Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ερωτηματικά για την κλοπή κινητήρα ελικοπτέρου Super Ρuma

Πηγή: http://www.tanea.gr/

ΤΟΝ ΣΗΚΩΣΑΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ













«ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ» φαίνεται ότι ήταν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι δράστες της πρωτοφανούς κλοπής κινητήρα ελικοπτέρου Super Ρuma μέσα από το φυλασσόμενο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών που εδρεύει στον χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και διαπιστώθηκε χθες το πρωί.

Η κλοπή προκαλεί ερωτήματα τόσο για το επίπεδο φύλαξης μιας στρατιωτικής εγκατάστασης όσο και για ποιον λόγο διεπράχθη καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η προώθηση του κλαπέντος υλικού- ακόμα και ως ανταλλακτικών- για πώληση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 12 Super Ρuma- 10 στην Πολεμική Αεροπορία και 2 στην Πυροσβεστική- ενώ και στα υπάρχοντα ιδιωτικά κέντρα συντήρησης ελικοπτέρων πολύ δύσκολα θα διοχετεύονταν κάποια χρήσιμα ανταλλακτικά. Δυσκολίες- και κινδύνους- ενέχει και τυχόν σχέδιο για μεταφορά του υλικού στο εξωτερικό, παρά το μεγάλο κέρδος αφού ένας νέος κινητήρας αυτού του τύπου κοστίζει περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Περιπολίες κάθε μισή ώρα
Η κλοπή διαπιστώθηκε χθες το πρωί όταν το προσωπικό βρήκε σπασμένα λουκέτα στο υπόστεγο συντήρησης και τον κινητήρα- που ζυγίζει περίπου 250 κιλά και έχει διαστάσεις 2x0,70x0,50 μ.- να λείπει από μία κινούμενη πλατφόρμα. Τα ίχνη («ροδιές» και λάδια) οδηγούσαν στο συρματόπλεγμα προς την παραλιακή όπου οι δράστες είχαν ανοίξει τρύπα. Ερωτήματα προκαλεί πώς οι δράστες απέφυγαν τις περιπόλους (πεζές και εποχούμενες) που είναι προγραμματισμένες να περνούν ανά 30 λεπτά αλλά και πώς πήγαν ακριβώς στο συγκεκριμένο συνεργείο και πώς ήξεραν το «δρομολόγιο» προς ασφαλές σημείο της περίφραξης με πρόσβαση αυτοκινήτου. «Όλα αυτά δείχνουν ότι οι δράστες ήταν γνώστες πολλών λεπτομερειών και έχουν καλές πληροφορίες», είπε πηγή του ΓΕΑ χωρίς να φωτογραφίζει κατ΄ ανάγκην, όπως διευκρίνισε, κάποιον από τους περίπου 430 στρατιωτικούς και πολίτες που εργάζονται εκεί.

Ο διοικητής της μονάδας τέθηκε σε προσωρινή διαθεσιμότητα ενώ έρευνες διεξάγουν αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, καθώς και η ΕΥΠ.

Και άλλος
Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο άγνωστοι είχαν κλέψει από το αεροδρόμιο Τατοΐου έναν κινητήρα παλαιού ελικοπτέρου που ήταν έκθεμα στο Αεροπορικό Μουσείο. Ο κινητήρας δεν λειτουργεί αλλά έχει μουσειακή αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου