια για όσους έχουν ήδη υπηρετήσει τη θητεία τους, ενώ θα εξεταστεί επίσης αν γίνεται να υπάρξει κλιμακωτή βαθμολόγηση των αθλητικών επιδόσεων που προβλέπονται (τώρα το κριτήριο είναι κάποια χαμηλά όρια). Να σημειωθεί ότι στις σχετικές ανακοινώσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά στον διαγωνισμό για 200 θέσεις ΕΠΟΠ στη Στρατολογία- λέγεται ότι ίσως καταργηθεί και η κάλυψη των αναγκών να γίνει με άλλον τρόπο.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που είχαν καταθέσει παλιότερα στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε προηγούμενους διαγωνισμούς οι βαθμοί της προφορικής συνέντευξης είχαν επηρεάσει πολύ περισσότερο από το 4,7% τον τρέχοντα διαγωνισμό και ανέτρεπαν ριζικά τα αποτελέσματα.

Αντιστρόφως πτυχιούχοι πανεπιστημίων πήραν στα προφορικά κάτω από τη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου