Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Το στράτευμα αναζητά ηθικό και... στρατιώτες

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις δοκιμάζονται στο Αφγανιστάν, οι στρατολόγοι αδυνατούν να προσελκύσουν τους άνδρες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του στρατού




















Πριν από έναν χρόνο -και την ιστορική εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ- ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν γρήγορη αποδέσμευση από το Ιράκ και μεγαλύτερη προσήλωση στη νίκη στον «σωστό» πόλεμο του Αφγανιστάν. Τον περασμένο Φλεβάρη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποφάσισε την αποστολή 17.000 επιπλέον στρατιωτών στη χώρα, ικανοποιώντας το αίτημα του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή ΜακΚρίσταλ, που εξακολουθεί να ζητεί το ίδιο πράγμα, ακόμη περισσότερους στρατιώτες.

Εκείνο που άλλαξε δραματικά τον τελευταίο χρόνο είναι ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών. O Οκτώβρης ήταν ο μήνας με τις βαρύτερες αμερικανικές απώλειες από την αρχή του πολέμου, 54 μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι 276 νεκροί Αμερικανοί μέσα στους 10 τελευταίους μήνες είναι περισσότεροι απ’ όσους έπεσαν στους πενήντα πρώτους μήνες της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία». Αλλοι 170 σύμμαχοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2009, το πιο φονικό έτος του πολέμου για την ISAF, την πολυεθνική δύναμη του Αφγανιστάν. Υστερα από οκτώ χρόνια κατοχής, οι συμμαχικές δυνάμεις μοιάζουν πλέον οι ίδιες πολιορκημένες.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν για αναποφασιστικότητα τον Ομπάμα και τον καλούν να πράξει όσα είχε εξαγγείλει στέλνοντας περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η χώρα που έχει γίνει νεκροταφείο γι’ αμέτρητους εισβολείς δεν είναι απίθανο να γίνει ο (πολιτικός) τάφος και του Ομπάμα, ο οποίος φαίνεται να το γνωρίζει και δεν βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την απροθυμία των Ευρωπαίων συμμάχων να αποστείλουν νέους στρατιώτες στην περιοχή. Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ πέταξε από το Αφγανιστάν στην Μπρατισλάβα, όπου συσκέπτονταν οι ΝΑΤΟϊκοί υπουργοί Αμυνας, προκειμένου να τους πείσει ότι χρειάζεται κι άλλους, χιλιάδες στρατιώτες για ν’ αναλάβει αντι-αντάρτικη δράση. Το σχέδιο του στρατηγού απέσπασε πολλούς επαίνους, αλλά καμία δέσμευση για συνδρομή. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν βάσιμα παρά μόνον στις δικές τους δυνάμεις, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι εκείνες που πραγματοποιούν τις περισσότερες επιθετικές δράσεις. Συγχρόνως, πρέπει να ελπίζουν ότι οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στην παραμεθόρια πακιστανική επαρχία Ουαζιριστάν, θα αποδυναμώσουν τους Ταλιμπάν.

Δυστυχώς για τον νομπελίστα Ομπάμα, έστω κι αν μπορούσαν να γίνουν θαύματα και οι πακιστανικές επιχειρήσεις έπλητταν τις δυνατότητες ανεφοδιασμού και τακτικών ελιγμών των ανταρτών, και πάλι ο αμερικανικός στρατός θα έπρεπε να τους καταδιώξει και να τους εξουδετερώσει. Ωστόσο, η τωρινή εικόνα της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη πως μπορεί να καταφέρει ό,τι δεν κατάφεραν τόσοι άλλοι στρατοί και κατακτητές.

Η λειψανδρία. Τα νέα από τις στρατολογήσεις μέσα στο οικονομικό έτος 2009 δεν είναι καλά για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Παρότι διανύουμε μια χρονιά που η ανεργία εκτοξεύτηκε, λιγότεροι νέοι θέλησαν να καταταγούν - 169.000 φέτος έναντι 185.000 πέρυσι και 192.000 πρόπερσι. Το Πεντάγωνο θέλησε να κάνει το άσπρο μαύρο και μίλησε για «ιστορικό ρεκόρ και υπερκάλυψη των στόχων». Οι λέξεις «ρεκόρ» και «επιτυχία» εμφανίστηκαν και στους τίτλους μεγάλων εφημερίδων, όπως της «Washington Post», αλλά μια απλή αναδρομή στα επίσημα στοιχεία της Στρατολογίας αποκαλύπτει πως πρόκειται για χονδροειδή ψέματα, «γαρνιρισμένα» με τη σάλτσα της οικονομικής κρίσης που υποτίθεται ότι συντέλεσε στον συνωστισμό των Αμερικανών στις ουρές της στρατολογίας...

Η απάτη γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η «υπερκάλυψη των στόχων» έγινε αφού το... ταβάνι αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, ένα τρικ που το Πεντάγωνο είχε εφαρμόσει στα χρόνια του Ρίγκαν πρώτη φορά. Μάλιστα, φέτος τα κριτήρια για να μπει κάποιος στον αμερικανικό στρατό έγιναν πιο ελαστικά. Η μέγιστη ηλικία των νεοσύλλεκτων ανέβηκε απ’ τα 35 στα 42 έτη, οι υπέρβαροι γίνονται πλέον δεκτοί, το ίδιο και άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο. Η ανάγκη οδήγησε την κυβέρνηση να προσφέρει την αμερικανική υπηκοότητα σε όποιον μετανάστη καταταγεί στον στρατό, ακόμα κι αν δεν έχει «πράσινη κάρτα», πράγμα που έχει επαναληφθεί μόνο στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι 22.000 απ’ τους φετινούς νεοσύλλεκτους είναι μετανάστες, μεταξύ άλλων κι ένας Σιχ, ο οποίος θα είναι ο πρώτος στρατιώτης του αμερικανικού στρατού που θα φοράει τουρμπάνι κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ομπάμα
Υποδέχθηκε τα φέρετρα

Και αν το Πεντάγωνο δυσκολεύεται να βρει στρατιώτες, οι εικόνες από την τελετή υποδοχής των σορών των Αμερικανών στρατιωτών, στην οποία παρευρέθηκε ο Ομπάμα, σαφώς και δεν θα βοηθήσουν το έργο των στρατολόγων. Μέχρι σήμερα, τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μετέδιδαν εικόνες από την άφιξη φέρετρων κατόπιν σχετικής εντολής του Τζορτζ Μπους, ο οποίος θυμόταν πώς οι αντίστοιχες εικόνες από τον πόλεμο στο Βιετνάμ είχαν θεριέψει τις αντιπολεμικές κραυγές εντός των ΗΠΑ. Και μετά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι θα εντατικοποιήσουν τις επιθέσεις τους έως την 7η Νοεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, η κατάσταση αναμένεται να εκτροχιαστεί κι άλλο.

Ενω η θητεία παρατείνεται...
Κατάθλιψη και αυτοκτονίες σπάνε όλα τα ρεκόρ

Hλειψανδρία έχει οδηγήσει τον υπουργό Αμυνας, Ρ. Γκέιτς, να παρατείνει αναγκαστικά τη θητεία χιλιάδων στρατιωτών στα μέτωπα του πολέμου, παρά τις δεσμεύσεις του περί του αντιθέτου. Οργανώσεις βετεράνων και συγγενών των υπηρετούντων στη γραμμή του πυρός διαμαρτύρονται έντονα γι’ αυτήν την πρακτική που «διαλύει γάμους και σχέσεις», όπως εξηγούν.

Αλλο ένα στοιχείο που προβληματίζει τους στρατηγούς είναι ότι το ηθικό των στρατευμάτων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν είναι χαμηλότατο. Οπως είπαν στρατιωτικοί ιερείς στους λονδρέζικους Times, οι Αμερικανοί στρατιώτες εκεί πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ όσοι δεν είναι απογοητευμένοι είναι οργισμένοι. Ολοι αισθάνονται ότι ρισκάρουν τη ζωή τους σ’ έναν μάταιο σκοπό σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι τους μισούν. Ενας στρατιώτης που έχει χάσει έξι συναδέλφους του κι έχει επιζήσει από δύο βομβιστικές επιθέσεις απάντησε στην αγγλική εφημερίδα σχετικά με το αν πιστεύει ότι η αποστολή αξίζει τις θυσίες: «Αν ήξερα ακριβώς ποια είναι η αποστολή, πιθανώς ναι, όμως δεν ξέρω».

Πράγματι, κανείς δεν έχει καταβάλει προσπάθεια να αποσαφηνίσει «ποια είναι η αποστολή», τι θα συνιστούσε νίκη στο Αφγανιστάν και πώς θα μπορούσαν να αποχωρήσουν κομψά οι Δυτικοί. Ο αποπροσανατολισμός των στρατιωτών είναι εύλογος και διότι το ηθικό πλεονέκτημα που είχε αρχικά η αμερικανική επέμβαση έχει καταρρεύσει. Η Αλ Κάιντα δεν εξουδετερώθηκε. Η εξωφρενική νοθεία του εκλεκτού των Αμερικανών, Χαμίντ Καρζάι, γελοιοποίησε την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Αφγανιστάν. Η γυναικεία απελευθέρωση από την καταπίεση δεν ήρθε με την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την Καμπούλ, η μπούργκα δεν έπαψε ν’ αποτελεί το ένδυμα των Αφγανών γυναικών, απεναντίας, θεσμοθετήθηκε ο συζυγικός βιασμός.

Τα ναρκωτικά. Επίσης, η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά πολλαπλασιάστηκε. Πρόσφατα μάλιστα, οι «Τimes» της Νέας Υόρκης αποκάλυψαν ότι ο αδελφός του προέδρου Καρζάι, Αχμέντ, πιθανότατα είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους διακινητές οπίου στη χώρα και μισθοδοτούμενος απ’ τη CIA. Κι όλα αυτά ενώ το πρόβλημα τοξικομανίας, όπως παραδέχεται το αμερικανικό υπ. Αμυνας, θεριεύει μέσα στις τάξεις της στρατιάς του Αφγανιστάν.

Υστερα απ’ όλα αυτά, δεν προξενεί απορία το γεγονός ότι καλπάζουν οι ψυχικές παθήσεις, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες που ταλαιπωρεί περίπου 134.000 βετεράνους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Οι βετεράνοι αναζητούν βοήθεια στους ψυχολόγους του στρατού, που διστάζουν να τους καταγράψουν ως ασθενείς, διότι η θεραπεία τους είναι δαπανηρή.

Κάπως έτσι, ο αριθμός των αυτοκτονιών εντός του αμερικανικού στρατού, σημείωσε ρεκόρ 30ετίας. Εκατόν πενήντα δύο αυτοκτονίες σημειώθηκαν μέσα στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Οι νεκροί
276 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους 10 τελευταίους μήνες, 54 εκ των οποίων μέσα στον Οκτώβριο

Οι νεοσύλλεκτοι
169.000 κατετάγησαν φέτος στον αμερικανικό στρατό (185.000 πέρυσι, 192.000 πρόπερσι). Από αυτούς, οι 22.000 είναι μετανάστες

Η κατάθλιψη
134.000 βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και αναζητούν θεραπεία μέσω του στρατού

152 αυτοκτονιες σημειώθηκαν μέσα στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Η «πληγή» του Πακιστάν απειλεί το Αφγανιστάν
Στη δίνη της βίας χωρίς τέλος μοιάζει να βρίσκεται το Πακιστάν, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι από επιθέσεις των Ταλιμπάν. Μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν 111 πολίτες, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200 από επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην Πεσαβάρ. Η επίθεση ερμηνεύεται ως αντίποινα στις εκτεταμένες επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στο Νότιο Ουαζιριστάν. Την επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα εξήρε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα τονίζοντας πως πρόκειται «για μία μάχη που πρέπει να είναι νικηφόρα». Η Κλίντον ανακοίνωσε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 125 εκατ. δολαρίων για την τόνωση των υποδομών στον τομέα της ενέργειας, ποσό που έρχεται να προστεθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, στρατιωτικοί κύκλοι εξέφρασαν φόβους ότι η αμερικανική βοήθεια θα οδηγήσει σε ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Πακιστάν, την ίδια στιγμή που οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει στο 30%. Ο Ζαρντάρι συναντήθηκε με την Κλίντον, απέφυγε όμως να εμφανιστεί μαζί της δημοσίως.

ΧΡ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου