Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ξύπνησαν μνήμες Βιετνάμ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Πονοκέφαλος για τον Αμερικανό πρόεδρο ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι Ταλιμπάν απειλούν να αιματοκυλήσουν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών





















Παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα και των τηλεοπτικών συνεργείων, τα φέρετρα των 18 νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από την πιο φονική εβδομάδα, του πιο αιματηρού μήνα του πολέμου στο Αφγανιστάν, έφτασαν χθες στη βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουερ. Ετσι, έσπασε το μορατόριουμ στη μετάδοση τέτοιων εικόνων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπους, ξυπνώντας μνήμες από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ προχθές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, ανάγκασαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει χθες έκτακτη σύνοδο.

Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ήδη ο ΟΗΕ επανεξέτασε τα μέτρα ασφαλείας στο Αφγανιστάν και σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο, δόθηκαν εντολές για περιορισμό των μετακινήσεων των αξιωματούχων και για επαγρύπνηση γενικότερα.

Η προειδοποίηση για αιματοκύλισμα κατά τον δεύτερο γύρο των αφγανικών προεδρικών εκλογών που απηύθυναν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, οι 18 θάνατοι Αμερικανών μέσα σε μία εβδομάδα, η προχθεσινή επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Καμπούλ και το μακελειό με 111 νεκρούς στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, σίγουρα αυξάνουν την πίεση προς τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ομως, επιπλέον πονοκέφαλο προκαλεί στην αμερικανική κυβέρνηση η δημόσια επιστολή παραίτησης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Χοχ, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στην ανατολική επαρχία Ζαμπούλ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Στην επιστολή που έστειλε προς την κυβέρνηση ο Μάθιου Χοχ και δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε πως παραιτείται καθώς, όπως ισχυρίστηκε: «Εχω χάσει την πίστη μου και δεν μπορώ να καταλάβω τους στρατηγικούς σκοπούς των ΗΠΑ που εξυπηρετεί η παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιστολή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως η υποστήριξη προς τον πόλεμο του Αφγανιστάν ολοένα και μειώνεται στις ΗΠΑ, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την αμερικανική ηγεσία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το επιτελείο του χθες, να εξετάσουν λεπτομερώς τις συνθήκες στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν και να τον ενημερώσουν άμεσα για το πόσοι και ποιοι από τους τοπικούς ηγέτες του Αφγανιστάν μπορούν να θεωρούνται σύμμαχοι και ποιοι όχι, καθώς αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να λάβει την απόφαση να στείλει ή όχι επιπλέον 40.000 στρατιώτες, όπως του έχουν ζητήσει οι στρατηγοί.

Την ίδια ώρα που πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμείνει ως έχει, ο πόλεμος κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε έναν το πολύ χρόνο, το γειτονικό Πακιστάν επίσης τείνει να αποσταθεροποιηθεί πλήρως και το γεγονός αυτό προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Λαχόρης, ανέφερε ότι «οι αντάρτες αργά και ύπουλα κερδίζουν τον έλεγχο των εδαφών. Οι τρομοκράτες είναι μία ολιγάριθμη και θανατηφόρα ομάδα που πρέπει να ηττηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, με σκοπό να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλουν οι αντάρτες Ταλιμπάν και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη δίοδος από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου