Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δαπάνες $680 δισ. για την άμυνα των ΗΠΑ

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Αυξημένος κατά 4% ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα













Πλήρης  στοίχισηΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, ύψους 680 δισ. δολαρίων, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στον νέο προϋπολογισμό, που είναι αυξημένος περίπου κατά 4% σε σχέση με αυτόν του 2009- τον τελευταίο και μεγαλύτερο της κυβέρνησης Μπους- περιλαμβάνονται περισσότερα από 170 δισ. δολάρια αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.


Προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τις αυξημένες πολεμικές ανάγκες στα δύο αυτά μέτωπα- εν όψει και της νέας αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα- καταργείται η χρηματοδότηση για την εξέλιξη μιας σειράς από πανάκριβα οπλικά συστήματα, όπως το αντιπυραυλικό «ιπτάμενο λέιζερ» και το μαχητικό αεροσκάφος F-22. Μάλιστα αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να παρουσιάσουν τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό ως «νίκη του Ομπάμα επί του στρατιωτικού λόμπι» των ΗΠΑ.

«Ανέκαθεν απέρριπτα την άποψη ότι πρέπει να ξοδεύουμε δισ.δολάρια των φορολογουμένων για να κρατάμε το έθνος ασφαλές.Πιστεύω ότι οι σπατάλες αυτές μας κάνουν λιγότερο ασφαλείς. Γι΄ αυτό περάσαμε ένα αμυντικό νομοσχέδιο που εξαλείφει κάποιες από τις σπατάλες στις αμυντικές μας διαδικασίες:προωθούμε μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν καλύτερα το έθνος και τα στρατεύματά μας και θα εξοικονομήσουν δεκάδες δισ.δολάρια για τους φορολογουμένους» είπε σχετικά ο κ. Ομπάμα σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις επί μέρους περικοπές, όμως, γεγονός παραμένει πως ο πρόεδρος, ο οποίος τιμήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες «προκαταβολικά» με το Νομπέλ Ειρήνης, υπέγραψε τον μεγαλύτερο τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό όλων των εποχών, ο οποίος μάλιστα προβλέπει την αύξηση των αμερικανών στρατιωτικών κατά 55.000 άτομα, στους 1.425.000 άνδρες και γυναίκες, την ερχόμενη χρονιά.

Αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ενάμισης τέτοιος προϋπολογισμός θα ήταν αρκετός για χρηματοδοτήσει ολόκληρη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Ομπάμα, ενώ δυόμισι μήνες θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και των 50 αμερικανικών Πολιτειών!

Αν μάλιστα προστεθούν στο νέο κονδύλι, που αφορά αποκλειστικά το Πεντάγωνο, και τα εκατοντάδες δισ. δολάρια τα οποία ξοδεύονται ετησίως για διάφορους στρατιωτικούς σκοπούς από τους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων, όπως το Οικονομικών, το Εσωτερικής Ασφαλείας, το Ενέργειας, το Βετεράνων κ.ά., υπολογίζεται ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια ετησίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου