Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ταξική σφαγή (και) το 2010


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Πλήρης υποταγή του ΠΑΣΟΚ στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεν άφησε και πολλά περιθώρια παρεξηγήσεων στον Προϋπολογισμό η Κυβέρνηση του ΠAΣOK, «χτύπησε» μισθούς - συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση, μείωσε φόρους επιχειρήσεων και τώρα περιμένει το σήμα από τις Βρυξέλλες και τις τράπεζες -δανειστές για το «αν συνεμορφώθει» επαρκώς «προς τας υποδείξεις»...



Τα μεγέθη του Προϋπολογισμού δηλώνουν με σαφή τρόπο ότι το 2010, δεύτερος χρόνος ύφεσης για την Ελλάδα, δρομολογείται στο Δημόσιο:

Πρώτον, ελάχιστη ονομαστική αύξηση δαπανών για μισθούς - συντάξεις (μόλις 2,8% σε σύγκριση με το 2009), που σε πραγματικούς όρους (αποπληθωρισμό και ωρίμαση) ισοδυναμεί με μείωση των δαπανών, και δραστική μείωση πόρων για την κοινωνική ασφάλεια (-9,7% έναντι 2009) .

Δεύτερον, αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ (5,3%) που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιουσίας (4,4% και 76,5% αντίστοιχα), σε συνδυασμό με μείωση των φοροεσόδων από επιχειρήσεις (-7,2%).

Είναι χαρακτηριστικό, ο Προϋπολογισμός βάζει πρόσθετο μαχαίρι στις δαπάνες κατά 641 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί κόβοντας 166 εκατ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις, λόγω του μέτρου για το «πάγωμα» των μισθών (πάνω από τα 2.000 ευρώ) και άλλα 223 εκατ. ευρώ από τις περικοπές χορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Επί πλέον αυτών κόβονται και άλλα 252 εκατ. ευρω από τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι για τους τραπεζίτες το «μαχαίρι» δεν αρκεί.

Η ΤτΕ «συνιστά» μεγαλύτερη περικοπή δαπανών και μικρότερες προσδοκίες για τα φορολογικά έσοδα. Αυτό όμως φαίνεται ότι αποτελεί ευρύτερη «τάση» στην ευρω-ζώνη όπως δείχνει και ο εν εξελίξη «καυγάς» της Bundesbank με την κυβέρνηση της κας Μέρκελ. Η «γραμμή» των κεντρικών τραπεζών είναι «εμείς ρίξαμε κεφάλαια στην αγορά, ήδη τροφοδοτούμε την νέα φούσκα, τώρα η σειρά σας...», δηλαδή βάλτε τον κόσμο να πληρώσει χρέη που δημιουργήθηκαν από τη χρηματοδότηση σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος.

Στην Ελλάδα το πακέτο αυτό στον Προϋπολογισμό του 2010 δεν φαίνεται να αρκεί σε τραπεζίτες και δανειστές παρά το γεγονός ότι φθάνει τα 8,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ και θα προέλθει από αύξηση κατά 4,5 δισ. ευρώ στα έσοδα και 4 περίπου δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Η κόντρα για μεγαλύτερες περικοπές σε δαπάνες μισθών έγινε και μέσα στην Κυβέρνηση όπου μία μερίδα (μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός οικονομίας Σαχινίδης) θεωρεί ανεπαρκή τη «δημοσιονομική προσαρμογή», καθώς φοβούνται ότι οι αντιδράσεις των αγορών κεφαλαίου θα στείλουν και πάλι τα spreads στα ύψη.

Ήδη χθες μετά την ανατροπή της ρύθμισης για πάγωμα των μισθών (μαζί με επιδόματα) πάνω από τα 2.000 ευρώ την Παρασκευή, τα spreads των ελληνικών ομολόγων τινάχθηκαν στα 170 bp. Ορισμένοι στην αγορά ομολόγων λένε πως «τα τύμπανα άρχισαν να χτυπούν νωρίτερα από όσο η αγορά περίμενε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου