Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Οι στρατιώτες του Πινοσέτ σπάνε τη σιωπή τους

Πηγή: http://www.tvxs.gr/





















Εκατοντάδες απόστρατοι Χιλιανοί, οι οποίοι υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ή έγιναν μάρτυρες επί καθεστώτος του, με αντάλλαγμα κοινωνικές παροχές.

Οι πρώην στρατιώτες -οι οποίοι υπηρετούσαν το 1973, όταν στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πινοσέτ με στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, για να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος στη συνέχεια- έκαναν γνωστή την πρόθεση τους να μιλήσουν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας με τη οποία ζητούσαν οικονομική και ιατροφαρμακευτική στήριξη από το κράτος.

Όπως είπαν, είναι διατεθειμένοι να αποκαλύψουν πληροφορίες, όπως το που είναι θαμμένα τα πτώματα θυμάτων της δικτατορίας, αν τους εξασφαλιστεί ότι δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους ως αντίποινα από τους πάλαι ποτέ ανωτέρους τους - που όπως ισχυρίζονται τους διέταζαν να βασανίζουν και να σκοτώνουν πολιτικούς κρατούμενους.

Βασανιστές ή θύματα;

Ο Fernando Mellado, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων, δηλώνει στο Al Jazeera ότι «Οι πρώτοι που ‘βιάστηκαν’ από το καθεστώς ήμασταν εμείς, παιδιά κάτω των 18, που μας χτύπησαν και μας βασάνισαν μέσα στις στρατιωτικές μας μονάδες». «Ωστόσο, οι αρχές δεν μας παρέχουν τη στήριξη τους γιατί θεωρούν εμάς τους βασανιστές κι όχι τα θύματα», προσθέτει.

«Βίωσα απαίσια πράγματα στο στρατό – με ανάγκαζαν να βασανίζω ανθρώπους. Ήμουν ένας βασανιστής», παραδέχεται ο Jorge Acevedo, απόστρατος επίσης, ο οποίος ομολογεί ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν στα χέρια του, αφού τους είχε κάνει ηλεκτροσόκ. «Με απειλούσαν ότι αν δε σκοτώσω, θα σκοτωθώ», δικαιολογείται.

Ο Mellado εκτιμά ότι από τους 8,000 άνδρες που επιστρατεύτηκαν τη χρονιά μόνο που ο Πινοσέτ ανέτρεψε τον Αλιέντε, το 20-30% είναι πρόθυμο να μιλήσει.

Οι στρατιωτικές αρχές της Χιλής σκότωσαν 3,186 ανθρώπους επί Πινοσέτ, συμπεριλαμβανομένων 1,197 οι οποίοι σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές «εξαφανίστηκαν». Αν κι έχουν περάσει σχεδόν 2 δεκαετιές από τότε, λιγότεροι από το 8% των εξαφανισμένων της δικτατορίας έχουν βρεθεί. Στο μεταξύ, εκατοντάδες λείψανα «περιμένουν» την ταυτοποίηση.

Πηγή: Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου