Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ


Ο Μεϊμαράκης έφυγε…έρχεται ο Βενιζέλος. Οι υποσχέσεις πολλές αλλά τα πρώτα μηνύματα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης των Νεοσυλλέκτων προκαλούν ανησυχία.

Εντύπωση προκαλεί η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης, στο Υγειονομικό στην Άρτα. Ούτε ενημέρωση, ούτε αντισηπτικά στις τουαλέτες. Ενώ άλλα στρατόπεδα, όπως ο Πόρος, δείχνουν να τηρούν τα βασικά, στο σώμα, που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κρίση-επιδημία, δεν έχει γίνει τίποτα. Ίσως να πιστεύουν ότι οι τόσοι απόφοιτοι ιατρικής θα πρέπει να προμηθεύονται από μόνοι τους και με δικά τους έξοδα τα καθαριστικά.

Επιπλέον, οι λιγοστές τουαλέτες βρίσκονται έξω από τα κτίρια των θαλάμων και σε αρκετή απόσταση. Για να κάνεις μπάνιο πρέπει να εκτεθείς για αρκετό χρονικό διάστημα στο κρύο.

Οι τουαλέτες είναι συνολικά είκοσι για διακόσους πενήντα φαντάρους, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν χαλασμένα καζανάκια. Τέλος μεγάλη ταλαιπωρία δημιουργεί η έλλειψη φωριαμών (ντουλάπια) κάτι που αναγκάζει τους φαντάρους να φτιάχνουν διαρκώς τα σακίδιά τους.

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στην Τρίπολη (αεροπορία), ενώ απαράδεκτη περιγράφεται η κατάσταση των κρεβατιών με ξηλωμένα στρώματα, βγαλμένα ελατήρια κ.α.

Σίγουρα όμως, οι σμηνίτες της Τρίπολης μπορούν να λένε ότι αντιμετωπίζουν πιο ανθρώπινες συνθήκες συγκρινόμενοι με τους συναδέλφους τους στη Θήβα. Από τις πέντε τουαλέτες, που εξυπηρετούν εκατόν εξήντα φαντάρους, οι τέσσερις είναι χαλασμένες. Ακόμη και να τις φτιάξουν γρήγορα, θεωρούν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες των νεοσυλλέκτων. Με τέτοιες συνθήκες βέβαια, οι λιγοστές μπρίζες και η μη δυνατότητα να φορτίζονται τα τηλέφωνα των φαντάρων θεωρούνται λεπτομέρεια.

Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στο κέντρο πεζικού στην Τρίπολη. Λίγο οι φωτογραφίες για την ταυτότητα, λίγο το διάγγελμα του διοικητή στους φαντάρους και πάει ο μεσημεριανός ύπνος. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια το σημαντικό είναι το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο έγινε με αφορμή το μοίρασμα προκήρυξης έξω από το στρατόπεδο. Μεταξύ άλλων ο συνταγματάρχης Παπαδέας ανέφερε «κάποιοι λένε ψέματα για το στρατό», «να μην τολμήσει κανείς να τα διαβάσει», «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», «ο στρατός πάει μπροστά ενώ κάποιοι άλλοι πάνε πίσω».

Πίσω είναι οι πολεμοκάπηλες κορώνες του, μπροστά είναι ο κόσμος του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπερβολές και ψέματα. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις αντιδράσεις της ιεραρχίας.

Τέλος ποιον νομίζει ότι απειλεί; Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή. Μπορούν να διαβάζουν ότι θέλουν και διατηρούν το δικαίωμα να έχουν γνώμη και άποψη. Το κίνημα της νεολαίας, όπως εκφράζεται μέσα στο στρατό, δεν έχει τίποτα να χάσει αλλά πολλά να κερδίσει, σε αντίθεση με το διοικητή του κέντρου Παπαδέα.

Γι' αυτό ας προσέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου