Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Είχαν «θάψει» τη σφαγή αμάχων

Ο γενικός επιθεωρητής των Ενόπλων Δυνάμεων Βόλφγκανκ Σάιτερναλ, ο οποίος και παραιτήθηκε, με τον τότε υπουργό Αμυνας και σημερινό υπουργό Εργασίας, Φραντς Γιόζεφ Γιουγκ, ο οποίος ήξερε από την αρχή για τους νεκρούς αμάχους και του οποίου σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση (φωτ. Reuters)

αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία

Οι βόμβες που πέφτουν στο Αφγανιστάν σκοτώνοντας αμάχους είναι η αιτία της πρώτης μεγάλης κρίσης που χτύπησε τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Κουντούς και κόστισε τη ζωή σε 146 ανθρώπους, όταν αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν ένα κομβόι από βυτιοφόρα τα οποία είχαν κλέψει Ταλιμπάν. Τα βυτιοφόρα κόλλησαν σε αμμώδη περιοχή και οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τους κατοίκους ενός κοντινού χωριού να τους βοηθήσουν. Ο Γερμανός διοικητής της ISAF, που δεν είχε καμία οπτική επαφή με το σημείο, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστεί το κομβόι, πράγμα που έκαναν οι Αμερικανοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Ταλιμπάν, ανάμεσά τους όμως και 50 άμαχοι, ακόμη και μικρά παιδιά.

Ο τότε υπουργός Αμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιουγκ, αρνήθηκε αρχικά ότι υπάρχουν και άμαχοι ανάμεσα στα θύματα. Το παραδέχτηκε μέρες μετά, ενώ ο Γερμανός διοικητής αποστρατεύτηκε. Ο Γιουγκ είναι τώρα υπουργός Εργασίας, αλλά με χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μπιλντ» αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός ήξερε από την αρχή για τους νεκρούς αμάχους, προσπάθησε όμως να αποκρύψει το μέγεθος της τραγωδίας. Ο νυν υπουργός Αμυνας, Καρλ Τεοντόρ τσου Γκούντεμπεργκ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του απόρρητου εγγράφου, δηλώνοντας όμως ότι και αυτός τώρα έμαθε το περιεχόμενό του. Ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις του γενικού επιθεωρητή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βόλφγκανκ Σάιτερναλ αλλά και του γ.γ. του υπουργείου Αμυνας. Ολα αυτά όμως δεν αρκούν για σύσσωμη την αντιπολίτευση, που ζητεί την άμεση παραίτηση του Γιουγκ από τα αξιώματά του, κάτι που ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε, αλλά ίσως πράξει σύντομα αφού δεν υπήρξε και ξεκάθαρη κάλυψη από τη μεριά της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ανανέωση παραμονής

Συμπτωματικά, χθες η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ανανέωσε την εντολή παρουσίας του γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν για ακόμη έναν χρόνο. Η αποστολή αυτή αποτελεί μεγάλο εσωτερικό και εξωτερικό πρόβλημα για τη γερμανική κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί πιέζουν συνεχώς για νέες ενισχύσεις και εντονότερη παρουσία, ενώ στη χώρα η πλειονότητα των πολιτών είναι εναντίον της γερμανικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Η Γερμανία διατηρεί στο βόρειο Αφγανιστάν από το 2002 δύναμη 4.500 στρατιωτών, ενώ από εκείνη τη χρονιά 35 από αυτούς γύρισαν νεκροί στην πατρίδα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου